![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 1 Dołączył: 18.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Potrzebuję pomocy przy budowie skryptu Ajax. Muszę się przyznać, że ajax to dla mnie świeży temat. Skrypt ma wyglądać następująco: Na stronie php wyświetlać się będzie lista linków: Chciałbym aby funkcja ajax wywołała skrypt php z pliku przykładowo plik.php, który wykorzysta zmienną ID=$numer_kategorii z klikniętego linku. Wiem jak wykonać taką funkcjonalność poprzez php, ale muszę zrobić skrypt, który nie odświeży strony podczas wykonywania kolejnego skryptu. Proszę o jakieś wskazówki. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Qdesigner |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 31 Dołączył: 14.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może to Ci pomoże
Ten post edytował Ilware 3.04.2011, 22:07:49 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 1 Dołączył: 18.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję serdecznie za pomoc.
Zrobiłem dwa kroki do przodu (IMG:style_emoticons/default/arrowheadsmiley.png) Teraz mam tylko pytanie jak sprawić aby ajax przekazywał do php akurat zmienną z linku który kliknąłem? Czy da coś dopisanie do funkcji parametru np. funkcjaajax(id_kategorii) ? Pozdrawiam Qdesigner |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 31 Dołączył: 14.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dokładnie w nawiasie podaj wartość jaką chcesz przekazać funkcjaajax(wartosc) tylko w kodzie musisz wtedy dać
wartość zmiennej pobierasz normalnie w pliku php przez $_POST['id'], jak chcesz żeby ajax wyświetlił zwrot jakiś to używasz echo "jakiś tekst" i w xhr.responseText; masz tą wartość z echo |
|
|
![]()
|
|
Witam!
Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie: po kliknięciu na link odsyłający do funkcji, funkcja jest wykonywana bez przeładowania strony natomiast następuje przewinięcie strony na samą górę i tu nasuwa się pytanie czy można wykonać skrypt na nieruchomej stronie (bez jej automatycznego przewijania na górę)? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Qdesigner |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się że musisz pokombinować z tym: href="#" w linkach (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 00:40 |