Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> .SQL a wiersz poleceń [NEED HELP], oraz, gdzie zapisywane są tabele i bazy danych?
waqmaz
post 29.01.2011, 10:41:37
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witajcie mam dla was kolejne pytanie. Nistety książka PHP i MySQL z której korzystam jest bardzo nie dokłądna i nie zbyt rozumiem jak właściwie działa to tworzenie bazy i logowanie się do niej.

W wierszu poleceń mysql stworzyłem taką tabelę:

1. CREATE TABLE klienci
  2. ( klientid int UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
  3. nazwisko char(50) NOT NULL,
  4. );

Na co mi odpowiedział musql: Query OK, 1 row affected (0.06 sec) - czy jakoś tka podobnie, co oznacza, że się tabelę udało stworzyć z powodzeniem.

Teraz mam pytanie.

Czy jak stworzę w pliku.sql np. dane_klientow.sql i umieszcze w nim:
  1. CREATE TABLE klienci
  2. ( klientid int UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY,
  3. nazwisko char(50) NOT NULL,
  4. );

czyli to samo, co w wierszu poleceń to wypłynie jakaś znacząca różnica?
Aha, i jak się zalogować teraz poprzez wiersz poleceń do dane_klientow.sql?

A i jeszcze jedno, czy jeśli stworzę bazę danych create database blabla; i różne tabele, to czy one przypadkiem nie zapisują się w pliku, który jest automatycznie tworzony? Wtedy by jego nazwa wyglądała tak: blabla.sql i w tym były by te tabele? Bo nic nie rozumiem, książka karze mi tworzyć w wierszu poleceń, a potem jest pokazane jak powinien wyglądać cały kod stworzony w tym wierszu poleceń, ale ten pokazany cały kod jest zapisany w pliku.sql. Więc chyba się tworzy jakoś automatycznie, ale mi się nie utworzył, nie wiem co jest grane.
Będę wdzięczny za pomoc smile.gif

NAPRAWDĘ JUŻ MI DZIŚ NIKT NIE POMOŻE? sad.gif

Ten post edytował waqmaz 29.01.2011, 19:17:13
Go to the top of the page
+Quote Post
trafas
post 30.01.2011, 11:40:03
Post #2

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Z tego co napisałeś wynika, że książka skonstruowana jest w ten sposób, że najpierw omawiany jest dany przykład "krok po kroku", a później zebrany jest cały kod w jednym pliku.

Takie podejście ułatwia zrozumienie tematu.

Podczas wykonania zapytania w konsoli, tworzony jest tylko wynik zapytania (nowa baza, tabela czy dane )- zapytaie nie jest zapisywane w żadnym pliku .sql

Zamiast pisać bezpośrenio w konsoli, możesz stworzyć całą strukturę bazy/tabel w pliku tekstowym i zapisać go później z rozszerzeniem sql np. dane_klientow.sql. Tak jest łatwiej wprowadzać wszelkiego rodzaju poprawki, niż za każdym razek pisać kod w konsoli.
Przy wykonywaniu kodu z pliku pamiętaj o umieszczeniu na początku wskazania bazy danych, z jakiej będziesz korzystał:
  1. USE moja_baza
  2. ... reszta kodu ....

No chyba że tworzysz nową to wtedy wrzucasz:
  1. CREATE DATABASE moja_baza
  2. USE moja_baza
  3.  
  4. ... reszta kodu ....

Następnie z wiersza poleceń ( nie będąc zalogowanym do sql-a ) możesz wykonać ten kod, wpisując:
mysql -u nazwa_uzytkownika -p < dane_klientow.sql

Po naciśnięcu ENTERA będziesz musiał podać hasło dla swojego użytkownika i to wszystko.
Jeżeli wszystko poszło jak należy będziesz miał utworzoną bazę/tabelę.
Jeżeli nie to mysql wyrzuci ci błąd.

Musisz jeszcze pamiętć, że jeżeli nie masz dodanego mysql do zmiennych środowiskowych, to kod sql powinienć wrzucić do katalogu bin: np:. C:\wamp\bin\mysql\mysql5.0.45\bin\

Sugeruję ci skorzystanie z edytora bazy mysql np: HEIDISQL.
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.07.2025 - 11:09