![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, tak siedze w tym programowaniu strukturalnym i nie moge wyjsc za bardzo bo w necie jest ciężko o jakiś porządny opis, mam pytanie czy jesli sie lacze z baza to takie programowanie obiektowe jest dobrym rozwiązaniem?
powiedzmy że robie spis książek i mam w bazie cos w tym stylu baza ksiazki id tytul autor user 1 a aaa 1 2 b bbb 1 3 c ccc 2 baza wypozyczone id idksiazki rokwyporzyczenia 1 1 2010 2 3 2011 i chce na stronie zrobic takie okienka KSIAZKI WYPOZYCZONE, KSIAZKI NIE WYPOZYCZONE, WSZYSTKIE, WYPOZYCZONE W ROKU 2010, WYPOZYCZONE W ROKU 2011 to tera po kolei:
wiem ze przyklad z ksiazki to troche nie w ten czas, ale mniejwiecej o to chodzi, ale w takim wypadku nie potrzbuje klasy ani obiektow tylko same funkcje spokojnie wystarcza Jesli ktos ma chwile czasu i moze mi wytlumaczyc po co tak wlasciwie to programowanie obiektowe, albo zna jakies strony gdzie bedzie rozwiniety jakis przyklad ktory jest naprawde godny uwagi , nie chodzi mi o zapalanie lampy czy ustawianie imion ludzi tylko cos co mi naprawde pokaze ze programowanie obiektowe przyspiesza prace a przy okazji sie tego naucze. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 26 Dołączył: 9.01.2011 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programowanie obiektowe polega na niwelowaniu konieczności powtarzania kodu w wielu miejscach, ułatwia panowanie nad i rozbudowę skryptu. W zasadzie programistów PHP można podzielić na 2 grupy: tych, którzy programują obiektowo i tych, którzy dopiero zaczną.
Sęk w tym, że na prostych przykładach w sieci ciężko jest zrozumieć samą ideę, bo te przykłady są... za proste. Dobroć programowania obiektowego widać dopiero przy większych projektach. Jak zrobisz kiedyś coś większego proceduralnie, to zrozumiesz w pewnym momencie, że ciężko ci nad tym zapanować i wtedy z pomocą przyjdą obiekty. Generalnie chodzi o to, aby grupować pewne funkcjonalności systemu. Każdy system ma użytkowników, więc do ich obsługi można stosować odrębną klasę. Każda klasa ma właściwości (zmienne charakteryzujące daną klasę) oraz metody (funkcje), czyli czynności, które można wykonać na obiekcie tej klasy. Weźmy klasę User. Użytkownik ma dane osobowe, może się zalogować, wylogować i można sprawdzić jakie ma uprawnienia:
Teraz w każdym miejscu systemu będzie można utworzyć nowy obiekt tej klasy ($u=new User()) i sobie na nim operować. Chodzi o to, że tworzysz sobie pewne metody, a potem już je tylko wywołujesz gdzieś w skrypcie nie powielając kodu. Przy okazji wszystko masz pogrupowane i jak się coś sypie to dużo łatwiej jest to wybadać. Ten post edytował ylk 12.02.2011, 18:20:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 273 Pomógł: 21 Dołączył: 28.11.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a ja mam pytanie
piszę sobie coś obiektowo i mój index wygląda mniej więcej tak:
i teraz pytanie - dobrze to jest napisane? chodzi mi o samą logikę aplikacji... klasa silnik.php wygląda tak:
w dobrym ide kierunku? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zrobisz kiedyś coś większego proceduralnie, to zrozumiesz w pewnym momencie, że ciężko ci nad tym zapanować no właśnie to zrobiłem i juz sie pogubiłem moj serwis ma ponad 400 plików napisanych proceduralnie i robię nowy, chciałem wejść w obiekty, ale wątpie zebym znalazł czas, aby się tego nauczyć... niestety wszystko trzeba robic szybko i nie ma czasu na eksperymenty. ale reasumująć jeśli robię profil uzyktownika, gdzie dane bedą używane tylko na stronie profil.php to chyba nie ma co tam ładować specjalnie obiektów, oprócz tych stworzonych na caly system czyli właśnie logowanie uzytkowników na przykład? W przykladowym skrypcie po $this->data(mysql) zwraca tablice odrazu czy trzeba tam pisac Ten post edytował neo1986kk 12.02.2011, 18:51:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 26 Dołączył: 9.01.2011 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moje serwisy mają tylko 1 plik, który daje się otworzyc z zewnatrz (index.php), reszta to dolaczane klasy. zobacz o ile lepsze to rozwiązanie chociażby w kwestii bezpieczeństwa systemu.
|
|
|
![]()
|
|
napewno masz racje, ale narazie dla mnie to nie pojete zeby wszystko zmiescic w jednym pliku, ale mam nadzieje ze w koncu sie naucze, jak nie sam to sie zapisze na jakies szkolenie czy cos hehe
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 17:36 |