![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Opiszę kilka spraw. Kodowanie plików utf8 kodowanie w htmlu utf8 kodowanie bazy danych utf8_general_ci Próbowałem dodać do bazy danych przykładowy wpis z polskim znakiem, mianowicie wyposażenie rekord został dodany jako: Wyposażenie Do tej pory nie przeszkadzało mi to w żadnym stopniu, bo wypisując informacje z bazy, jest wszystko ładnie z polskimi znakami. Próbuję natomiast zrobić wyszukiwarkę, lub wykonać poniższe zapytanie sql: SELECT * FROM kategorie WHERE kategoria='Wyposażenie' Niestety MySql zwraca mi pusty wynik, co komplikuje mi życie. Podjęte próby rozwiązania problemu: Zmieniałem kodowanie samego pliku ( w notepad ++ ) na ansi as utf8 i samo utf8 Zmieniałem kodowanie porównywania napisów w mysqlu na utf8_general_ci, utf8_polish_ci, latina2_general_ci Niestety żadne z tych rozwiązań, nie zadziałało. Próbowałem nawet ustawić domyślne kodowanie w apache, nadal nic. Proszę o pomoc, lub podpowiedź rozwiązania |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 2 Dołączył: 23.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 30.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cóż, mam wszystko po id, ale jak będę chciał wyszukać różne kategorie korzystając z wyszukiwarki produktów, tudzież zwykłego menu, porównanie napisów będzie nieefektywne.
Tylko zastanawiam się, co ja mam w tą funkcję iconv wpisać, skoro mam utf8 i chce utf8 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) EDIT: Rozszerzony opis kategori: Mam w tej tabeli 4 pola id kategoria - tutaj podaję nazwę nadrzędna - tutaj wstawiam id nadrzędnej status - 0 1 wiadomo. Ten post edytował budda1989 16.11.2010, 23:42:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cóż, mam wszystko po id, ale jak będę chciał wyszukać różne kategorie korzystając z wyszukiwarki produktów, tudzież zwykłego menu, porównanie napisów będzie nieefektywne. Tylko zastanawiam się, co ja mam w tą funkcję iconv wpisać, skoro mam utf8 i chce utf8 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A samo połączenie jest w utf? ;] Po mysql_connect() wyślij: i zobacz czy coś pomogło Wyjaśnienia: http://ju.home.pl/index.php?option=com_con...6&Itemid=30 Ten post edytował kiler129 16.11.2010, 23:44:51 |
|
|
![]()
|
|
Jesteś wielki! udało się, dane poprawnie zapisały się w bazie danych, teraz idę grzebać dalej z problemem, jak nie podołam to napiszę w tym samym temacie. Dzięki wielkie +1 dla Ciebie (IMG:style_emoticons/default/exclamation.gif)
EDIT Cały problem udało się rozwiązać, dzięki Twojej podpowiedzi, program śmiga jak małysz na nartach. Super, dzięki wielkie za pomoc kiler129! Ten post edytował budda1989 17.11.2010, 11:44:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 23:51 |