![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 500 Pomógł: 1 Dołączył: 29.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, w jaki sposób mogę skierować zapytanie do wybranej bazy w php?
Mam stronę podzieloną na 2 części jedna pobiera dane z jednej bazy a druga z drugiej i teraz nie wiem jak to połączyć |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 11 Dołączył: 20.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jednym zapytanie to raczej nie da się tego zrobić. Sądzę że musisz po prostu podłączyć się do obu baz i pracować na nich równolegle. Lub najpierw sczytać co ci potrzeba z jednej bazy, zamknąć połączenie z nią i otworzyć drugie.
-------------------- "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
Albert Einstein |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 500 Pomógł: 1 Dołączył: 29.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Połączenie jest jedno tylko później w php przy mysql_select_db() jest problem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się pracować na raz na dwóch bazach. Musisz połączyć się 2x do różnych baz.
Edit: Nie sugerować się, wygląda na to, że żyłem w błędzie ![]() Ten post edytował Mephistofeles 29.12.2010, 16:51:01 |
|
|
![]()
|
|
No bo problem mam takie, że napisałem proste forum ale właśnie żeby nie obciążać bazy przeniosłem tabele odpowiadajace za forum do nowej, innej bazy i teraz chciałbym jakoś to połączyć
Jeżeli się nie da to co? trzymać wszystko w jednej bazie? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro i tak są na jednym serwerze to Ci to większej różnicy nie robi.
-------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
trzymaj w jednej
aczkolwiek, gdybyś bardzo chciał to możesz połączyć się z dwoma i wtedy przy użyciu funkcji http://php.net/manual/en/function.mysql-query.php podajesz drugi parametr |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 8 Dołączył: 10.11.2010 Skąd: Polska,Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie da się pracować na raz na dwóch bazach. Musisz połączyć się 2x do różnych baz. .Nie prawda. Da się wykonać query które odwołuję się do dwóch innych baz (czyt. nie serwerów). Jeśli użytkownik ma dostęp do obu baz wystarczy przed nazwą tabeli dać:
Nie raz tak robiłem zapytania żeby wykonać pewne statystyki. Mając bazę postaci i osobną bazę kont. Może też to być spowodowane tym że mam serwer dedykowany i root-em wykonywałem te zapytania. Cytat Mam stronę podzieloną na 2 części jedna pobiera dane z jednej bazy a druga z drugiej i teraz nie wiem jak to połączyć A jeśli Ci chodzi o takie coś. Klasa statyczna która przechowuje obiekty PDO w zmiennej i przy pobieraniu sobie wybierasz. Naraz łączysz się z 2,3,4,5,6 itd. bazami. Ten post edytował kulczycki 29.12.2010, 14:52:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Problem do rozwiązania na kilka sposobów. Najprostszy to podany przez kulczyckiego. Jeśli obie bazy działają pod tym samym userem to pisz zapytania z podanie nazwy bazy przed nazwą tabeli i łącz kropką. Sam nieraz tak robiłem. Działa na bank. Jeśli to ten sam serwer, ale niestety łączy się z użyciem różnych userów to robisz dwa połączenia mysql_connect, gdzie 4 parametr tej funkcji ustawiasz na true (domyślnie jest to false) lub kombinujesz z nazwą hosta. PHP widzi różnicę między adresem IP i nazwą kanoniczną i nawet jeśli to dokładnie to samo, to uznaje to za dwa różne hosty. Taka jedna z głupotek tego języka, o której niewiele się mówi
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:58 |