Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL] Zmiana pozycji wpisu w tabeli
LargerWoo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.
Tworze aktualnie galerię zdjęć w php wraz z systemem zarządzania nią. Jeszcze nie zacząłem pisać funkcjonalności o której zaraz wspomnę ale rozplanowuję i zastanawiam się nad rozwiązaniem pewnego problemu. Linki do miniaturek i zdjęć z galerii będą zapisywane w tabeli z polami id(auto increment), pic_path, thumb_path i "position". Dodałem tę ostatnią opcję aby na tej podstawie ustawiać zdjęcia w galerii. Chcę dodać do systemu zarządzania opcję przesuwania zdjęć i ustawiania ich w innej kolejności... Jak powinienem rozwiązać sprawę z przesunięciem wartości position w wielu polach na raz? Jeżeli chcę np zdjęcie z pozycji 9 przenieść na pozycję 6 to wiadomo gdzie będę miał błędne wpisy w polu position... (Trochę się rozpisałem i pewnie namieszałem... Mam nadzieję, że łapiecie ocb)

Myślałem aby robić to na zasadzie:
Kod
$i = JAKAS LICZBA W KTOREJ MIEJSCE PRZESUWAM ZDJECIE
UPDATE table SET position=position+1 WHERE position> {$i};

Wydaje mi się to jednak strasznie problematycznym rozwiązaniem... Co będzie kiedy będę miał dużo zdjęć w galerii i przy prostym przesunięciu zdjęcie będę musiał zmienić wartości dla wielu wpisów...

Jak Wy rozwiązujecie takie problemy?

@CuteOne
Właśnie szukałem ale nie znalazłem nic konkretnego... Być może dlatego, że nie wiem dokładnie pod jakim hasłem szukać (długo się zastanawiałem jak nazwać ten temat) (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Ten post edytował LargerWoo 9.11.2010, 22:39:38
Go to the top of the page
+Quote Post
CuteOne

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dużo wpisów.. znaczy 2-3 mln? bo jeżeli nie to nie masz dużo wpisów (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) to po pierwsze po drugie poszukaj na tym forum tematu z podobnym problemem [było ich kilka]

ps. idziesz w dobrym kierunku.. chociaż Twój przykład nie do końca zadziała (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ten post edytował CuteOne 9.11.2010, 22:35:56
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 00:35