![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy jest może metoda pozwalająca na przekazanie parametrów do pliku .js ? Tzn chodzi mi o możliwośc przekazania stringu, w sposób podobny jak GET. Czyli powiedzmy mamy wywołanie script.js?id=tutajwartoscprzekazywana Dałbym sobie głowe uciąć ze widziałem coś takiego grzebiąc w starych skryptach pisanych przez inne osoby (teraz sobie nie moge przypomieć gdzie to widziałem) i zastanawiało mnie po co są tam jeszcze jakieś znaczki za nazwą pliku i myśle ze to mogło być cos takiego. PS. Nie mam możliwości wczytać tego za pomocą parsera php. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się, jednak osobiście pamiętam tylko 1 sposób. Poszukaj w szczególności na ang. stronach to na pewno coś znajdziesz
![]() Przez DOM dobierasz się do <script>, później do src, a następnie za pomocą wyrażeń regularnych pobierasz interesującą Cię zmienną. Ale na 90% był inny, lepszy sposób - poszukaj. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 24 Dołączył: 4.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
brakuje w pytaniu informacji skąd chcesz przekazać, Jeśli w PHP to podawać po prostu co chcesz do pliku czy umieścić w html. Metoda jaką podał kolega powyżej jest już z lekka cudowaniem/.==.
-------------------- kAlmAcetA
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1)Czy może to być przekazanie za pomocą BUTTONA?
GET często aktywowane jest SUBMITEM. 2)Czy przekierowanie i przekazanie parametrów? Jak wykonać sposób pierwszy to wiem, a jak drugi na razie nie mam pojęcia. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czy przypadkiem "te znaczki" za nazwą pliku to nie identyfikator dla przeglądarek?
Wysłać wartość do js-a najłatwiej poprzez wygenerowanie odpowiedniego HTML-a ze script-em, jak już było pisane. -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widziałem ten znaczek "?", ale problem można opisać dokładniej(być może został opisany wystarczająco).
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 869 Pomógł: 53 Dołączył: 20.10.2003 Skąd: Przeworsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro już tak bardzo na ten sposób się uparłem to może ten sposób zadziała.
Ten post edytował Kildyt 21.01.2011, 22:39:21 -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Może sklecisz jakiś działający przykład? Skrypty JS są zwykle dołączane do innych. Pytanie: skąd string ma być przekazany do JS? Podejrzewam,że z PHP lub HTML do JS. Jeśli z JS do JS to chyba to co podałeś jest OK.
|
|
|
![]()
|
|
Nie da się bezpośrednio przesłać danych pomiędzy PHP a JS-em ponieważ działają one na zupełnie innych płaszczyznach (PHP na serwerze, JS po stronie klienta). Jedynym zdrowym łącznikiem dla nich jest HTML.
W temacie zostały już podane sposoby w jaki możesz to zrobić. Jeżeli coś ci nie wyjdzie to wklej kod i jakoś postaramy się ci pomóc. -------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 3 Dołączył: 30.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, też mnie ciekawi ten temat, jednak widzę dużo postów i żadnej konkretnej odpowiedzi
![]() Cytat(kalmaceta) brakuje w pytaniu informacji skąd chcesz przekazać, Jeśli w PHP to podawać po prostu co chcesz do pliku czy umieścić w html A jakie to ma znaczenie? JS jest wykonywany przez przeglądarkę po stronie użytkownika, plik.js z parametrem mamy wygenerowany w HTMLu a jak on sie tam znalazł to nas nie powinno interesować ![]() Pytanie jest proste: Jak odczytać wartość parametru w treści pliku.js przekazanego w formie plik.js?nazwa_parametru=wartosc_parametru Czyli jak ktoś jeszcze nie wie o co chodzi, załóżmy że mamy w plik.js kod: Kod var foo = nazwa_parametru; // przypisujemy zmiennej 'foo' wartość 'wartosc_parametru' przekazaną jako parametr 'nazwa_parametru' Zatem wie ktoś jak to zrobić / czy da się coś takiego zrobić ? ![]() Pozdrawiam. Ten post edytował iwosz 28.01.2011, 12:37:22 -------------------- Pozdrawiam,
iwosz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 26.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się.
Znalazłem to przypadkiem znów (mam taki nawyk zagądania w kod stron równie czesto jak w ich content ![]() W oryginale był to loader efektów do scriptaculous. Upraszczając nieco sprawę i używając jedynie czystego javascript, udało się coś takiego zrobić: java script:
Generalnie po co coś takiego ? W moim przypadku był to dość stary skrypt typu CMS, napisany 5 lat temu ale czasem jeszcze do prostych stronek go używam. W projekcie był użyty edytor TinyMCE i jest to bardzo fajne narzędzie, ale żeby użytkownik mógł linkować ścieżki względne do obrazków, trzeba jako parametr podać domene. W sumie teraz widze że mogłem to inaczej rozwiązać, ale przykład jak to można zrobić umieszczam tutaj - tak bardziej w celach edukacyjnych ;-). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:52 |