![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: Tarnobrzeg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Muszę sprawdzić jaką pozycję zajmuje dany użytkownik w tabeli, według ilości postów jakie ten użytkownik napisał. Bardzo proszę o pomoc, jakiego zapytania trzeba tutaj użyć? Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi
![]() np. Mateusz - 5000 postów Jaś - 2000 Andżelika - 5550 Jakie zapytanie napisać, żeby pokazało mi, że Mateusz, jest na drugiej pozycji według postów? W tabeli oczywiście jest kolumna ID, po której będę identyfikował użytkownika. Ten post edytował Paziu 26.04.2011, 15:51:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż strukturę bazy danych. W Twoim przykładzie na pewno zostanie wykorzystana pętla while - tylko tyle mogę stwierdzić na chwilę obecną...
Ogólnie będziesz musiał zadać pytanie, które porządkować będzie wyniki według ilości postów (malejąco - DESC) z limitem / lub bez ... zależy od Ciebie. W pętli odpowiednio wyświetlisz otrzymane z zapytania dane i koniec ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kadlub - co ma piernik do wiatraka? Podałeś mu zwykłu select, jaki jest przy większości zapytań
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: Tarnobrzeg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co widzę, to Crozin podał mi to co potrzebowałem, wielkie dzięki ![]() Sprawdzę, później, ale powinno śmigać, jeszcze raz wielkie dzięki ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dobra, srpawdziłem, wszystko działa tak jak chciałem, dzięki wielkie
![]() chciał zapytanie to ma niech sobie wstawi swoje dane i użyje pętli i będzie miał to co chciał bo nie podał jakie ma kolumny w tabeli to co mu można więcej napisać Mi chodziło o to, aby sprawdzić to przez MySQL, praktycznie bez PHP. Pomyśl, wyciąganie 10.000 rekordów i robienie tego za pomocą pętli nie byłoby zbyt optymalnym wykonaniem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to zrobiłem prościej:
Po prostu robię COUNT() na zbiorze który jest powyżej mojego szukanego rekordu wg danej kolumny. -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 18:32 |