![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Na czym polega refferer? Przypuśćmy, że 1000 użytkowników klika na stronie forum.php.pl w link, który przenosi go na moją stronę. Wtedy ja widzę u siebie w statystykach, że mam 1000 reffererów jako forum.php.pl (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jednym słowym refferer to strona, dzięki której użytkownik trafia na inną. redirect - strona, która pośredniczy. Np. użytkownik klika w wp.pl/redirect.php?link=link, czeka 3 sekundy i ma automatycznie przekierowanie na docelową stronę. Posiadam taki kod dla redirect.php:
Moje pytanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czy dałoby zrobić żeby reffererem dla strony docelowej był adres strony z redirectem? Przykład. użytkownik klika w link wp.pl/redirect.php?link=link ---> on przekierowuje go na moją i żeby na mojej stronie w statystykach refferer'ami był te linki: wp.pl/redirect.php?link=link Jeżeli dałoby radę zmienić powyższy kod żeby refferery były widoczne to prosiłbym co należałoby zmienić? z góry dziękuję |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 527 Pomógł: 438 Dołączył: 28.06.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm czyli chcesz po prostu aby twój redirect.php był przezroczysty dla strony docelowej?
User klika a -> b -> c A c ma myśleć że kliknął a -> c? hmmm... Ten post edytował Sephirus 5.07.2011, 09:01:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
strona c ma myśleć, że kliknął b ---> c Jak mógłbym to zrobić? (aktualnie strona c nie widzi reffererów) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Specyfikacja protokołu HTTP nie jest zbyt wylewna w kwestii tego kiedy nagłówek Referer ma być wysyłany, a kiedy nie. Stwierdza jedynie że:
Cytat The Referer field MUST NOT be sent if the Request-URI was obtained from a source that does not have its own URI, such as input from the user keyboard. Najwidoczniej z jakiegoś powodu - mi nieznanego - taki rodzaj przekierowania traktowany jest przez przeglądarki jako niegodny wysyłania tego nagłówka. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Ten post edytował Crozin 5.07.2011, 10:04:23 |
|
|
![]()
|
|
czyli rozumiem, że to jest nie do wykonania?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie jeżeli przeglądarka nie wysyła to raczej z poziomu właściciela strony nie zmusisz jej do wysłania tego.
Zresztą nigdy nie powinieneś polegać na tym nagłówku. Pomijając fakt, że jak w każdym innym może w nim znaleźć się dosłownie wszystko, sporo ludzi dbających o swoją prywatność wyłącza w przeglądarce opcję wysyłania go. Albo nawet ustawiają by zawsze miał jedną i tą samą wartość. Tak więc do jakiś niezbyt istotnych rzeczy, dodatków czy statystyk? Tak. Do czegoś co wymaga sensownej wartości w tym nagłówku? Powinieneś zmienić metodę. Znacznie lepszym rozwiązaniem wydaje się być przekazanie danych drugiej stronie w formie parametru żądania. ...?source=http%3a%2f%2fmojadomena.com%2f Nadal jest to podatne na manipulacje, ale mimo wszystko jest bardziej stabilne. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 18:41 |