![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Sam nie wiem, od czego zacząć, bo to trochę skomplikowane. Zacznę więc od kawałka kodu: Nie czepiam się tego array'a, bo wyświetla się wszystko w porządku. Lecz (i tu jest problem) w jaki sposób zrobić, by w tym array'u było zapytanie do bazy? Po prostu nie chcę "sztywnych" liczb, bo w bazie się one zmieniają... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 3 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc tak:
Wcześniej oczywiście łączysz się z bazą itp... Pogrubiłem swoją tabelę, ty wprowadź swoją.... Mam nadzieję, że pomogłem ;] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twój kod wywala tylko jeden (ostatni) rekord. Ja spróbowałem również czegoś innego (z pętlą while), ale mimo, że wysypało mi wszystkie liczby, to za nic nie działa to ze skryptem jpgraph (wersja 3.5.0b1)
może jakieś inne (p)odpowiedzi? to powinno raczzej być coś w stylu: $data_1 = array($i); albo jakoś ... nie wiem sam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
OK. Pięknie wysypuje wszystkie liczby, lecz teraz jak to podłączyć do skryptu jpgraph?
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Chcesz wyciągnąć z bazy rekordy których id trzymasz w tablicy? Jeśli tak to poczytaj o implode oraz o WHERE IN.
|
|
|
![]()
|
|
Czyli do zapytania mam dodać IN.. Mniej więcej coś takiego:
Pogubiłem się zupełnie... Cytat(webdice) Chcesz wyciągnąć z bazy rekordy których id trzymasz w tablicy? Chcę raczej włożyć do array'a to co się wysypało, czyli liczby z tabeli (nie id). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 224 Pomógł: 3 Dołączył: 24.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sorki za pomyłkę... literówka...
Przecież już ci wysypuje z prostym php... Po co chcesz utrudniać? |
|
|
![]()
|
|
Tak wysypuje ładnie. Jednak skrypt, do którego chcę to podłączyć wymaga tego, by było to w array'u. Także ok - część z wysypem jest jak najbardziej w porządku. Ale jak to dalej ugryźć ?
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Jeśli chcesz pobrać z bazy rekordy gdzie wartości z danej kolumny są takie same jak w tablicy to:
Jeśli nie o to Ci chodzi, to napisz z łaski swojej co dokładnie chcesz osiągnąć. |
|
|
![]()
|
|
OK.
Więc po kolei. W tabeli mam 5 pól: id, rok, miesiac, dzien oraz liczba. Znalazłem skrypt, który na wykresie liniowym pokazuje... no właśnie - to co ma w array'u. Postanowiłem go nieco przerobić, tak, by array'em był "zestaw" wszystkich waartości z kolumny liczba i na tej podstawie żeby wyświetlił wykres. Sam skrypt jest tu -> http://jpgraph.net/download/ Pełny kod (przerobiony) jest taki (zakomentowane jest to, co w oryginale było):
W oryginale są trzy linie na jednym wykresie - ja potrzebuję jedną linię. Dlatego potrzebna jest tu linia 18, a 19 i 20 out. W związku z tym niepotrzebne są linie 49-61. Jeśli w array'u jest tak, jak w oryginale - to wyświetla się wykres. Ale jak już dam to, co podajecie (przy okazji dziękuję) - to obrazka nie ma ... Ten post edytował roobik 2.04.2011, 21:23:06 |
|
|
![]()
|
|
Czyli potrzebujesz stworzyć tablice na podstawie danych z bazy. Tworzysz zapytanie które pobiera interesującą Cię kolumnę, a następnie tworzysz tablice.
Nie używaj funkcji for do operowania na danych pobranych z bazy (zrób to tak jak podałem w przykładnie). Odpadnie Ci funkcja mysql_num_rows która nie jest zalecana. |
|
|
![]()
|
|
webdice - DZIĘKUJĘ BARDZO!!! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
O to własnie chodziło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) WIELKIE DZIĘKI! Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 08:56 |