![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam następujący problem. Mam baze danych (BAZA) np. 100 ludzi. Chciałbym na stronie umieścić pole wyboru w ktorym będą widniały pobrane z tabeli z bazy danych (TABELA) osoby z kraju Polska (wyświetlając w polu wyboru imie i nazwisko). Pole wyswietla tylko np. 20 osób i posiada suwak aby można było wybrac kogoś z dalszej częsci listy. Następnie wybierając jedną osobę w polu obok tej listy wyskakują mi dane tego człowieka pobrane z TABELA (np. imie, nazwisko, wiek, miasto). Oczywiście to wszystko bez przeładowania strony. Przeszukując rózne fora, trafiłem na następującą propozycję, ale mam kłopot z powiązaniem tego z danymi z bazy danych index.html Kod <html> <head> <script type="text/javascript" src="advajax.js"></script> <script type="text/javascript"> function getBoxes() { advAJAX.get({ url : "boxes.php", parameters : { "opcje" : document.getElementById("opcje").value }, onSuccess : function(obj) { document.getElementById("box").innerHTML = obj.responseText; } }); } </script> </head> <body> <table> <tr> <td> <select name="opcje" id="opcje" onchange="getBoxes()" multiple size="20"> <? @ $db = mysql_connect("localhost", "login", "haslo"); mysql_select_db("TABELA"); $strSQL = "SELECT * FROM BAZA WHERE kraj='polska'"; $rs = mysql_query($strSQL); $nr = mysql_num_rows($rs); for ($i=0; $i<$nr; $i++) { $r = mysql_fetch_array($rs); $wynik= $r['imie'].' '.$r['nazwisko']; } ?> <option value="default">opcja a</option> <option value="1">opcja b</option> <option value="2">opcja c</option> <option value="3">opcja d</option> <option value="4">Opcja e</option> </select> </td> </tr> <tr> <td> <div id="box"></div> </td> </tr> </table> </body> </html> boxes.php Kod <?php if ( isset ( $_GET['opcje'] ) ) { switch ( $_GET['opcje'] ) { default: echo '<input type="checkbox" name="a">Imie - a<br />'; echo '<input type="checkbox" name="a">Nazwisko - a<br />'; echo '<input type="checkbox" name="a">Miasto - a<br />'; echo '<input type="checkbox" name="a">Wiek - a<br />'; break; case 1: echo '<input type="checkbox" name="b">Imie - b<br />'; echo '<input type="checkbox" name="b">Nazwisko - b<br />'; echo '<input type="checkbox" name="b">Miasto - b<br />'; echo '<input type="checkbox" name="b">Wiek - b<br />'; break; case 2: echo '<input type="checkbox" name="c">Imie - c<br />'; echo '<input type="checkbox" name="c">Nazwisko - c<br />'; echo '<input type="checkbox" name="c">Miasto - c<br />'; echo '<input type="checkbox" name="c">Wiek - c<br />'; break; case 3: echo '<input type="checkbox" name="d">Imie - d<br />'; echo '<input type="checkbox" name="d">Nazwisko - d<br />'; echo '<input type="checkbox" name="d">Miasto - d<br />'; echo '<input type="checkbox" name="d">Wiek - d<br />'; break; case 4: echo '<input type="checkbox" name="e">Imie - e<br />'; echo '<input type="checkbox" name="e">Nazwisko - e<br />'; echo '<input type="checkbox" name="e">Miasto - e<br />'; echo '<input type="checkbox" name="e">Wiek - e<br />'; break; } } ?> Do tego jest plik advajax.js advajax.js |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 778 Pomógł: 84 Dołączył: 29.07.2010 Skąd: Gliwice / Pławniowice Mistrz niezmordowanej klawiatury. Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Cytat Do tego jest plik advajax.js advajax.js To jest biblioteka advanced ajax Cytat function getBoxes() { advAJAX.get({ url : "boxes.php", parameters : { Musisz jeszcze przekazywać jakoś zmienne z pól, np Kod zmienna1 = document.getElementsByTagName("id_1"); I w zatwierdzeniu daj OnClick="getBoxes" A w miejsce, gdzie ma sie ładować treść: Kod <div id="box"></div>
Ten post edytował toaspzoo 31.05.2011, 16:58:04 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 03:44 |