![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
efekt (IMG:http://www5.picturepush.com/photo/a/5442733/1024/ZdjÄcia/Bez-nazwy-1.png) Chciałbym usunąć ten napis na dole że konto zostało zarejstrowane. Ma się on wyświetlać dopiero po kliknięciu przycisku zarejestruj a on już jest jak się na tą stronę wejdzie. pytane Co należy dopisać aby hasła były porównywane i jak nie będą taki same to formularz zwróci błąd ? jak zrobić żeby jak wpisze np. id wojcienty konto zostanie założone i ktoś będzie chciał założyć konto o takim samym id to formularz zwróci komunikat że takie konto już istnieje. Z góry dzięki za pomoc. pozdrawiam wojcienty |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 2 Dołączył: 2.10.2010 Skąd: Piotrków Trybunalski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrób tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 282 Pomógł: 89 Dołączył: 12.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro to ma być gra to od razu na początku pomyśl o bezpieczeństwie. Użytkownicy mogą wpisać w pole formularza takie znaki jakie tylko zechcą, a ty z tego bez żadnego sprawdzania składasz zapytania do bazy danych. Nawet jeśli ktoś nie ma niecnych zamiarów może być fanem koszykówki i próbować zarejestrować się jako O'Neal i ci się zapytanie rozsypie. Ogólnie dobrym zwyczajem jest pedantycznie sprawdzać każdy, ale to absolutnie każdy tekst, który może przyjść z zewnątrz, bo jeśli ktoś może zmienić ci zapytanie znakami, których się nie spodziewasz, to właściwie ma dostęp do całej bazy danych, włącznie z hasłami, których nawet nie kodujesz. A przecież tematy o SQL injection czy hashowaniu haseł są nawet przypięte.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
dobrym zwyczajem jest nauczenie sie chociaz podstaw a pozniej robic cos bardziej skomplikowanego.
Na serio robisz gre nie wiedzac jak porownac hasla? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 2 Dołączył: 2.10.2010 Skąd: Piotrków Trybunalski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To teraz wystarczy mu że doda Addslashes(); i MD5 lub Sha1 i będzie mieć zrobione.
Nie lepiej było by napisać żeby coś poprawił ? niż go krytykować ? Ja uczyłem się w ten sam sposób robiłem rzeczy które były dla mnie nie osiągalne można powiedzieć z tą różnicą że ja raczej nie prosiłem o pomoc na forum bo wolałem sam do wszystkiego dojść ale to już był mój własny wybór. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chłopaki bez nerwów jak narazie nie potrzebuję żadnych zabezpieczeń ponieważ jest to tylko projekt na OB (Oprogramowanie biurowe) tam nic o zabezpieczeniach nie mieliśmy a nie zamierzam się trudzić bo po co jak kod nie jest sprawdzany. Strona nie będzie nigdzie publikowana to tylko taki projekt, mieliśmy sobie wymyślić temat i ja z kumplem wzieliśmy sobie akurat o metinie , zadanie miało na celu ukazane praktycznego zastosowania baz danych. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
aha. A to widzę że kolega chodzi do Technikum Informatycznego (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
To tak jak ja, tylko puki co to ja na OB miałem małą wzmiankę o Bazach danych a cały czas działamy na Office Word, Excel i PowerPoint. Ale to już tak poza tematem ;D |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
PiterosWeb ja nie krytykuje, raczej sie dziwie, ze wiele osob nie znajac podstaw chce napisac odrazu gre i z kazda duperela lataja na forum nawet nie szukajac w google.
Pisze ogolnie a nie akurat o tym przypadku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat chłopaki bez nerwów jak narazie nie potrzebuję żadnych zabezpieczeń ponieważ jest to tylko projekt na OB (Oprogramowanie biurowe) tam nic o zabezpieczeniach nie mieliśmy a nie zamierzam się trudzić bo po co jak kod nie jest sprawdzany. Strona nie będzie nigdzie publikowana to tylko taki projekt, mieliśmy sobie wymyślić temat i ja z kumplem wzieliśmy sobie akurat o metinie , zadanie miało na celu ukazane praktycznego zastosowania baz danych. smile.gif Sorry że tak powiem ale to głupie podejście. Co z tego ze to projekt na OB, programując powinneś cały czas dażyć do zabezpieczenia skryktów szcególnie, że dzięki temu wyrobisz w sobie nawyki. Robienie czegoś na odpier*** byle żeby było jest dla mnie głupotą nawet jeśli chodzi o projekt szkolny. Cytat dobrym zwyczajem jest nauczenie sie chociaz podstaw a pozniej robic cos bardziej skomplikowanego. Zgodzę się, nauczenie podstaw powinno być obowiązkowe. Ten post edytował Hpsi+ 14.04.2011, 08:28:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 2 Dołączył: 29.04.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja Ci powiem więcej. Później dostaje zlecenia modyfikacji takich stron i tak prawdę powiedziawszy to wykonuje większość roboty za frajer, bo tego w umowie nie było, a serce się kraja za taki kod...
|
|
|
![]()
|
|
Macie racje ale my tych podstaw nie mieliśmy nawet pierwsza lekcja z php wyglądała tak że od razu dostaliśmy gotowy kod z połączeniem bazy danych i mieliśmy go przystosować pod swoje bazy czyli pozmieniać tylko loginy i hasła a podstaw się uczę sam na razie idzie to bardzo mozolnie ale trzeba być cierpliwym (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Tu kolega wyżej wspomniał coś o robieniu na odpier.... powiem ci tak ty jeszcze nie widziałeś "rzeczy" zrobionych na odpier... . Skrypt będzie zabezpieczony ale wszystko zostanie wykonane w swoim czasie, dzięki za tak surowe uwagi tym sposobem motywujecie mnie do dalszej pracy i poszerzaniu swojej wiedzy na temat php. Jak byście znali jakieś tutki to bardzo mile widziane linki wiem że są tu podpięte ale jakbyście mieli coś prócz tego.
@edit PiterosWeb przez 1,5 roku w tym siedzieliśmy a teraz przerzuciliśmy się na coś lepszego ;p. Teraz tylko trzeba się tego dobrze nauczyć a jak wiadomo dobrych tutków sieci jest bardzo mało. Ten post edytował wojcienty 17.04.2011, 19:59:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 2 Dołączył: 31.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do nauki proponuje manual (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:16 |