Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> 2 CMSy na 1 serwerze (WordPress+Skrypt forum)
phpmax

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Witam,

Mam zamiar zainstalować skrypt forum (phpBB3 vs. SMF) na tym samym serwerze, na którym już stoi witryna oparta o CMS WordPress. W związku tym mam pytanie czy mogę to zrobić w następujący sposób:

1. tworzę folder /forum (dzięki temu będzie adres wygodny www.adres-strony.pl/forum) i tam kopiuję odpowiednie pliki
2. czy wcześniej jednak muszę samodzielnie stworzyć odpowiednie tabele w phpmyadmin, żeby się nie pomieszało z tymi WordPressowskim, czy może automatycznie wszystko się samo stworzy (jak w przypadku instalacji WP)
3. pierwszy raz instaluję forum obok innego CMSa i nie chcę niczego poknocić ;o)
4. pliki wordpressa leżą na samej górze (public_html) serwera, ponieważ kiedyś nie miałem zwyczaju tworzyć oddzielnego folderu na każdego CMS z osobna i potem nakierowywać na nie domeny
5. Polecacie bardziej phpBB3 vs. SMF?

Pozdrawiam.

Ten post edytował phpmax 27.11.2010, 23:05:00
Go to the top of the page
+Quote Post
Mephistofeles

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Instalując gotowe skrypty zazwyczaj masz możliwość ustawienia prefiksu tworzonych tabel. Wszystko robisz tak jak napisałeś, dodatkowo możesz subdomenę podpiąć do katalogu forum.
+Quote Post
phpmax

X----

Czyli rozumiem, że nic mam nie grzebać w bazie tylko instalować i domyślnie się wszystko dobrze zrobi?
A co byście mi polecili o skrypty forum, bardziej phpBB3 czy SMF?questionmark.gif Chodzi mi o praktyczne wnioski, jeżeli ktoś na nich pracował i np: natknął się na jakieś problemy...
+Quote Post
GoKis

-----

jezeli darmowe to zawsze pracowalem na phpb by przemo jakos tak mnie najbardziej przekonalo i co najwazniejsze jest w sieci duzo modyfikacj...

--------------------
Jezeli pomogem, nacisnij prosze "POMOGL"
+Quote Post
chemikpil

-----

Cytat
Czyli rozumiem, że nic mam nie grzebać w bazie tylko instalować i domyślnie się wszystko dobrze zrobi?

Tak tylko pamiętaj by dać inne prefixy podczas instalacji, np dla wordpress-a
Cytat
wp_

A dla phpBB
Cytat
phpBB_
+Quote Post
phpmax

X----

Wordpress jest już zainstalowany, mam nadzieję, że nie obędzie się bez żadnych problemów jak zainstaluję na tym serwerze phpBB3 (bazy WP i Forum się nie wymiksują)...
+Quote Post
Mephistofeles

-----

Tylko nie mod przemo, to chyba największa krowa jaką można znaleźć w kwestii for.
+Quote Post
phpmax

X----

Jeszcze jedno pytanko odnośnie tego tematu,

Mam hosting na boo.pl z jedną bazą danych (nie mogę sobie dodawać własnych jak w ovh czy home.pl) w związku z tym mam pytanka:

1) Czy nie będzie żadnych konfliktów i się nic nie wymiesza (oczywiście dam inne prefiksy dla tabel)?

2) Jak mieliście kiedykolwiek doświadczenia z forum powiedźcie na jak duże forum wystarczy mi baza o wielkości ok. 300 MB dla SQL? Dla przykładu portal z 850x newsami oparty na WordPress zajmuje w moim przypadku "tylko" 21 MB...
+Quote Post
Viper993

-----

1) Nie będzie smile.gif
2) Zależy jakie duże będziesz miał forum smile.gif Ale raczej powinno wystarczyć smile.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:17