![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 330 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawa wygląda tak.
1. Wykonaliśmy i uruchomiliśmy dla naszej klientki sklep i logotyp (sklep i logotyp w żadnym stopniu nie przypomina logotypu oskarżyciela) 2. W imieniu naszej klientki zarejestrowaliśmy domenę. A z zaniedbania jako dane "właściciela" domeny podaliśmy swoje dane, zamiast klienta i powód zwrócił się do nas jako do właściciela domeny. 3. Otrzymaliśmy pismo o tym, że naruszamy prawo autorskie. Bo nazwa domeny jest taka sama jak nazwa firmy w Niemczech, która zajmuje się również sprzedażą podobnego asortymentu, a znaki towarowe są zastrzeżone. Domena nie jest identyczna, różni się jedną literą. Nasz klient umywa ręce. Żądają wpłaty 15 tys euro + koszty jakiejś niemieckiej kancelarii, lub kierują sprawę do sądu, przynajmniej tak piszą. Nie wiem co najlepiej w takiej sytuacji zrobić. Ten post edytował propage 13.01.2011, 19:29:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawa wygląda tak. 1. Wykonaliśmy i uruchomiliśmy dla naszej klientki sklep i logotyp (sklep i logotyp w żadnym stopniu nie przypomina logotypu oskarżyciela) 2. W imieniu naszej klientki zarejestrowaliśmy domenę. A z zaniedbania jako dane "właściciela" domeny podaliśmy swoje dane, zamiast klienta i powód zwrócił się do nas jako do właściciela domeny. 3. Otrzymaliśmy pismo o tym, że naruszamy prawo autorskie. Bo nazwa domeny jest taka sama jak nazwa firmy w Niemczech, która zajmuje się również sprzedażą podobnego asortymentu, a znaki towarowe są zastrzeżone. Domena nie jest identyczna, różni się jedną literą. Nasz klient umywa ręce. Żądają wpłaty 15 tys euro + koszty jakiejś niemieckiej kancelarii, lub kierują sprawę do sądu, przynajmniej tak piszą. Nie wiem co najlepiej w takiej sytuacji zrobić. Proponowałbym rozważanie zgłoszenia próby wyłudzenia. Wasza domena jest identyczna, czy nie? -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 19 Dołączył: 2.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poważnie? Ktoś cie oskarża i żąda 15k i ty się pytasz na forum o PHP co masz zrobić? Odpowiedź jest bardzo prosta: udaj się na konsultacje do jakiejś kancelarii prawniczej. Wydasz parę stów, ale pewnie będziesz spał spokojniej.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 330 Pomógł: 0 Dołączył: 25.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pójdę, ale nie o 20, a chciałem się wstępnie zorientować jakie jest prawo.
Nasza domena nie jest identyczna, różni się jedną literą w środku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pójdę, ale nie o 20, a chciałem się wstępnie zorientować jakie jest prawo. Nasza domena nie jest identyczna, różni się jedną literą w środku. IMO zwykła próba wyłudzenia. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 279 Pomógł: 56 Dołączył: 3.06.2010 Skąd: Tarnowskie Góry Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi to wygląda na próbę wyłudzenia, ale najlepiej sprawdzić ten znak tutaj: http://msp.money.pl/zakladam_firme/znaki-towarowe/
czy jest w ogóle chroniony. Lekko zmodyfikowane nazwy też podlegają ochronie, ale tak bez nazw trudno coś powiedzieć. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W mojej opinie jest to próba wyłudzenia... Wszystko zależy jednak od tej jednej różnicy w nazwie.
Załóżmy znakiem zastrzeżonym jest słowo jupiter Jeżeli użyjesz w domenie nazwy jupitersklep.pl jupiter-sklep.pl itp.: To możesz mieć problemy Jeżeli zmieniłeś choćby jedną np.: jupiter na jopiter To możesz być spokojny... Przeczytaj trochę o ustawie o prawie przemysłowym a sprawa z pewnością Ci się trochę naświetli. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:49 |