![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 6.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Za czołem dziś naukę frameworka Code Igniter z tej strony http://www.php.rk.edu.pl/ ale za nic nie mogę uruchomić pierwszego skryptu
wszystko zrobiłem tak jak jest tam napisane a wywala mi taki błąd Fatal error: Class 'Controller' not found in C:\wamp\www\CodeIgniter_2.0.0\application\controllers\test.php on line 3 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 33 Dołączył: 18.10.2010 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 6.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wraz wywala ten sam błąd
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 33 Dołączył: 18.10.2010 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm CodeIgniter_2.0.0 spróbuj tego
i polecam również zapoznawanie się z dokumentacją. http://codeigniter.com/user_guide/general/controllers.html Ten post edytował kokers 23.02.2011, 21:12:07 |
|
|
![]()
|
|
Zadziałało (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) czyli rozumie że do prawidłowego działania w wersji 2.0 musi po extends być CI_Controller a w starszych wersjach może być to inna nazwa.
|
|
|
![]()
|
|
w starszych będzie po prostu extends Controller bez przedrostka CI_
i teraz uwaga, modele też w 2.0 muszą miec przedrostek CI_ czyli jak będziesz tworzył model to przedrosterk CI_ też musi by c. czyli : extends CI_Model Najlepiej porównuj sobie tutorial z dokumentacją jeśli chodzi o samą składnię. |
|
|
![]()
|
|
nie będę zakładał nowego tematu i napisze tu bo mam kolejny problem nie mogę załadowć styli css do szablonu choć ścierzka jest poprawna pisze że nie ma dostepu do pliku a jak przeniosę do innego folderu na serwerze to wszystko jest ok
style są w folderze views a w adresie styli wstawiłem
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 42 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 165 Pomógł: 20 Dołączył: 2.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ustawiłeś wartośc $config['base_url'] =''; w application/config/config.php ?
Spokojnie możesz dawać <?php echo base_url(); ?>costam/plik.css I to musi działać jeśli masz ustawione w configu. Zobacz jeszcze jaki link generuje ci funkcja base_url(); Albo używasz plik .htacces do generowania urli? jeśli tak to masz na pewno zablokowany dostęp do katalogu application i całej reszty. Mały dodatek, do CI w werjsji 2.0 Wcześniej konstruktor klasy pobierało się: parent::Controller, parent::Model teraz parent::__construct() Pozdro (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował szok 26.02.2011, 14:02:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 3 Dołączył: 16.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat pisze że nie ma dostepu do pliku a jak przeniosę do innego folderu na serwerze to wszystko jest ok ustaw chmody, bo zapewne nie ma dostępu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 8.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie będę zakładał nowego tematu i napisze tu bo mam kolejny problem nie mogę załadowć styli css do szablonu choć ścierzka jest poprawna pisze że nie ma dostepu do pliku a jak przeniosę do innego folderu na serwerze to wszystko jest ok style są w folderze views a w adresie styli wstawiłem
pewnie problem juz rozwiazany, ale zeby byla tutaj na forum odpowiedz w autoload.php zmienna $autoload zmieniamy na i upewniamy sie czy $config['base_url'] w config.php jest dobrze zdefiniowana |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.09.2025 - 15:19 |