![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 14.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam taką funkcję, którą uruchamiam kliknięciem w jeden z dwóch przycisków. Funkcja służy do przesuwania DIVa w górę lub w dół. Niestety funkcja działa tylko raz. Nie ważne czy nacisnę przycisk pierwszy czy drugi, po jednym kliknięciu funkcja się ładnie wykonuje a potem, jakby przyciski "tracą swoją moc".
Widzę, że nikt nie potrafi nic zaradzić, więc może podam adres faktycznej strony: http://mateuszgawlinski.pl/css3/galeria.php?galeria=rodzina Może teraz kogoś oświeciło? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 16 Dołączył: 21.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdź co wywali alert(document.getElementById('menu_inner').style.top) a potem użyj parseInt
Pozdro Maciek PS: doprowadzi do document.getElementById('menu_inner').style.top=parseInt(document.getElementById('menu_inner').style.top)-120+'px' Ten post edytował Scalak 13.12.2010, 18:44:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 14.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoja propozycja nie działa.
A alert wyświetlał NaN albo cały czas 120px (przy drobnych modyfikacjach kodu). Na razie odszedłem od tego pomysłu i właśnie czytam jak stosować object.offsetTop. Bo tam jest też coś z object.offsetParent... Jak doczytam i wstawię to dam znać czy zadziałało. -------------------------------------------------------------- Zgasiłem na chwilę dwie linijki kodu i wyświetliłem alert.
To zadziwiające, ale alert nie wyświetla NIC! Natomiast jak napiszę tak:
to alert wyświetla NaN Ten post edytował matewka 13.12.2010, 19:16:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 16 Dołączył: 21.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podmień updown('down') w onclicku na to co podałem:
document.getElementById('menu_inner').style.top=parseInt(document.getElementById('menu_inner').style.top)-120+'px' i dopisz do <div id='menu_iner' style='top:0px;'> metoda.style.top dojdzie tylko do stylu wpisanego bezpośrednio w znacznik M PS: piłem do tego że alert(document.getElementById('menu_inner').style.top) zwraca wartośc stylu WPISANEGO w znacznik i dodatkowo z końcówka px (jako string). Ten post edytował Scalak 13.12.2010, 19:21:54 |
|
|
![]()
|
|
Jesteś bogiem!
![]() Tylko mam jeszcze jedno pytanko: Czemu kod dla onclicka muszę umieszczać bezpośrednio w onclicku? Pytam, ponieważ chciałem jeszcze nieco skomplikować moją funkcję (uwarunkować jej wykonanie tym, że przewijana lista się skończyła i nie ma już co przewijać). Przez ten fakt ta jedna linijka kodu może stać się bardzo długa, co uważam za bardzo niechlujne. Ten post edytował matewka 13.12.2010, 19:48:39 |
|
|
![]()
|
|
ależ oczywiście można umieścić kod w funkcji i wywoływać ją w zdarzeniu. Przykładowo:
<script type="text/javascript"> function test(){ TU KOD } </script> <div onclick="test()">KLIK MI</div> Ten post edytował Scalak 13.12.2010, 20:22:45 |
|
|
![]()
|
|
Wszystko jasne. Jeszcze raz dziękuję.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:42 |