![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 28.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uwaga, od razu mówie że podstrony itd nie działają bo nie w tym rzecz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) do tego wiem ze style są teoretycznie wstawione nie tak jak powinny ale chodzi mi o fakt że kod jest dobry i teoretycznie wszystko powinno ładnie chodzić...
wyślę linki najpierw a potem opisze problem:) http://kszysiu.netai.net/php/ http://kszysiu.netai.net/html/ o co chodzi? chodzi o to, że mimo tego że źródło strony mimo że jest taki sam to strona się troche różni... np. wersja w php ma stronę jakby troche przesuniętą w dół... do tego wg validatora (odpalany z linku do apache na moim kompie, bo z tych linków to nie wiem co on sprawdza, jakby sprawdzal inna strone) znajduje się tam błąd związany z CSS. wg niego nie jest on w dobrym miejscu... nie ogarniam tego... wersja php zbudowana jest tak: prolog wyświetlany jest za pomocą "echo" w php. potem jest:
a ten plik zawiera:
i reszta to już tak samo... narazie... WIEM ŻE TO NIETYPOWE ROZWIĄZANIE proszę o nie pisanie że tak nie powinno być, że powinno być w arkuszu css. Wiem to bardzo dobrze. po prostu chciałbym aby ktoś spróbował mi wytłumaczyć, dlaczego mimo że kod "wynikowy" (nie wiem jak to nazwać, chodzi mi o to co dostaje przeglądarka) jest taki sam strona jest inaczej wyświetlana i validator krzyczy że jest błąd...;/ pozdrawiam Kszysiu |
|
|
-Pan Bóbr- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zmień kodowanie plików na UTF-8 bez BOM.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źródła tych stron nie są identyczne. Polecam podgląd kodu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 1 Dołączył: 28.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmień kodowanie plików na UTF-8 bez BOM. mógłbyś ciut rozwinąć temat? Źródła tych stron nie są identyczne. Polecam podgląd kodu. przepraszam ale oprócz pierwszej linijki w wersji html (bez usunięcia jej hosting wyświetlał że w pierwszej linijce jest błąd w php... więc ją usunąłem... na krasnalu na localhost dzieje się tak samo) nie widze tam żadnej różnicy... pozdrawiam Kszysiu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mógłbyś ciut rozwinąć temat? Wyszukiwarka go z przyjemnościa rozwinie. Pamiętam przynajmniej 2 tematy o tym założone przez ostatnie kilka dni. przepraszam ale oprócz pierwszej linijki w wersji html (bez usunięcia jej hosting wyświetlał że w pierwszej linijce jest błąd w php... więc ją usunąłem... na krasnalu na localhost dzieje się tak samo) nie widze tam żadnej różnicy... Nie ma za co. Wrzuć to w echo. Ja tam się w sumie nie znam, ale skoro różnią się tylko jedną linijką, to jest na oko spora szansa, że o nią chodzi. --edit-- Coby nie być gołosłownym: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=174904&hl=bom Ten post edytował Bags_Bunny 6.05.2011, 23:43:53 |
|
|
-Pan Bóbr- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
ok poszukam za chwilkę.
źle sformułowałem zdanie...;/ Apache na moim komputerze nie sprawia problemów z tą linijką kodu i strona w html wyświetla się normalnie - nie ma ona tu znaczenia. strona wyświetla się tak samo. usunąłem ją dlatego, że apache na hostingu traktował ją jako skrypt php i "psuł" stronę. nie usuwałem już jej w wersji php bo miałem napisać że tym się różną i to nie ma nic do tego, ale zapomniałem... przepraszam... Pozdrawiam Kszysiu EDIT -Pan Bóbr- Jesteś moim mistrzem!!:) sprawa z tym kodowaniem wszystko naprawia;) będę musiał się przerzucić czyli na ten Notepad++. Bardziej odpowiada mi Notepad2, ale tam nie ma takiej opcji. Chyba że tam jest jakiś odpowiednik? Da się to tam ustawić? Pozdrawiam Kszysiu Ten post edytował Kszysiu 6.05.2011, 23:56:36 |
|
|
-Pan Bóbr- |
![]()
|
Goście ![]() |
Z tego co się orientuje to można, mimo to polecam notepad++.
|
|
|
![]()
|
|
Wszystko już rozwiązane;)
Wg notepad 2 UTF-8 bez BOM to po prostu UTF-8, a wersja z BOM nazywa się "UTF-8 z sygnaturą" Wielkie dzięki;) Temat można zamknąć. Pozdrawiam Kszysiu |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.09.2025 - 15:33 |