![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, na mojej stronie umieściłem formularz kontaktowy, działa pięknie ale irytuje mnie jedno - a mianowicie maile wysyłane z formularza które otrzymuje na moją skrzynkę są wyświetlane mało czytelną czcionką (tak wygląda to wtedy gdy maile wysyłane są na gmaila)
http://img11.imageshack.us/img11/8249/scrv.jpg A tak wygląda to kiedy maile wysyłane są na maila obsługiwanego programem pocztowym outloock. (w dodatku nie ma polskich znaków) http://img21.imageshack.us/img21/4158/scrlw.jpg poniżej przedstawiam poszczególne fragmenty mojego kodu: plik: formularz.php
mail.php
ustawienia.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw kodowanie plików na utf8 bez BOM.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
otworzyłem te wszystkie pliki i zapisałem jeszcze raz wybierajac kodowanie utf8
i niestety nic się nie zmieniło Różnicę witać już przy wypełnianiu danych formularza http://img194.imageshack.us/img194/1586/scra0.jpg Ten post edytował marxdesign 2.12.2010, 15:06:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 38 Dołączył: 1.12.2010 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A strona wyświetlana jest w jakim kodowaniu? Jeżeli używasz kodowania iso, to dane do formularza przeglądarka wpisze w ISO, później wyśle w czymś trudno nazywalnym ISO w utf8. Spróbuj pokombinować z meta i sprawdź czy pliki na pewno zapisane są w utf8.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Problemem marxdesign był właśnie brak meta tagu z kodowaniem, dodatkowo złe nagłówki w wysyłanym mailu... Wysłał do mnie w tej sprawie maila, na którego najpierw odpisałem kodem gotowej funkcji:
Z informacją, że jeśli to nie wystarczy, to za poprawę formularza wg wytycznych proponuję 50 PLN, na co marxdesign się zdecydował (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Poprawiłem problem z kodowaniem, potem marxdesign poprosił jeszcze o kilka zmian, które naniosłem, a potem marxdesign już się nie odezwał... Na GG się odezwał, ale rozmowa była krótka:
i tutaj znowu cisza... Generalnie nie mam w zwyczaju brać zaliczek, czy podpisywać umów na takie pierdoły, a zdecydowana większość ludzi jeżeli coś się dla nich zrobi na poczekaniu i jeszcze w godzinach wieczornych jest mile zaskoczona, posyła przelew i bardzo dziękuje... pozostaje te kilka procent, które ma problemy nie tylko z HTML-em na poziomie przedszkola (pomimo ukończonych studiów wyższych i oferowania usług w tym zakresie), ale również z podstawowymi zasadami cywilizowanego zachowania się wobec pozostałych istot (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) To pierwsze od biedy idzie jeszcze wkleić na forum i skopiować do kodu strony, ale bez tego drugiego świetlanej przyszłości w branży nie wróżę (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:21 |