![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem nie jest aż tak wielki, aczkolwiek mnie zastanawia.
Ciasteczko ustawiam następująco: [php:1:af38397681]<?php setcookie("ciasteczko","wartosc"); ?>[/php:1:af38397681] i następnie chce je usunąć - można na dwa sposoby, lub oba naraz(?): [php:1:af38397681]<?php setcookie("ciasteczko", ""); ?>[/php:1:af38397681] lub/i [php:1:af38397681]<?php setcookie("ciasteczko", "wartosc",time()-1440); ?>[/php:1:af38397681] A intryguje mnie fakt, że czasami (nie wiem jakie były ustawienia przeglądarki, ale na pewno przyjmowały ciasteczka) po ustawieniu ciasteczka, a następnie jego skasowaniu wartość ciasteczka wynosiła "deleted". Czyli kiedy sprawdzałem: [php:1:af38397681]<?php if (isset($ciasteczko)) { //wartość ciasteczko po "skasowaniu" = deleted //czyli ma jakąś wartość //warunek jest prawdziwy } ?>[/php:1:af38397681] W jaki sposób najlepiej kasować ciasteczko i dlaczego ustawiła się wartość deleted? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
do obsługi ciastek służy [manual:3de394c5ff]setcookie[/manual:3de394c5ff]() oraz tablica superglobalna $_COOKIE.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ?
A jak to się ma do mojego pytania? 8O Pytałem czemu wartość ciasteczka po skasowaniu wynosiła "deleted", więc nadal ciasteczko miało jakąś wartość i którym sposobem najlepiej je usuwać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
[list]Czy po ustawieniu i skasowaniu ciasteczka przeładowujesz stronę?
[*]Czy jełsi $ciasteczko ma wartość "deleted" to $_COOKIE['ciasteczko'] też ma taką wartość? [*]Czy powyższe objawy występują również w sytuacji, jeśli ustawisz ciasteczko [php:1:af2fa36f35]<?php setcookie("ciasteczko","wartosc", time()+1440 /* lub inna wartość dodatia */ ); ?>[/php:1:af2fa36f35] [*] Czy nic nie nadpisuje zmiennej $ciasteczko przed warunkiem?[list] |
|
|
![]()
|
|
Cytat Czy po ustawieniu i skasowaniu ciasteczka przeładowujesz stronę?
Tak, jest to skrypt służący do wylogowania użytkownika, który się znajduje w oddzielnym pliku wyloguj.php i powraca do skryptu przy wykorzystaniu funkcji header(); Cytat Czy jeśli $ciasteczko ma wartość "deleted" to $_COOKIE['ciasteczko'] też ma taką wartość?
Tak, oba wartości są takie same. Cytat Czy powyższe objawy występują również w sytuacji, jeśli ustawisz ciasteczko [php:1:399bd6e3d3]<?php
setcookie("ciasteczko","wartosc", time()+1440 /* lub inna wartość dodatia */ ); ?>[/php:1:399bd6e3d3] Nie, przy ustawianiu ciasteczka wszystko działa poprawnie (dlaczego też miałby się pojawić wartość "deleted" przy ustawianiu ciasteczka. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ). Cytat Czy nic nie nadpisuje zmiennej $ciasteczko przed warunkiem?
Odwołanie do ciasteczka w każdym skrypcie odbywa się jednokrotnie. A co tak naprawdę mnie zastanawia to fakt, że wartość "deleted" nie ustawia się zawsze - nie jest to problem występujący ciągle. Ale dokładnie nie mogę powiedzieć kiedy, bo często zmieniam komputer, z którego odwiedzam daną stronę i trudno mi to teraz określić. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Cytat Czy powyższe objawy występują również w sytuacji, jeśli ustawisz ciasteczko [php:1:c3e2b67e3c]<?php
setcookie("ciasteczko","wartosc", time()+1440 /* lub inna wartość dodatia */ ); ?>[/php:1:c3e2b67e3c] Nie, przy ustawianiu ciasteczka wszystko działa poprawnie (dlaczego też miałby się pojawić wartość "deleted" przy ustawianiu ciasteczka. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ). 1. Ustaw ciasteczko z czasem 2. Skasuj ciasteczko z czasem wstecznym 3. Odpowiedz na pytanie |
|
|
![]()
|
|
Ustawiam ciasteczko bez czasu dodatniego, bo żywotność ciasteczka, ma się ograniczać aż do momentu zamknięcia przeglądarki, lecz chcę stworzyć możliwość jego skasowania bez jej zamykania.
|
|
|
![]()
|
|
Ale sprawdzić chyba mozesz, prawda?
Sprawdź teź, czy problem przypadkiem nie występuje na okrełsonej wersji przeglądarki. |
|
|
![]()
|
|
Przy utworzeniu ciasteczka z czasem dodatnim problem ten nie występuje, ale pytam dlaczego występuje w moim przypadku? Nie wiem czy zależy od przeglądarki - używam obecnie jednej i problem ten nie ma miejsca. :/
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Wszystkie argumenty poza nazwa są opcjonalne. Jeśli tylko argument nazwa jest obecny, ciasteczko o takie nazwie zostanie usunięte z klienta. Możesz też opuścić argumenty za pomocą pustego łańcucha (""). Argumenty data_ważności i bezpieczne są liczbami całkowitymi i nie można ich opuścić wstawiając pusty łańcuch. Zamiast niego użyj liczby zero (0).
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki - pomogło. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 13:02 |