![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 2 Dołączył: 22.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Stworzyłem skypt rejestracji, logowania oparty na sesjach. Aktualnie pracuje nad podskyptem, który ma za zadanie pozwolić użytkownikowi zmienić swoje hasło. Problem: Sesja korzysta z dwóch zmiennych $login i $haslo do sprawdzania czy użytkownik jest zalogowany czy też nie. Po zmianie hasła (czyli aktualizacji bazy danyc MySQL w nowe hasło) sesja jest przerwana, użytkownik wylogowany i trzeba sie na nowo zalogowac z nowym hasłem. Jakieś solucje jak uaktualnić sesje, żeby użytkownik nie został wylogowany? Formularz zmiany hasła:
Skrypt zmiany hasła
Skrypt działa lecz, nastepuje po nim wylogowanie. Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
a nie możesz po prostu tam jak już sprawdzisz że w bazie sie zmieni hasło dać
$_SESSION['haslo']='nowe hasło'; Ten post edytował kadlub 8.05.2011, 20:26:35 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 2 Dołączył: 22.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Oczywiście kadlub, ze to był pierwszy pomysł na jaki wpadłem. Niedziała, po zmianie hasła ciągle jest wylogowanie.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
A czy wiesz, że zwykle do sesji daje się tylko id usera? Nick i Hasło bez sensu, gdyż są na pewno bardziej zmienne niż id.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 43 Dołączył: 9.11.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Z hasłem się zgodzę, że przechowywanie w sesji jest raczej bez sensu, z loginem nie, bo raczej nie powinien się zmieniać
Co do głównego wątku, to nie widzę session_start() |
|
|
|
|
|
|
|
Panowie, problem rozwiązany. Podstawy PHP do nadrobienia.. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
1) $_SESSION['haslo'] = '$zmienna'; 2) $_SESSION['haslo'] = $zmienna; Powyższa roznica miała dość wielki wpływ. 2 Warunek działa. Pozdrawiam. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 19:49 |