![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam takie pytanie... Otoz potrzebuje skonstruowac skrypt ktory dziala tak ze po wykonaniu zapytania do bazy jest dodawany rekord i po tym nastepuje automatyczne tworzenie strony internetowej .php lub .html ktora pobiera te dane z bazy mysql (na podstawie np unikatowego nr id). Teraz mam takie pytanie czy lepsze bedzie wykonanie takiego skryptu w czystym php czy moze wykorzystac do tego pythona lub inny jezyk?
Chodzi mi glownie o efektywność. pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie jest tak że tworzy się oddzielny plik dla każdego rekordu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Robi się jeden skrypt, który wyciąga rekord o id podanym w parametrze url'a np www.mojastrona.com/article.php?id=123 wyciagasz w skrypcie article.php artykuł o id 123 i wyświetlasz go w postaci strony html. Na początek powinna ci taka informacja wystarczyć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 468 Pomógł: 36 Dołączył: 14.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale to musi byc taki parametr jak podany przez $_GET np ten strona.pl?id=23. A jezeli chcialbym miec mozliwosc otworzenia strony o adresie strona.pl/arg1-arg2-arg3.php
to tak samo da rade tak czytac ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 455 Pomógł: 69 Dołączył: 23.10.2004 Skąd: Oświęcim Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainteresuj się mod_rewrite.
|
|
|
![]()
|
|
ok to mialbym jeszcze jedno pytanie bo nie wiem czy dobrze rozumiem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
jezeli mialbym zapytanie w stylu index.php?id=12345?site=aaaaa to wtedy includowac strone "szablon" ktory uruchamia skrypt w ktorym np mamy $zmienna = $_GET['id'], wyszukac takiego id w bazie danych i na tej podstawie uzupelnic strone. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2011 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokładnie tak (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) z tego co wywnioskowałem z twojej wypowiedzi właśnie tak to wygląda że pobierasz zmienną $id poprzez tablice GET, wiem deklaracja wygląda $id = $_GET['id'], następnie na $id wykonujesz wszystkie potrzebne operacje, pobieranie rekordów itp (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 22:42 |