![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-gtasan- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Problem polega na tym, że chciałbym, aby użytkownik mojej strony mógł wrzucić swój awatar, który następnie zostanie zmieniony do określonej wielkości i rozszerzenia, oraz zostanie zmieniona nazwa pliku na id użytkownika w bazie. Plik się wrzuca na serwer, zmienia się wielkość i roszerzenie ale problem pojawia się przy zmianie nazwy na id użytkownika z bazy, bo po prostu się nie zmienia i powstaje na serwerze plik .jpg. Bardzo byłbym wdzięczny gdyby ktoś rzucił okiem na kod i postarał sie mi pomóc. Oto kod:
a tutaj formularz do wrzucenia [html<form enctype="multipart/form-data" method="POST" action="?a=account"> Sciezka do avataru: <input name="plik" type="file" /> <input type="submit" value="Wyślij"></form>][/html] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
imagejpeg($new_img, "avatar/".$user['user'].".jpg", 100);
skoro powstaje ci samo .jpg to chyba logiczne ze $user['user'] nie istnieje :/ Teraz musisz dojść czemu. No i włącz sobie wyświetlanei wszystkich bledow. Tu masz napisane jak: Temat: Jak poprawnie zada pytanie |
|
|
-gtasan- |
![]()
|
Goście ![]() |
ok dziekuje bardzo za pomoc
przydalo sie wyswietlanie bledow prosze teraz o pomoc z takowa sprawa Kod Notice: Undefined index: plik in /home/kukiz87/public_html/kukiz87.yum.pl/spartacus/templates/user/account.php on line 226 Notice: Undefined index: plik in /home/kukiz87/public_html/kukiz87.yum.pl/spartacus/templates/user/account.php on line 227 Notice: Undefined index: plik in /home/kukiz87/public_html/kukiz87.yum.pl/spartacus/templates/user/account.php on line 228 a w tych linijkach jest to:
wydaje mi sie ze to pewnie jest prosta sprawa, aczkolwiek nie znam sie na tym zbytnio wiec prosze o wyrozumialosc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wystarczy wrzucić np na translator google..
zmienna $_FILES['plik'] nie istnieje. czy aby na pewno w formularzu w name jest podane 'plik'. nie podoba mi się zawartość action podaj dokładnie nazwę pliku do którego wysyłasz (o ile wysyłasz do innego niż ten gdzie przetwarzasz avek) |
|
|
-gtasan- |
![]()
|
Goście ![]() |
dziekuje za szybka odpowiedz
ja rozumiem kod bledu, tyle ze moja znajomosc php nie jest jednak zbyt wysoka stad prosze o pomoc moj formularz wyglada w ten sposob i wysyla do tego samego pliku:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Z tego by wynikało, że zmienna $_FILES po kliknięciu w guzik Wyślij wcale obrazka nie zawiera. Albo jest on za duży, albo masz kod sknocony w jakiś sposób, który uniemożliwia poprawne jego odebranie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
formularz
accept w input jak chcesz mozesz wywalic . jeśli chcesz wiedzieć do czego służy to przy otwarciu okna do wybrania pliku będzie widział tylko pliki z rozszerzeniem jpeg/png (nie działa to na wszystkich przeglądarkach) kod php
|
|
|
-gtasan- |
![]()
|
Goście ![]() |
dobra moi drodzy "hakerzy" ;d (nie chce nikogo obrazic, tylko po prostu dla zartu nazwalem Was, znajacych sie na tym znakomice; mam nadzieje ze przyjmiecie to z usmiechem na twarzy a nie obrazicie sie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ). Sprwa wyglada tak, ze nie jestem chyba w stanie tego rozkmninic, moze ktos z Was posiada przypadkiem jakis gotowy latwy kod ktory wkleje sobie i bedzie wszystko ladnie banglac, albo jest w stanie na momencie (nie chce nikomu dodawac specjalnie duzo roboty) jest w stanie cos takiego dla mnei machnac. Bede bardzo wdzieczny i jak bede potrafil w jakis sposob pomoc, to chetnie sie odkuje za pomoc.
Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
-gtasan- |
![]()
|
Goście ![]() |
dobra, sprawa zamknieta, dziekuje wszystkim za pomoc, temat do wyrzucenia
|
|
|
![]() ![]() |