![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 7 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie jak można w js odczytać informacje o wczytanych stylach, np kolorze.
Chodzi mi o sytuację, w której modyfikuję skryptem kolor jakiegos elementu (np onMouseOver) ale chciałbym móc wrócić do koloru pierwotnie zdefiniowanego w stylach (np. przy onMouseOut). Nie chodzi mi o pobieranie stylu danego elementu (który mógł być już zmodyfikowany przez js) ale o pierwotne ustawienie styli. Ten post edytował Indeo 19.05.2011, 14:00:58 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli zmieniłeś bazowy to kaplica. Jedyne co możesz zastosować bez przeladowywania strony to zapamiętywanie bazowego elementu lub wartości jego konkretnego atrybutu zanim zaczniesz cokolwiek modyfikować.
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Mam pytanie jak można w js odczytać informacje o wczytanych stylach, np kolorze. Chodzi mi o sytuację, w której modyfikuję skryptem kolor jakiegos elementu (np onMouseOver) ale chciałbym móc wrócić do koloru pierwotnie zdefiniowanego w stylach (np. przy onMouseOut). Nie chodzi mi o pobieranie stylu danego elementu (który mógł być już zmodyfikowany przez js) ale o pierwotne ustawienie styli. Przy ładowaniu strony nadajesz elementowi klasę A (gdzie masz pierwotny styl), dodajesz do niego zdarzenia, które nadają mu klasę B, a po ich zakończeniu z powrotem nadajesz mu klasę A bądź dodajesz/odejmujesz elementowi klasy CSS, które coś mu tam zmieniają pozostawiając klasę A cały czas. Najprościej skorzystać w tym celu np. z jQuery.
Powód edycji: [blooregard]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 295 Pomógł: 7 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Opole Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki! Świetny pomysł! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jestem pewien, ale chyba, źle mówicie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - niestety nie mam czasu sprawdzić... - może jutro
- jeżeli CSS znajduje się w pliku lub w <style></style> to za pomocą stylesheet.cssRules na 90% da się odczytać wartość pierwotną - jeżeli CSS znajduje się w atrybucie style to prawdopodobnie (tu tak na 80%) możesz pobrać całą regułkę za pomocą getAttribute - gdy to jej zmiany nie używasz setAttribute Nie zmienia to faktu, że pomysł ~blooregard jest raczej najlepszym i najszybszym wyjściem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 08:36 |