![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
mam cos takiego baza MySQL Kod ID INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY dodaje w PHP PDO
i mi wywala Cytat Wystšpił błšd biblioteki PDO: SQLSTATE[23000]: Integrity constraint violation: 1062 Duplicate entry '0' for key 'PRIMARY' robie tak:
Cytat Wystšpił błšd biblioteki PDO: SQLSTATE[23000]: Integrity constraint violation: 1048 Column 'id' cannot be null Wiem, ze mozna petle zrobic w PHP i automatycznie zwiekszac ID, albo pobierac ostatnie ID z bazy, no ale chyba musi byc jakis latwiejszy sposob, zeby mi sie to automatycznie dodawalo? |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
To powinno działać. Spróbuj dodać rekord w phpMyAdmin (pole id pozostaw puste) lub:
Dobra, nie doczytałem. Wyeksportuj strukturę tabeli i wklej tutaj oraz napisz jaką masz wersję bazy. |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
tylko jak zrobic taki export? uzywam WAMPa, w dodatku jak wchodze w localhost/phpmyadmin to dostaje 404 ;/ jak sie dostac do niego inaczej?
MySQL 5.1.36 pozdrawiam i dzieki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Pobierz sobie phpMyadmin i wrzuć go do katalogu publicznego. Export znajdziesz w górnej belce, jak wejdziesz w strukturę tabeli.
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
zrobilem od nowa i zadzialalo. sam nie wiem gdzie byl blad, pewnie w skladni cos musialem pomylic. dzieki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
jak znam życie ktoś ustawił wartość auto_increment tabeli na 0
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
calkiem mozliwe. a przy okazji ma ktos strone z odpowiednikami PDO w MySQL?
i jeszcze takie pytanie - jak najlepiej robic teraz walidacje formularzy? chodzi o to zeby np nick mial minimum 5 znakow. lepiej to zrobic w PHP czy javascript/ajax? a moze w PDO sa jakies ukryte mozliwosci do tego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Co tzn Odpowiedniki PDO w Mysql?
Walidacje robi się i w PHP i w Javascript. na forum było setki razy. |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
chodzi o np mysql_fetch_assoc a w PDO jest fetch()-> itp
wiem jak sie robi walidacje, pytalem tylko po prostu w czym sie powinno robic, chyba ze to nie ma znaczenia i jak komu jest wygodniej |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam manual (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Ale lepiej jest używać PDO, potem masz łatwiejszą migrację na inne bazy. http://pl2.php.net/manual/pl/book.mysql.php I jeszcze z walidacją - najlepiej ją robić po 2 stronach - klienta, bo nie musi przeładowywać strony, by mu pokazało, co źle zrobi i po stronie serwera, gdyż hacker z podstawami potrafi obejść formularz, np. wysyłając własny. Ten post edytował mat-bi 16.03.2011, 18:25:30 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 05:19 |