![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 1 Dołączył: 5.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jako że konwertuję forum z phpbb 3 na ipb 3 mam problem z polskimi fontami
![]() Baza phpbb3: Metoda porównywania napisów:(ogólnie) utf8_generel_ci zaś dla każdej tabeli z osobna jest: utf8_bin Wszystko w phpbb działa dobrze, na forum jak i w mysql pl znaczki są, jednak po exporcie przez PhpMyAdmin, gdy podglądam pliczek *.sql, polskie znaczki są zamieniane np. ł > ć ż > ĹĽ itp. Próbowałem zamiany po przez Notepad ++,ale efekt końcowy, w postaci przycisku Zakoścz, nie jest satysfakcjonujący ![]() Więc, pytanko jest takie, jak to do cholerci, dać w utf-8 tak aby sql miał polskie znaki w Notepadzie ? Pozdrawiam serdecznie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I z tym walczyłem przez ,jakieś 2 tygodnie i sobie dałem spokój,zapisywało się w bazie jak Pan pisze ,ale odczytywało normalnie.Wygląda na to ,że ma Pan encje w bazie.
Odkąd przerzuciłem się na programowanie w asp .net +mssql ,to nigdy, nie zobaczyłem żadnych krzaków w bazie,a mam kodowane w utf-8:). Poza tym mssql nawet w okrojonej wersji express, posiada więcej typów pól w bazie niż MySQL,tylko nie wiem czy jest możliwość podpięcia tej bazy pod apache:/ Ten post edytował Rid 5.04.2011, 01:03:39 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rozwiazanie problemu zalezy od wersji phpmyadmina. Sproboj zmienic jezyk phpmyadmina na polski -> tak chodzi mi o jezyk interfejsu
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/mysqldump.html
@Rid: Baza danych nie ma nic wspólnego z serwerem WWW. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ma więcej,wspólnego niż się Panu wydaje.Choćby ,nawiązanie połączenia z bazą danych-następuję ona po stronie serwera.
Już nie ,mówię już o samej autoryzacji,bo na ten temat możnaby pisać i pisać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Dla redeemer chodziło raczej o to, że baza działa niezależnie czy to php czy to asp .net
Jeśli miałeś kupę problemów z php + mysql + polskie znaki to jesteś poprostu słabym programistą php + mysql + polskie znaki i tyle. To nie żadna wina php + mysql + polskie znaki. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 21:33 |