![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 3 Dołączył: 12.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem funkcję:
(teraz na potrzeby forum - ponieważ zamienia na polskie znaki - usunąłem z przodu liczb &# a z tyłu ![]() I taka funkcja powinna mi zwracać polskie znaki w zamiennikach html w dowolnym tekście - nawet jeśli po zamianie na znaczki html insertujemy wartość do SQL. I teraz moje pytanie: Dlaczego działają wszystkie znaczki a zamiast ą i ś pojawiają się ? (znaki zapytania) ? Ktoś mi to wytłumaczy? Ma na to wpływ htmlspecialchars PRZED użyciem funkcji zamiany znaków językowych ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 20 Dołączył: 20.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mnie wszystko działa. Podejrzewam, że pracujesz na Windowsie, w jakimś dziwnym programie (np. notatnik), który zapisuje swoje pliki w windowsowym kodowaniu. Windows-1250 różni się od ISO-8859-2 właśnie tymi dwiema literami.
-------------------- -wdev-
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jezeli masz dostep: http://php.net/manual/pl/book.iconv.php
A jak nie sprawdz czy kodowanie plikow jest takie same jak kodowane strony i bazy. -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 105 Pomógł: 3 Dołączył: 12.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No otóż właśnie pracuje na windowsie i notepad++, wszystko wrzucam na serwer gdzie już notepad++ nie ma i muszę edytować notatnikiem (kod php).
Ale jaki to ma związek z tekstem wrzucanym przez przeglądarkę do sql to nie wiem. Wszystko odbywa sie na zasadzie: napisanie tekstu -> zapostowanie go odpowiednim formularzem -> przepuszczenie przez htmlspecialchars aby uniknąć znaków typu " i ' przy sql injection etc -> przepuszczenie przez funkcję zmieniającą znaki -> insert(update przy edycji) w sql. No dziwne to dla mnie bardzo, bo z innymi rzeczami tego typu problemu nigdy nie miałem (przynajmniej nie pamiętam). Co więcej, zauważyłem, że to już w SQL są ? zamiast polskich znaków ś i ą - ale reszta w html... A w SQL kodowanie znaków jest od gry (MuOnline) - Chinese_PRC_CS_AS dla wybranych tabel specjalnie zmieniane na polskie (ale polskich jest chyba 4 i nie wiem czy dobry ustawiłem) Jakieś rady ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
a nie możesz pobrać pliku do siebie, edytować go w n++ i potem wysłać na serwer? Mógłbym, ale to spowoduje "lagi" graczom grającym aktualnie na serwerze dedykowanym bo przerzucanie pliku zjada transfer ![]() Ale tu nie chodzi o PLIK tylko o SQL. Jak to insertować, żeby w SQL nie było '?' tylko htmlowski odpowiednik ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
bo przerzucanie pliku zjada transfer ![]() Żarty żartami, ale faktycznie najlepiej edytować plik lokalnie i wgrać jego poprawną wersję na serwer. Twoje problemy wynikają z edycji pliku narzędziem (Notatnikiem), które niepoprawnie koduje polski znaki (nadaje złe kodowanie plikowi). Jeśli pliki edytujesz np. poprzez Total Commandera to masz tam możliwość zdefiniowania domyślnego edytora, w którym wyświetlane są pliki (ja ustawiłem sobie kED2). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 16 Dołączył: 2.12.2009 Skąd: Płock/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mógłbym, ale to spowoduje "lagi" graczom grającym aktualnie na serwerze dedykowanym bo przerzucanie pliku zjada transfer ![]() ale jak edytujesz przez TotalCommandera to tak na prawdę on ci pobiera automatycznie ten plik, zapisuje go sobie w tymczasowym katalogu, ty go edytujesz i on potem to zapisuje. tak, że "zjadanie" transferu jest identyczne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadza się nie zaoszczędzisz na tym zbytnio transferu, a jedynie utrudnisz sobie sprawę z edycją plików. Dane zmieniaj na dysku i dopiero wysyłaj na serwer.
-------------------- gazetki promocyjne
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 12:54 |