![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 2 Dołączył: 25.08.2009 Skąd: Toruń / Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, chciałbym pobrać dane z wielu rekordów i wyświetlić je jako jeden wynik.
Tzn.: Mam tabelę "test", która ma następujące kolumny: `id`, `powiązanie`, `nazwa`. Chciałbym aby zapytanie SELECT pobierało wszystkie rekordy o `powiązanie` == 2 i wyświetlało połączone ze sobą `nazwy`. Głównie takiego zapytania chciałbym użyć w innym zapytaniu (jak mi zwróci więcej niż 1 wynik, to już tak tego zrobić nie mogę). Jest na to jakiś sposób? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Słowa kluczowe: grupowanie, group_concat (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 2 Dołączył: 25.08.2009 Skąd: Toruń / Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Super, dzięki. O to mi chodziło :]. Temat można zamknąć.
Mam w sumie jeszcze jedno pytanie co do "group_concat". Funkcja ta zwraca postać BLOB. W związku z tym, czy mogę pobrać zmienną z zapytania od razu jako tablicę? Bez korzystania z np. explode(",", $zmienna); ? Ten post edytował Jazi 7.12.2010, 17:04:51 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Niestety nie. Baza sama w sobie nie posiada typu array i dlatego nie może tego w owej postaci przedstawić. Pozostaje explode...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:02 |