![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobry wieczór , mam parę problemów z walidacja strony których nie potrafię rozwiązać..
1 problem jest z TAGiem label (na górze screena widać) drugi zaś jest związany z KODem JS . czy to oznacza że w kodzie JS nie mogę dać tagow html ? czy może jednak coś źle robię.. http://qoooq.pl/walidator.jpg kod JS
prosił bym o pomoc w rozwiązaniu tych problemów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 233 Pomógł: 87 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (40%) ![]() ![]() |
zamiast:
getElementById(a) wpisz getElementById('a') |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
walidator dalej wykrywa te same błędy + skrypt nie działa
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może sprawa w ogóle nie dotyczy JavaScriptu?
Przyjrzyj się treści załącznika .jpg: Line 67 ... <label for="haslo> Zmień na <label for="haslo"> Walidator chyba czepia się brakującego cudzysłowu. Dwa następne wskazane błędy - podobnie. Ostatni błąd może być konsekwencją jakiegoś wcześniejszego brakującego (np.) cudzysłowu. Jak usuniesz poprzednie błędy, to może i ten zniknie. |
|
|
![]()
|
|
to na pewno nie to.. takich błędów to ja nie popełniam :|
http://validator.w3.org/check?uri=www.kala...ine&group=0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmień JavaScript tak jak Ci napisałem
masz teraz w kodzie coś takiego: Kod <script type="text/javascript"> function option1(a,s1) { ..... } function option2(b,s2) { .... } </script> zmień to na: Kod <script type="text/javascript"> //<![CDATA[ function option1(a,s1) { ..... } function option2(b,s2) { .... } //]]> </script> redukuje to ilość błędów z 124 do 4 następnie tag <td> nie używaj atrybutu height tylko styli css czyli zamiast: zrób: ostatnia rzecz to elementy label wrzuć w np div lub cokolwiek innego, ten zabieg redukuje błędy do 0 zostaną 4 ostrzeżenia które mówią że jeżeli używasz konstrukcji <label for="pole"> to musi istnieć input o id="pole". |
|
|
![]()
|
|
co do CDATA myslałem ze to zart ale to faktycznie pomogło :|
co do height dozwolone jest używanie jeszcze w TD wysokości i szerokośc co nie zmienia faktu że pominołem wstawienie wysokości jako styli z lenistwa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) co do label dalej nie działa a przecież cały czas jest w bloku: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spójrz na linię 62:
<label for="login">Login: <input class="logowanie" maxlength="20" name="login" type="text" tabindex="1"/></label> Zacznij od zmiany na: <label for="login">Login:</label> <input class="logowanie" maxlength="20" id="login" name="login" type="text" tabindex="1"/> Jeżeli w XHTML masz: <label for="login"> to gdzieś musi być tag, gdzie id="login" (wiązanie po "id", a nie po "name"). name="login" - nie przeszkadza, ale w tym przypadku jest nieważne. Co do składni - popatrz: http://www.w3schools.com/tags/tag_label.asp Edit: - do poprz. postu: Zapis <label for="login" id="login"> jest bez sensu, bo "label" ma wiązać etykietę (dalszy tekst) z jakimś input'em, a nie z własnym tagiem! Ten post edytował Valdi_B 4.03.2011, 23:01:14 |
|
|
![]()
|
|
ok wielkie dzięki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
rozwiązanie d3ut3r czyli przed i po każdym LABEL danie DIVa pomogło (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) więc 0 błędow (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Ulysess 4.03.2011, 23:29:01 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 05:09 |