![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
znalazłem w necie prosty system szablonów. Po małych przeróbkach klasa wygląda tak:
Natomiast wywołanie wygląda tak:
A plik index.tpl wygląda tak:
Czyli sprawa wygląda tak, że wczytywany jest plik .tpl, następnie tworzona jest zmienna w której zostają podane dane które mają zostać podmienione za {} w innym pliku(w zmiennej $dane2 jest to plik logowanie.tpl). Do tego momentu wszystko jest ok. Jednak chciałbym zrobić żeby w miejsce {content} zamiast kolejnego pliku *.tpl wczytywało mi jakiś plik php w którym umieszcze switch, sterujący zawartością. I tu mam problem bo nie wiem jak to zrobić. Próbowałem:
Czyli analogicznie tylko że plik php. Jednak to nie działa. Nie wyskakuje błąd, ale też nic się nie dzieje. Próbowałem też:
No i to działa ale wczytuje mi zawartość strony zamiast w {content}, to na samej górze. Jak sobie z tym poradzić? Może ktoś pomóc, naprowadzić na rozwiązanie tego problemu?? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Weź to wywal i użyj albo czystego PHP albo jakiegoś gotowego, rozbudowanego systemu szablonów. One mają to do siebie, że aby miały jakikolwiek sens muszą być rozbudowane inaczej jedynie utrudniają życie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 30 Dołączył: 14.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nie chce gotowych rozwiązań. Większą przyjemność sprawia mi zrobienie czegoś od zera, niż przeszukiwanie stron by znaleźć sposób na zrobienie czegoś w "gotowcu". Choć i to jest gotowiec, ale bardzo prosty w porównaniu z innymi i z małymi przeróbkami.
Czyli mam rozumieć że z tego co jest nie da się nic zrobić żeby działało jak chce? Co do "czystości". Wg jednego z użytkownika forum kohany czysty kod to: dane do bazy, zapytanie, obróbka, echo. Nie za bardzo wiem jak to zastosować do tego przypadku. Jeśli możesz to podpowiedz jak to powinno wyglądać z Twojego punktu widzenia. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc porzuć OOP - oop to używanie gotowców poniekąd.
"...znalazłem w necie prosty system szablonów." != "Ja nie chce gotowych rozwiązań. Większą przyjemność sprawia mi zrobienie czegoś od zera..." Czegoś nie rozumiem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) . A include nie możesz dać w miejsce content?? Albo dać warunek, że w miejsce {content} dajesz swoje? |
|
|
![]()
|
|
Więc porzuć OOP - oop to używanie gotowców poniekąd. "...znalazłem w necie prosty system szablonów." != "Ja nie chce gotowych rozwiązań. Większą przyjemność sprawia mi zrobienie czegoś od zera..." Cytat(webmaniak) Choć i to jest gotowiec, ale bardzo prosty w porównaniu z innymi i z małymi przeróbkami. Napisałem że to jest gotowiec. A przecież system szablonów taki jak np. Smarty posiada o wiele większą funkcjonalność niż ten co ja znalazłem. A chcąc do niego dodać większą funkcjonalność muszę się uporać z podstawową (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Odnośnie porzucenia oop, to znalazłem tutorial na wikibooks: http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Prosty_ed..._szablon%C3%B3w Tam w sekcji Czy warto pisać własny system jest stwierdzenie że w celach edukacyjnych warto (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Ale macie rację, że warto używać gotowców, poszukam czegoś gotowego, bo chciałbym zastosować taki system do tworzonej stronki, a przecież strona to nie tylko system szablonów(przynajmniej moja planowana (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ). Co do tego szablonu to include nie pomaga, tzn. zawartość pliku ląduje na górze strony, a w miejsce content jest wyświetlana liczba 1. Trzeba więc się poddać i przejść na jakiś gotowiec. Jeśli ktoś by jeszcze zechciał coś odpisać i podać jakiś system szablonów (prócz Smarty), który stosuje, bo aktualnie znam tylko ten, a zaraz zacznę poszukiwania jakichś innych. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 5 Dołączył: 13.09.2010 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
przyłączam się, mi również nie działa php
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 15:09 |