![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam
Nie potrafie sobie poradzic z jednym problemem: Mam do dyspozycji tylko jeden kolor, potrzebuje drugi do zbudowania gradientu... manipulacja losowa parametrami rgb nie wchodzi w grę, do tego trzeba sprytnego algorytmu, macie jakies rady jak to zrobic ? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
No ale jaki ten drugi kolor ma być, trochę jaśniejszy/ciemniejszy ? a może ma mieć więcej czerwieni ? Wróżko, wróżko prosimy powiedz nam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%)
|
raczyłbyś w google wpisać to byś w 1min znalazł - http://planetozh.com/blog/my-projects/imag...-gradient-fill/
Ten post edytował tehaha 4.03.2011, 15:54:44 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 17.07.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
No ale jaki ten drugi kolor ma być, trochę jaśniejszy/ciemniejszy ? a może ma mieć więcej czerwieni ? Wróżko, wróżko prosimy powiedz nam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jesli suma 'kontrolna' czyli (r+b+g)/3 jest powyzej 127 to nowy kolor powinien byc jasniejszy, jesli ponizej to ciemniejszy. Jesli chodzi o poziom roznicy, ma byc mocno zauwazalny... raczyłbyś w google wpisać to byś w 1min znalazł - http://planetozh.com/blog/my-projects/imag...-gradient-fill/ Dzieki za link, choc sam potrafie wygenerowac gradient, napisalem wyraznie: mam do dyspozycji tylko jeden kolor i do niego chce dobrac drugi. dobra znalazlem soluszyn (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) dla potomnych:
tu przyklad dla ciemniejszego koloru startowego, dla jasniejszego nalezy dodac wartosc dzielana przez 1.8 P.S wpadlem na to przesuwajac suwak w ps Color picker (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Jednak przyslowiowa {d}upa
dla kolorow jasniejszych trzeba zmienic nieco wartosc, optymalnie jest 1.4 mam nadzieje ze sie komus przyda ten dosc 'slaby' ale dzialajacy kod. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 26.12.2025 - 08:24 |