![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
W bazie SQL mam tabelę wp_users z polami: ID - id użytkownika user_login - login uzytkownika user_pass - hasło użytkownika user_registered - data i czas rejestracji użytkownika w formacie: 2008-10-23 22:46:43
funkcja get_the_author_ID() pobiera ID autora artykułu. Połączenie z bazą jest ok na 100%. Dążę do tego, aby wyświetlić staż na blogu, czyli ilość dni od momentu rejestracji do dzisiaj. Pół dnia za pomocą poradników układałem powyższy kod, a wynik jest taki, że nic się nie wyświetla. Póki co działam małymi kroczkami i aktualnie próbuję wyświetlić datę rejestracji dla autora wpisu, finisz będzie na wyświetleniu ilości dni od momentu rejestracji do teraz, ale kompletnie mi słabo w tym idzie (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif) . Używam skryptu Wordpress. Z góry dziękuję za wszelkie pomoce i podpowiedzi. ps. jeżeli nie wiesz jak mi pomóc wdzięczny będę również za linki do podobnych kodów PHP dzięki którym mógłbym się wzorować. Ten post edytował kamil9012 2.01.2011, 18:34:27 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale jakiej Ty pomocy oczekujesz, skoro nawet nie wiesz jak pobrać wyniki z bazy danych? słabo chyba te poradniki czytałeś -> http://www.w3schools.com/php/php_mysql_select.asp
a tu masz funkcję na wyliczanie różnicy w dniach między datami ->http://roshanbh.com.np/2008/03/finding-days-difference-php.html Pamiętaj, że istnieje coś takiego jak Google, znalezienie tego zajęło mi 2min pewnie zaraz napiszesz, że nie wiesz jak przerobić taką datę 2008-10-23 22:46:43 na taką 2008-03-13 więc Ten post edytował tehaha 2.01.2011, 18:25:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki,
niestety nie wiedziałem, dlatego piszę w dziale Przedszkole (IMG:style_emoticons/default/worriedsmiley.gif) Zabieram się za pracę bo podałeś mi cenne informacje. Wiesz ja nawet nie wiem jakie frazy wpisywać w google żeby coś znaleźć na ten temat, a szukam już dobre 4 godzinki (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) ps. w razie czego będę pisał w tym temacie. Ten post edytował kamil9012 2.01.2011, 18:30:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poczytaj również tutaj manual
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem coś takiego i myślałem, że będzie już ok, ale niestety wyskakują errory (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Wiecie co może być źle tutaj? Sam już padam od myślenia |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. zapoznaj się z pierwszym linkiem jaki Ci podałem bo widzę, że go nie czytałeś.
2. Nie przerabiaj tej funkcji, ona jest już gotowa, podajesz do niej 2 parametry: data od i data do i ona zwraca gotowy wynik 3. ZAWSZE podawaj treść błędu |
|
|
![]()
|
|
1. W życiu bym nie wpadł że musi być pętla while aby wyświetlić dane z bazy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Już wyświetlana jest data (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) , więc pierwszy krok już mam. Teraz zabieram się za obliczanie dni za pomocą tej funkcji co podałeś.
3. Będę już wiedział na przyszłość (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) edit: Wszystko już działa, ale potrzebuję jeszcze jakiejś funkcji, która zamiast '2011-01-02' będzie dawała aktualną datę w takim formacie... (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
Ten post edytował kamil9012 2.01.2011, 19:36:39 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
wywoływanie funkcji zrobiłem za pomocą tego kodu
Mam nadzieję, że jest dobrze bo wszystko działa (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dziękuję tehaha i oczywiście po + (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) jeżeli wszystko OK z kodem to temat do zamknięcia. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 06:35 |