Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [C++]Książka do nauki ponad podstawy
mat-bi

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Chciałbym douczyć się C++. Właśnie dostałem się do liceum z rozszerzoną informatyką(jedno z najlepszych w województwie) i chciałbym się trochę w tym podciągnąć. Ogólnie podstawy jako takie mam, potrafię napisać coś prostego, lecz nie jest to nic specjalnego. Co byście polecili?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Powód edycji: [wookieb]:
Go to the top of the page
+Quote Post
l0ud

-----

Jeżeli chcesz się podciągnąć tylko z powodu liceum, to nie ma sensu, bo i tak realizują tam tylko podstawy + kilka prostych algorytmów (i bynajmniej nie ma znaczenia tutaj ranga szkoły - po prostu informatyka najczęściej leży), a bardzo często nawet tego nie.
Jeżeli widzisz, że Cię to interesuje, sprecyzuj co najbardziej chciałbyś w tym C++ robić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Aplikacje konsolowe, okienkowe, gry? (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Na początek jako darmową "książkę" polecam Megatutorial „Od zera do gier kodera” - głównie sekcję podstaw.
+Quote Post
mat-bi

-----

Ja bym tak nie mówił, uczniowie wygrywają międzykrajowe konkursy, np. niedawny konkurs krajów bałtyckich wygrał uczeń tej szkoły (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Zamierzam w następnym roku przystąpić do olimpiady informatycznej, aplikacje pewnie konsolowe na razie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował mat-bi 28.06.2011, 20:48:51
+Quote Post
peter13135

-----

Mam symfonię c++. Nie wiem czy ta książka jest lepsza od innych, bo innych nie miałem. Ale mi się uczyło z niej dobrze. Ta książka nauczy Cię pisać tylko programy konsolowe, bo opisuje język sam w sobie. Jeśli potem będziesz chciał pisać programy użytkowe, to będziesz musiał się zainteresować konkretną biblioteką (np. winapi czy Qt). Jeśli gry komputerowe, to DirectX lub opengl (albo framework jak irrlicht)
+Quote Post
mat-bi

-----

Mi chodzi o to, co jest "ponad" podstawy, bo te ogarniam i umiem coś napisać. Chodzi mi o jakąś może książkę, jakieś algorytmy do opracowania etc.
+Quote Post
elektrrrus

-----

Słynna pozycja "Wprowadzenie do algorytmów" Cormena, "C algorytmy i struktury danych" Drozdka, "Algorytmy i struktury danych" Wróblewskiego. To takie podstawy. Do poduszki możesz poczytać wiekową serie Knutha.
+Quote Post
wookieb

Grupa: Moderatorzy

Zamykam.
Czekam na PW z poprawną nazwą tematu.
Powód edycji: [wookieb]: Otwieram
+Quote Post
Daiquiri

Grupa: Administratorzy

C++ uczyłam się z "Podstawy języka C++" Stanley'a B. Lippmana, mam do niej również ćwiczenia. Niezła "podstawa" na Politechnikę. Nie żałuję inwestycji, chociaż nie jest to pozycja kieszonkowa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
+Quote Post
O$iek

Grupa: Nieautoryzowani

-----

@mat-bi Symfonia C++ to chyba coś ponad postawy:
http://allegro.pl/symfonia-c-standard-2-to...1693964705.html
Jest tania i podobno używana jako podręcznik na wielu polskich uczelniach. Sam się nad nią zastanawiam, bo wiążę niejako z c++ swoją przyszłość.
+Quote Post
mat-bi

-----

Sorry, zapomniałem powiedzieć. Przestańcie mi polecać tą Symfonię, bo mi niedobrze się już robi... Ale dzięki za chęci
+Quote Post
MateuszS

-----

No to ja polecę Pasję C++ autora Symfonii. Skoro tak masz Symfonię obcykaną to na pewno Pasja będzie czymś dla Ciebie. Ale ostrzegam: wiedza tam zawarta wymaga posiadania umiejętności władania językiem C++ na poziomie dość zaawansowanym (czyli tego co uczy Symfonia)
+Quote Post
rzymek01

-----

jesli chodzi o olimpiadę infrmatyczną, to:
- pod względem językowym starczy Symf*** i Pasja (oraz inne książki/skrypty/prezentacje traktujące o STL)
- pod względem algorytmicznym starczy wspomniane Wprowadzenie do algorytmów i Elementy Teorii Grafów czy tam Teoria grafów z PWN bodajże

... pod warunkiem, że:
- jesteś bardzo dobry z matmy
- nie tylko przeczytasz, ale i zrozumiesz treści w tych ksiązkach, najlepiej samemu implementując dane algorytmy

W sumie mogę jeszcze polecić C++ dla programistów gier (optymalizacja/zaawansowane STL).

Jeśli c++ cię wciągnię, a jest do czego wciągać, to olimpiada informatyczna szybko przestanie być zagwozdką programistyczną (stając się tylko algorytmiczno-matematyczną) i będziesz chciał poznać dogłębniej obiektówkę, programowanie kontraktowe, wzorce i inne takie - co polepszy, ułatwi i usprawni proces pisania większych aplikacji desktopowych czy nawet gier (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - to warto sięgąć po mylący polski tytuł Język C++, gotowe rozwiązania, (ang. Imperfect C++), ale już przy tym stopniu zaawansowania znajdzie się wiele tytułów wartych zainteresowania, tylko zależy co Ciebie będzie bardziej ciekawić

PS. wielkich sukcesów w OI nie mam, ale naprawdę programowania to tam za dużo nie ma, najbardziej liczy się pomysł i matma, a c++/stl to tylko wygodny i wydajny sposób implementacji tego na maszynie
+Quote Post
rzymek01

-----

@up, tak z ciekawości, a ile książek o C++ przeczytałeś?
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:58