Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Algorytm markowania tekstu
Rafaeelloo

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
piszę tutaj bo wiązać się to potem będzie z PHP. Ale zacznę od pytania: co to jest algorytm markowania tekstu? W google nie znalazłem żadnej odpowiedzi na ten temat. A klient uderzył do mnie z pytaniem czy coś takiego istnieje i czy można tym zabezpieczać tekst przed kradzieżą (dot. to tekstów w sklepie (opisów przedmiotów) i miałoby być zabezpieczane przed kopiowaniem do innych sklepów a jeśli ktoś skopiuje to pozwalałoby to udowodnić mu że dany tekst jest jego a nie osoby, która go ukradła).

Pozdrawiam
Go to the top of the page
+Quote Post
CuteOne

-----

Na uniwerkach stosują algorytm, który przeszukuje tekst w poszukiwaniu określonych kombinacji słów. Służy on do określania czy praca licencjacka nie jest żywcem przepisana z literatury/innej pracy. Jak to się fachowo nazywa nie mam pojęcia :? ale może przeszukaj google właśnie w tym kierunku
+Quote Post
Rafaeelloo

-----

Najpierw podziękuję za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A teraz zacznę krytykę (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Cóż, opis przedmiotu sprzedawanego w sklepie jest nieporównywalnie krótszy od pracy licencjackiej, więc można go bez żadnego robota sprawdzić czy jest identyczny. A chodzi tu bardziej o coś takiego jak znak wodny na zdjęciach tylko że tu w tekście.
+Quote Post
Mephistofeles

-----

Można ułożyć akrostych z nazwiskiem autora (raczej mało prawdopodobne, żeby przypadkowo coś takiego wyszło (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) )... Jakieś kryptograficzne metody też się pewnie znajdą, choć ja żadnych konkretnych nie znam.
+Quote Post
Rafaeelloo

-----

Bardzo fajny pomysł. Ma ktoś coś jeszcze?
+Quote Post
kiler129

-----

Uniemożliwić tego nie zdołasz ale możesz utrudnić ;]
Takie coś jest np. na http://test.php.pl/ - gdy postarasz się skopiować kod wstawiją się śmieci między każdy znak (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Dodatkowo możesz printować tekst z php do funkcji js odszyfrowującej go (np. zaszyforwnay rot13+kody ascii).
Jak ktoś zleci skopiowanie programiście to ten to zrobi ale w 90% przypadków poskutkuje.

Dodatkowo możesz napisać robota sprawdzającego czy w google znajdzie się po za domeną sklepu losowy fragment z tekstu.
Np. wpisując w google: "Przypięty: generowanie plików *.pdf + polskie czcionki" (z cudzysłowami) dostaniesz tylko wynik z forum.php.pl.
Jeśli wpiszesz "Przypięty generowanie plików * pdf polskie czcionki" -site:*.php.pl dostaniesz info, że po za tą domeną tego nie ma.
Zainteresuj się też funkcją http://pl.php.net/manual/en/function.similar-text.php

Ten post edytował kiler129 6.11.2010, 00:24:35
+Quote Post
Rafaeelloo

-----

kiler129 dziękuję za odpowiedź, sporo mi pomogła (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 23:57