![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zazwyczaj jak są jakieś problemy z kodowaniem znaków, to sobie radze, ale tym razem jest inaczej
![]() Tekst w bazie danych wygląda tak: Kod Silmarillion to zbiĂłr opowieĹci o Dawnych Dniach, czyli o Pierwszej Erze Ĺwiata, poprzedzajÄ
cej epokÄ, w ktĂłrej rozgrywa siÄ akcja WĹadcy PierĹcieni. Legendy i mity siÄgajÄ
zamierzchĹych czasĂłw, gdy pierwszy WĹadca CiemnoĹci, Morgoth, przebywaĹ w ĹrĂłdziemiu, a elfy Wysokiego Rodu toczyĹy z nim wojnÄ, by odzyskaÄ Silmarile, trzy âĹwietliste klejnotyâ, w ktĂłrych przetrwaĹo ĹwiatĹo DwĂłch Drzew Valinoru. Małe info z serwera: Kodowanie napisów dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) Metoda porównywania napisów dla tabel: utf8_general_ci Metoda porównywania napisów dla pól: utf8_general_ci I teraz jak ja mam to cholerstwo przerobić na polskie znaki? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej dump bazy i jedziesz zamień .. na .. Przykładowo Ă => ó. Później wgrywasz ponownie bazę. Jedyny mankament to to, że stracisz duże litery.
Oczywiście można też odpowiednią funkcję do zamiany tych znaków bezpośrednio w bazie napisać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W takim razie bardziej interesuje mnie opcja nr 2, czyli funkcja do zmiany znaków w bazie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Trudne to nie jest i jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to trzeba znaczki podmienić pod odpowiedni polskie znaki.
Ale dużo znaków jest takich samych, np.: siÄgajÄ (ę i ą wyglądają tak samo) ĹwiatĹo Ĺwietliste Wszystkie powyższe wyrazy zaczynają się z małej litery. |
|
|
![]()
|
|
Oj faktycznie, nie zauważyłem, że te dwie litery maja taki sam odpowiednik. Niestety innego sposobu nie znam.
|
|
|
![]()
|
|
Mam inne pytanie.
Pole zawiera: Kod |tytul|TEKST||al|ti| I jak usunąć z tego pola ten kawałek: |tytul|TEKST| Próbowałem coś takiego: Kod UPDATE dle_post SET xfields = REPLACE(xfields, "|tytul|%|", "") ale nie działa... (oczywiście TEKST jest zmienny, więc musi tam być dowolny ciąg - %) Ten post edytował laryguy 15.01.2011, 16:12:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 00:14 |