![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Zrobiłem sobie w projekcie pewien formularz z 1 polem tekstowym. I teraz chcę aby ten formularz był posyłany po get'cie ale problem mam w tym, że chciałbym aby ten get nie był taki: Kod /url-strony?nazwa-iputa=wartosc ale taki: Kod /url-strony/wartosc I niestety to nie koniec mojego problemu bo chciałbym tą wartość trochę dostosować zanim zostanie ona umieszczona w adresie po przez podmianę znaków specjalnych na jakieś nie-inwazyjne (ale które da się potem odkodować). No i nie wiem jak do tego podjeść. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wysyłasz formularz (metoda dowolna), a następnie serwer wykonuje przekierowanie na "ładny adres". Możesz dodatkowo wykorzystać JS do utworzenia ostatecznego URL-a i przekierować na niego - odciąży to nieco serwer oraz przyśpieszy ładowanie strony.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Nieautoryzowani Postów: 42 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry pomysł. Tak całkiem przypadkiem pomógł w rozwiązaniu jednego problemu wydajnościowego (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dzieki.
Ale jeszcze jedno pytanko: jak zrobić to przekierowanie... bo szukam na necie i dojść nie mogę jak to porządnie zrobić. Mam zdefiniowany tak routing: Kod adresdocelowy: url: /adres/:parametr param: { module: module, action: action} W akcji coś takiego próbowałem: Kod $route = $this->getController()->genUrl('adresdocelowy',$parametr); $this->redirect($route); Ale genUrl nie przyjmuje tak parametrów. I nie wiem jak to zrobić O_o |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
dzięki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:15 |