![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Mam w bazie 3 tabele:
Kazda firma moze byc przyporzadkowane do dowolnej ilosci kategorii. I teraz nie wiem jak wyswietlic wszystkie firmy nalezace do kategorii o podanym id_kategorii oraz podanym id_miasta ? Chodzi mi o jak najwydajniejsze rozwiazanie. Moze Widoki ? (chociaz ich akurat nigdy jeszcze nie stosowalem). z gory dzieki za pomoc. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 14 Dołączył: 2.06.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Wprawdzie mówiąc z tego co mi wyszło jest tu połączenie dwóch tabel FIRMY i FIRMY_KATEGORIE więc zapytanie wyglądało by prawdopodobnie tak:
Kod SELECT FIRMY_KATEGORIE.id_firmy, FIRMY.id_miasta, FIRMY.nazwa, FIRMY.adres FROM FIRMY_KATEGORIE LEFT JOIN FIRMY ON FIRMY_KATEGORIE.id_kategorii=FIRMY.id_kategorii WHERE FIRMY_KATEGORIE.id_kategorii=(jakieś id) AND FIRMY.id_miasta=(jakieś id); A jeżeli chcesz by dodatkowo wyświetliło nazwę kategorii to można użyć jeszcze jednego LEFT JOIN przed WHERE z odpowiednimi danymi. Chyba że chodzi ci o coś innego bo ja takie coś zrozumiałem. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Juz problem rozwiazany, ale dzieki za odowiedz. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 23:46 |