![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 1 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Was! Mam taką strukturę plików:
Kod style images pages index.php .htaccess W pages mam strony, mam tam dwa pliki: head.php, footer.php, są to pliki wyglądu strony, które includuje w każdy plik. W tych plikach mam takie coś: <link rel="stylesheet" type="text/css" href="./style/style.css" /> Ale gdy dodam plik np. w folderze admin i zaincluduje head.php oraz footer.php: include "../pages/head.php"; Ale gdy tak dodam, to struktura strony zostaje, ale tak jakby nie czytał pliku CSS, jak temu zaradzić? Ten post edytował GoldeNx3 5.04.2011, 21:49:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 362 Pomógł: 44 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 228 Pomógł: 1 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oświeciłeś mnie. (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) Zrobiłem tak:
Ale jest jakiś inny sposób na implementowanie stylu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tak... Podajesz ścieżkę od roota serwera czyli href="/style/style.css"
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Oświeciłeś mnie. (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) Zrobiłem tak:
Ale jest jakiś inny sposób na implementowanie stylu? Podawanie pełnego adresu do skryptów, stylów czy obrazków nie jest najlepszym pomysłem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale co masz dokładnie na myśli?Że jeśli przeniesie domenę to będzie musiał wszystkie linki ręcznie zmieniać?Czy może takie rozwiązanie nie jest "SEO Friendly" ?Albo coś innego?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Webdice myśli zapewne o fakcie, iż łatwo wtedy uzyskać dostęp do takich plików, poznać strukturę serwisu, a to ułatwia atak lub choćby wyszukiwanie potencjalnych luk.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale przecież i tak musi uzyskać dostęp do pliku ... jak nie uzyska to się strona rozjedzie...
|
|
|
![]()
|
|
Owszem... Dostęp musi uzyskać, ale może to zrobić w sposób, który ukryje prawdziwą ścieżkę do pliku na serwerze. Przykład?
/getfile/css/style.css gdzie getfile będzie plikiem php, który pobiera pliki z katalogów zablokowanych przed odczytem w htaccess. W tym wypadku szukałby pliku style.css w katalogu przeznaczonym dla plików styli, a zapisane w postaci nie SEO-friendly miało by postać getfile.php?type=css&file=style.css i chyba wszystko jasne. To gdzie byłby katalog ze stylami na serwerze błoby możliwe do ukrycia, a sam skrypt getfile.php jedynie by wysyłał do przeglądarki zawartość odczytanego pliku style.css, dzięki czemu plik byś mógł widzieć, ale jego realnego położenia na serwerze nie znałbyś. A nawet gdybyś poznał, to nie odczytabyś go wtedy, bo byłby dostęp zabroniony w htaccess. Podam inny przyklad. W serwisie niedawno robiłem faktury dla klientów. Wyobrażasz sobie sytuację, że ktoś znając ścieżki i sposób generowania nazw plików odczytuje sobie faktury bądź inne pliki klientów? Tak nie może się dziać i dlatego musiałem zrobić podobny do powyższego, który dodatkowo sprawdza uprawnienia do pobrania. Tylko klient-właściciel ma prawo odczytać i zapisać na swoim komputerze te pliki. A dostęp do nich uzyskuje dopiero po zalogowaniu na własne konto. Nie zna prawdziwej ścieżki więc ewentualny atakujący, a nawet gdy ją pozna, jest plik dla niego nieosiągalny. To jest między innymi to, o czym zapewne myślał webdice. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:56 |