![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem posiadam 2 tabele
kategoria id | nazwa | opis | zdjecie id | catid | url | Chcę, aby wyświetlało mi w pętli zdjęcia pod tym nazwę kategorii itd jak to najlepiej połączyć ze sobą? Join czy może poprostu porównać te 2 tabele id = catid? no i w sumie większy problem dla mnie mianowicie zapętlam sobie wynik while'em niestety nie mam pojęcia jak wyciągnąć wszystkie zdjęcia do danej kategorii w jednym zapętleniu kolejne zapętlenie? Proszę o jakąś rade pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Tu pisałem o grupowaniu wyników, czyli to o co ci chodzi:
http://nospor.pl/grupowanie-wynikow.html |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
a mam takie pytanie jeszcze chciałbym wybrać z tablicy pierwszy wynik i nadać mu inny styl w css a kolejne w pętli żeby były w innym |
|
|
![]()
|
|
Pozwalam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używasz w css :first
|
|
|
![]()
|
|
ok dzieki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ale wsumie bardziej chodzi mi o wybranie pierwszego wyniku z tablicy muszę wybrać pierwszy wynik
mam galerie i chce wybrać pierwsze zdjęcie z tablicy które będzie głównym zdjęciem następnie pętla z pozostałymi zdjęciami pomijając pierwsze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
No to przecież masz dane w tablicy. Stworz więc zmienna $i, którą w petli zwiekszaj o jeden. Jesli $i == 1 znaczy ze masz pierwszy element. No ciutka myslenia naprawdę w życiu pomaga (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]()
|
|
możesz mi to wyłożyć łopatologicznie? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
na twoim przykładzie
dwie funkcje foreach stosujesz gdzie pierw pokazuje kat pozniej produkty nie wiem zacialem sie z tym wyciagnieciem pierwszego rekordu :/ Ten post edytował kapitannemo 15.02.2011, 15:43:06 |
|
|
![]()
|
|
Jesli po prostu chcesz zabrac z tablicy pierwszy element a iterować na pozostałych, to użyj poprostu
http://pl2.php.net/manual/pl/function.array-shift.php i po sprawie |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.09.2025 - 22:53 |