![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam następujący problem, rozwijane menu które w pliku html działa bez problemu w pliku php przestało się rozwijać. Tzn. jest tylko pierwszy(podstawowy) poziom menu, reszta się nie wyświetla. Kombinowałem z podpięciem w inny sposób bibliotek jquery ale bez skutku, jestem zupełnie "zielony" w tym temacie. Pogooglowałem trochę i nic nie znalazłem. Bardzo proszę o jakieś wskazówki. Załączam kod pliku php, plik styli i js pomijam bo jak już wspominałem pod html działa.
Ten post edytował ifrit 25.11.2010, 22:52:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W jquery bardzo prosto ten efekt zaimplementujesz.
Wystarczy użyć slideToggle funkcji rozwijającej i na odwrót (samo wykrywa czy element jest lub go nie ma). Do tego funkcja next która sprawi że funkcja slideToggle zadziała na "następnym" elemencie <ul> (nie trzeba na sztywno nadawać name czy id dla każdego submenu). Spróbuj coś napisać samemu. To praktycznie z 3 linijki kodu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki za odpowiedz.
Problem w tym, że to są moje początki w tym temacie i nie wiem jak sie za to zabrać ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jQuery działa po stronie przeglądarki więc jest silniej związany z HTMLem.
Bibliotekę jQuery nie trzeba instalować, wystarczy zaincludować kodem Kod <script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js"></script> (tu includujesz z serwerów Googla starą wersje, ściągnij na FTP najnowszą (zminimalizowaną)). Potem po prostu pooglądaj przykłady: http://api.jquery.com/slideToggle/ Demo z przyciskiem (rozwija akapit i zwija). Teraz wyobraź sobie działanie analogiczne na menu - zamiast buttona i akapitu jak w przykładzie to u Ciebie kliknięcie w akapit (nagłówek menu) i rozwinięcie listy (<ul>). Dla jQuery nie ma znaczenia, można odwoływać się do divów, akapitów, linków itd. Spróbuj najpierw coś takiego napisać. Tam jest przykład który rozwinie wszystkie akapity, a Ty chcesz tylko "następny" czyli funkcja next() ale na początek spróbuj pierwszy fragment napisać, a potem pomogę z tym next. Ten post edytował markonix 25.11.2010, 23:32:18 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:34 |