![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam;
Od jakiegoś czasu usiłuję napisać skrypt do wysyłania maili ze strony. Skrypt sprawdza, czy wszystkie pola są wypełnione i jeśli tak to wysyła wiadomość; jeśli któreś z pól nie zostało wypełnione zwraca wiadomość, że należy wypełnić wszystkie pola. Problem polega na tym, że przy okazji zwrotu informacji czyści wszystkie pola.. Czy możecie powiedzieć mi jak rozwiązać ten problem? Oto kod:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 14 Dołączył: 4.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu w formularzu w miejsca value="" wstaw zmienne pobierane z wysłanego formularza, czyli value="<?php echo $zmienna; ?>"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 20 Dołączył: 30.11.2010 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Hey ;]
Ja na Twoim miejscu skorzystałbym z mechanizmu sesji PHP (tu możesz o tym coś zobaczyć), tzn. dane od użytkownika zapisałbym do zmiennych sesyjnych i wtedy mógłbym je znów umieścić w polu formularza. Od biedy możesz też skorzystać z ciasteczek, ale najlepszym (moim zdaniem) rozwiązaniem byłoby sprawdzanie poprawności pól po stronie klienta (poprzez JavaScript), a w skrypcie sprawdzić tylko czy nam czegoś nie podrzucił (kwestie bezpieczeństwa [xss, sql injection etc.]) - takie moje spostrzeżenia (IMG:style_emoticons/default/happy.gif) . Jestem ciekaw jakie inne pomysły mają forumowicze. Pozdrawiam, mmica //edit Albo tak jak napisał Kużdo.. Eh, ta moja miopia. Podzieliłeś kod na dwie części i myślałem, że musisz przekazywać dane pomiędzy skryptami (IMG:style_emoticons/default/dry.gif) . My fault.. Ten post edytował mmica 1.12.2010, 21:31:50 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję, proste okazało się jak.. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
pozdrawiam; |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:46 |