![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Walcze z tym cały dzień i nie wiem jak to zrobić mianowicie: Metodą prób i błędów napisałem walidację formularza :
Jak wymusić dodanie rekordu do bazy? Zmieniając method na GET i podając stronę wstaw.php gdzie napisany jest insert do bazy walidacja nie działa rekord trafia ale walidacja nie jest brana pod uwagę. Próbując na głównej stronie zostawić sam formularz a walidację umieszczając w pliku wstaw.php jest tak samo W pliku wstaw.php jak usunąłem function walidacja_date1($date1){ to pojawia się informacja o błędnym wpisaniu daty czy loginu ale rekord i tak się dodaje
Ten post edytował kemes123 25.12.2010, 20:21:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinieneś załapać o co chodzi.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 15.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Udało mi się zrobić coś takiego
walidacja ładnie działa ale jeszcze jedno jak zrobić aby po dodaniu rekordu (obecnie potwierdzenie bez przeładowania) czyścił się formularz? Ten post edytował kemes123 25.12.2010, 23:13:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie można używać funkcji w funkcji [linia 11] poza tym funkcja walidacja() służy tylko WALIDACJI nie dodawaniu rekordów więc staraj się trzymać szablonu, który podałem a nie będziesz miał problemów z ewentualnymi błędami ;]
edit: widzę, że sobie poradziłeś. W każdym polu input ustaw value="" [tylko submit ma mieć "Wyślij" ![]() Ten post edytował CuteOne 25.12.2010, 23:18:50 |
|
|
![]()
|
|
Próbowałem dodać kolejny warunek walidacji a następnie dodanie do bazy no i coś robie nie tak
Po odpaleniu strony pojawiają się komunikaty dane puste zla ilosc znakow rekord nie doany więc omijane jest już puste pole daty a jednocześnie przestało działać if($ID_klineta) walidacja_id($ID_klienta); if($date1) walidacja_date1($date1); informacje o błędzie są pokazywane na górze formularza i już nie mam pomysłów ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 715 Pomógł: 47 Dołączył: 5.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zalecam trochę poczytać książki o programowaniu zarówno w html jak i php a w szczególności tworzenie formularzy.
Podstawowy błąd jaki Pan popełnił to ,zadeklarował zmienne po wykonaniu polecenia,należy najlepiej to zrobić na początku skryptu,jeśli w funkcji to na początku funkcji,trzeba pamiętać że strona się parsuje z góry do dołu. Druga rzecz polecenie input jest najlepiej użyć w HTML ,aby móc później rozmieścić na stronie.U Pana w ogóle nie ma sekcji strony <HTML><HEAD><BODY> |
|
|
![]()
|
|
Sekcje body head i input ominąłem znajduje się ona na dole w chwili wyświetlenia formularza. Dziękuje za uwagę o zmiennych głównie dlatego piszę w przedszkolu. Zmienne przeniosłem na góre ale to nic nie zmieniło. Wydaje mi się że błąd popełniam gdzieś tu:
ale moja wiedza się na tym kończy |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:44 |