![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam !
Serwer na którym owa rzecz się dzieje nie pozwala na wyświetlanie zawartości katalogu, gdy w katalogu podanym w linku nie znajduje się skrypt index.php czy podobny (tak apache skompilowany i już...). Jest jednak rozwiązanie, bo można zastosować pewien skrypt, umieścić go jako index.php i będzie pięknie. Odnośnie tego skryptu. Pierwsza sprawa. Gdy wyświetla zawartość katalogu to rysuje takie ładne foldery, czy inne przy typie pliku. Nie robi to poprzez śćiąganie jakiegoś obrazka z *jpg, *gif czy coś, ale sam go rysuje (apache jest skonfigurowane z ljpeg). Po zaincludowaniu jednak tego skryptu na jakiejś stronie obrazki wogóle nie są rysowane, a w ich miejsce wstawione są takie... hmm.. dziury ;-) widać, że coś miało być, ale tego czegoś nie ma ;-] Jak to ominąć ? Druga sprawa To samo z tym includowaniem (bo musze to zrobić...). Jeżeli zaincluduje ten skrypt w jakimś katalogu , w którym znajduje się jeszcze jeden katalog, a dopiero w nim skrypt wyświetlający zawartość (buheee.. zamieszałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/laugh.gif) ) , czyli coś takiego: www fotki -> index.php (wyświetlający zawartość) -> (jakieś pliki ze zdjęciami) index.php (normalna już strona z zaincludowanym fotki/index.php) (index.php w katalogu nijako głównym ma w sobie zaincludowany plik 'fotki/index.php'). Chciałbym teraz zeby wyświetlała się zawartość katalogu fotki, a nie www, co się nie dzieje, bo temu skryptowi wydaje się że jest katalog wyżej (tam gdzie go zaincludowałem). a robię to tak: <?php @ include ('fotki/index.php'); ?> Nie jestem taki świetny w php i wiem że zamieszałem (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) i pewnie nie posługiwałem się poprawnie pojęciami .. i wogółe... eh :] pomóżcie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla czytelności podaje skrypt (ten wyświetlający zawartość katalogu) w innym poście. Wątpie żeby ktoś w niego patrzył, ale może się kiedyś komuś przydać. Tak żeby szukać nie musiał...
http://www.venom.linux-hell.net/fotos/index.txt |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsza sprawa:
zmień to w skrypcie: $useExternalImages = true; na : $useExternalImages = false; $useAutoThumbnails = true; na: $useAutoThumbnails = false; Druga sprawa: [php:1:1d03149742] <?php @ include ('../fotki/index.php'); ?>[/php:1:1d03149742][/b] |
|
|
![]()
|
|
z małpą nie działało, po usunięciu w celu zobaczenia błędów:
Cytat Warning: main(../fotos/index.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/venom/www/strona/o_mnie.php on line 52
Warning: main(): Failed opening '../fotos/index.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/lib/php') in /home/venom/www/strona/o_mnie.php on line 52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 0 Dołączył: 9.02.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
z tego błędy wynika że nie ma takiego pliku :?
u mnie dziala tak: [php:1:9643c80b38]<?php @ include ('../fotki/index.php'); ?> [/php:1:9643c80b38] Weź jeszcze raz napisz dokładnie co jest gdzie. |
|
|
![]()
|
|
Rzeczywiście ;] Niezrozumieliśmy się dlatego, że wszystko się zeszło w jedną linię w moim pierwszym poście. Sprawa wygląda tak:
Kod WWW
-> index.php (z <? include ...) -> FOTKI -> (zdjęcia) -> index.php (wyświetlający zawartość) a niedziałało dlatego że nie szukał katalogu fotki w www ale katalog wyżej ;-) |
|
|
![]()
|
|
Czyli juz dziala wszystko :?:
|
|
|
![]()
|
|
nie ,;-) powiedziałem że nie działa to co mi pierwsze podałeś, bo.... ;-)
|
|
|
![]()
|
|
Cytat a niedziałało dlatego że nie szukał katalogu fotki w www ale katalog wyżej ;-)
Myslalem, ze juz sobie poradziles (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Na początku źle Cię zrozumialem. Czyli ty chcesz zincludować plik WWW/FOTKI/index.php z pliku WWW/index.php , a problem polega na tym że zamiast szukać w WWW/FOTKI to szuka w WWW ? Dziwna sprawa. Może spróbuj tak: [php:1:dd1d297c25]<?php include ('../www/fotki/index.php'); ?> [/php:1:dd1d297c25] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 0 Dołączył: 18.02.2004 Skąd: Knurów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ludzie, po co wy to utrudniacie?
Wystarczy tak: [php:1:c52e6885a9] <?php include('fotki/index.php'); ?> [/php:1:c52e6885a9] A to, że skrypt wyświetla zawartość folderu www to jest normalne bo w rzeczywistości to właśnie w tym folderze uruchamia się plik fotki/index.php Podaj zawartość pliku fotki/index.php to będziemy w stanie coś pomóc. Cytat [php:1:c52e6885a9]
<?php include ('../www/fotki/index.php'); ?> [/php:1:c52e6885a9] Bardzo ciekawa rada (ironia jakby ktoś nie zrozumiał). Przecież to odwołanie prowadzi do tego samego pliku! Najpierw z www wychodzisz poprzez '..' a potem z nowu do niego wchodzisz. Ja tutaj nie widzę logiki. |
|
|
![]()
|
|
Zielony już tak robil i nie zadzialalo :?
|
|
|
![]()
|
|
no nie działało bo to jest to samo ;]
co do pierwszego (te obrazki) to zmieniłem i .. nie działa (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) a co do kodu pliku index.php w katalogu z fotkami to jest w moim 2 poscie (od góry) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 23:59 |