![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zrobić żeby strona sprawdzała czy dany Mail istniej
tak jak na stonie link(kliknij) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Ale ten skrypt nie sprawdza czy mail istnieje. Nie ma takiej możliwości
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możliwość na upartego może by się znalazła... ( nie w pełni automatyczny sposób ) Potwierdzenie dostarczenia + odpowiednia obsługa danych. Hmm; teoretycznie - realne; praktycznie - graniczące z cudem.
Tak czy inaczej warto zadać sobie pytanie: po co sprawdzać czy dany mail istnieje skoro każdy może podać maila swojego kolegi, koleżanki, ojca, matki, babci(?), jakiejś firmy... Jak ktoś nie chce podać prawdziwego maila to i tak nie poda więc po co utrudniać życie sobie i innym ![]() Pozdrawiam! Ten post edytował modern-web 14.04.2011, 14:23:30 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 14 Dołączył: 21.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za to możesz sprawdzić czy istnieje @ w tekście
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej sądzę, że jest wykorystanie preg_match i tyle.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Walidacja podstawowa (wbudowana funkcja w PHP - filter, żadne wyrażenia regularne!)
Walidacja istnienia domeny (MX rekord) Walidacja istnienia konta - za pomocą SMTP sprawdzasz czy konto istnieje, testowałem i działa w 90% przypadków. Niestety te 10% wyklucza używanie tego w formularzu, może się przydać do czystek bazy maili, których i tak dużo mamy. Przeglądanie odrzutów (bonuce). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 39 Dołączył: 12.04.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuję nie kombinować zbyt wiele w tym zakresie. Ja mam adres e-mail w formacie imię@nazwisko.info i już kilka razy "mądre" automaty mi go odrzuciły, jako niby nieistniejącego. filter_var i tyle. Jeśli chcesz się upewnić, że istnieje to wyślij kod aktywujący.
Ten post edytował Bags_Bunny 14.04.2011, 19:14:52 -------------------- rm -rf /*
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 2 Dołączył: 29.04.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja używam czegoś takiego
zresztą chyba nawet zaczerpnięte z tego forum. -------------------- C/C++ (ucze się...), PHP (ucze się...), SMARTY(ucze się...), PYTHON(ucze się...), C#(uczę się...), PERL(uczę się...), JavaScript(uczę się...), JAVA(będą mi kazali się uczyć...)... Ja się głównie uczę...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja używam czegoś takiego no i? Po co w to pchać w to wyrażenia regularne jest jak dedykowana funkcja wbudowana w PHP.... Ten post edytował markonix 15.04.2011, 22:00:33 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 2 Dołączył: 29.04.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam tą świadomość. Problem pojawia się, gdy musisz rozróżniać pewne domeny (np. znane problemy z pocztą onet, lub o2).
Lecz nie będę przekonywał, że to jest dobre podejście. -------------------- C/C++ (ucze się...), PHP (ucze się...), SMARTY(ucze się...), PYTHON(ucze się...), C#(uczę się...), PERL(uczę się...), JavaScript(uczę się...), JAVA(będą mi kazali się uczyć...)... Ja się głównie uczę...
|
|
|
![]()
|
|
Jakby była taka potrzeba to po kodzie weryfikującym poprawność wystarczyłoby zwykłe explode i in_array.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
zastanawiam się teraz, która metoda jest lepsza i szybsza.
-------------------- C/C++ (ucze się...), PHP (ucze się...), SMARTY(ucze się...), PYTHON(ucze się...), C#(uczę się...), PERL(uczę się...), JavaScript(uczę się...), JAVA(będą mi kazali się uczyć...)... Ja się głównie uczę...
|
|
|
![]()
|
|
Wbudowana..
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:24 |