![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam w kodzie kilka warunków, w jednym z pierwszych mam coś takiego:
Kilka warunków dalej okazuje się, że zmienna $twoja_pozycja już nie istnieje. Jak sprawić aby zmienna była "aktywna" w całym kodzie? Próbowałem zrobić : global $twoja_pozycja; ale to nic nie dało. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 642 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2006 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
ehh nie mam pojęcia
Próbowałem ze static, global i superglobal.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
To przeanalizuj przykład 1 oraz 2 z linku który Ci podałem.
Kolejne przykłady w Referencje do zmiennych statycznych i globalnych -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Analizowałem, wstawiałem znacznik global w różnych miejscach ale nigdzie nie działa.
Tworzyłem nawet funkcje:
Ale niestety jest NIE ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamień linie 3 z 4 w Twoim kodzie...
Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zamień linie 3 z 4 w Twoim kodzie... Pozdrawiam To nic nie da. zmienna $miejsce nadal będzie pusta dla tej funkcji. W skrócie, jeżeli ktoś nei rozumie takich podstaw nie ma co się brać za programowanie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nic nie da. zmienna $miejsce nadal będzie pusta dla tej funkcji. W skrócie, jeżeli ktoś nei rozumie takich podstaw nie ma co się brać za programowanie. No tak nie zauważyłem $miejsce.... Pozostaje tylko zamilknąć -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
http://pl.php.net/manual/pl/language.variables.scope.php
Przykład #1 $a = 1; $b = 2; function Suma() { global $a, $b; $b = $a + $b; } Suma(); echo $b; Zrób go, odpal go. Następnie krok po kroczku dostosowuj do siebie. To są banalne rzeczy. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:37 |