![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem takie funkcje:
Funkcja służy do sprawdzania imienia i loginu z formularza.Dopuszczam polskie znaki diakrytyczne, a ich w ascii nie znajdziemy i nie zrobimy przedziałów tak łatwo jak [0-9a-zA-Zą-ż]. Powyższy kod powoduje że nawet jak wprowadzę Adaś to mi wyskakuje że użyłem wyraz z poza przedziału... $_SESSION['wal'] = 1; // daje jeden jako znak że jest błąd return 1; // kończy działanie f-cji może źle napisałem preg_match bo mi nic print_r nie wyświetla. Pozdro |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 17.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o widzę że już dostałem odpowiedz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
zrobiłem innym sposobem i działa: Kod elseif( !ereg('^[0-9a-zA-ZąćęłńóśżźĄĆĘŁŃÓŚŻŹ ]+$', $out) ) { echo '<b>'.$zm1.' '.Out.' nie może być z poza przedziału znaków: [a-z],[A-Z],[ąęźćłóśż] i [0-9]!</b><br>'; unset($out); $_SESSION['wal'] = 1; return 1; } Jest 1 ale: ponoć ereg'a nie powinno się używać bo w php-ie 6 nie jest on już wspierany to prawda ? EDIT.: Nie działa mi: Cytat if(preg_match('#^([a-ź0-9]+){3,20}$#i', 'Adaś')) echo 'OK'; Jak dam Ł ść Ą to pokazuje mi błąd.. Ten post edytował Zatarra 10.01.2011, 20:13:48 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 575 Pomógł: 299 Dołączył: 26.03.2009 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Pisałeś, że musi to być jeden wyraz
|
|
|
![]()
|
|
tak tak daje jeden wyraz, tylko jak w tym wyrazie znajdują się powyższe litery to wyskakuje błąd.
Czyli nie da się zrobić 'preg_match' tak by przepuszczał tylko ĄŚĆŻŹŁÓĘąśćżźęół ? hmm nie widać żeby ktoś przeglądał ten temat to zamykam. ereg() na razie wywiązał się z zadania choć chciałem to zrobić preg_match(). Ten post edytował Zatarra 10.01.2011, 20:32:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat preg_match('#[0-9a-zA-ZęóąśłżźćĘÓĄŚŁŻŹĆ]+#i', $out, $znak); Ja się jeszcze dziwie że tobie błędu nie wywaliło. Radziłbym ,poczytać o funkcji preg_match ,bo to co tutaj przedstawiłeś wygląda mi raczej na preg_replace lub inny klon. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 18:21 |