![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
![]() Jak Hydepark to Hydepark, a co ![]() Chciałem was zapytać czy macie problemy podobne do moich. Ja przed klawiaturą siedzę od 5 roku życia (początek to ZX Spectrum i nocne, wieczne próby wgrania Bomber Jacka a potem wielka radość i granie ![]() ![]() ![]() Są dni, w których najpierw w pracy 8h a potem w domu do północy siedzę i "klepię" w klawisze. Ostatnio zaczynam odczuwać w dłoniach dziwne lekkie chwilowe bóle (w górnej części), to chyba ścięgna - niewiem może wreszcie się zmęczyły. Mam wieczory, kiedy szczególnie coś mi doskwiera i idę spać bo pisanie mnie "boli". Myślę sobie, wstane rano, będzie ok i zazwyczaj tak jest ![]() Zaczynam sie na poważnie zastanawiać i martwić - co to będzie za 10 lat ? ![]() Macie podobne problemy ? Może jakieś rady, czy iśc z tym do lekarza, jesli tak to do jakiego, może jakieś magiczne maści ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
zalatw sobie podkladke pod klawiature, naprawde pomoze
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 136 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie to. Podkładkę mam
![]() Generalnie już dawno temu pracuję maksymalnie ergonomicznie jak mogę. Zazwyczaj całe moje ręce leżą na biurku (aż po łokcie), nadgarstki mam oparte na podkładce pod nadgarstki i tak to właśnie wygląda. Myślę, że przy takim trybie życia, przy takiej pasji jaką mam - prędzej czy później można się spodziewać problemów tego typu i mnie to nie dziwi. Bardziej mam nadzieje na to, że uzyskam od was jakieś praktyczne rady ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Osobiscie po 16 latach przy klawiaturze/myszce/joysticku i kazdym innym manipulatorze jaki mi wpadł w ręce nie mam żadnych problemów. Nie używam, podkładek bo mnie wnerwiają, nie używam mousepada, no mnie wnerwia, nie używam łamanych i udziwnianych klawiatur. a o biurko opieram się w połowie długości przedramienia.
Jeśli odczuwasz takie dolegliwosci powinieneś jaknajszybciej zwrócić się z tym do swojego lekarza a ten powinien cie skierowac na badania specjalistyczne lub conamniej skierować na zabiegi "rahabilitacyjne" - masaże, nagrzewanie i gimnastyka dłoni. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jeśli odczuwasz takie dolegliwosci powinieneś jaknajszybciej zwrócić się z tym do swojego lekarza a ten powinien cie skierowac na badania specjalistyczne lub conamniej skierować na zabiegi "rahabilitacyjne" - masaże, nagrzewanie i gimnastyka dłoni.
Będę musiał tak zrobić ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 109 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2004 Skąd: Szczecin|Bukowe Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja też nie używam żadnych podkładek, ani wymyślnych klawiatur. Siedze przed kompem po kilka godzin i wystarczy mi do tego cos do zjedzenia i wypicia
![]() -------------------- "Unix is like a vigvam - no windows, no gates, Apache inside"
Warsztat: Windows XP PE | Dreamweaver | Apache 1.3.29 | PHP 4.3.4 | Araneae | MYSQL 4 | Visual Studio | Dev-C++ [b]Programowanie: llllll 40% |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 335 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi 'jak narazie' nie dokuczają żadne bóle no może czasem :wink: ale to jakieś malutkie :wink: Nie używam podkładek bo nie lubie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
A może wystarczyłoby zatrzoszczenie się odrobinę o kondycję?
Trochę więcej gimnastyki, serię pompczek przed snem oraz parę wizyt na siłowni? Większęść takich problemów związanych jest ze słabym ukrwieniem, które, zazwyczaj, prfzynajmniej w młodym wieku, można jeszcze regulować. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To poważna sprawa, również ja sugeruje Ci konsultacje lekarskie.
Nawyk niewłaściwego trzymania rąk na klawiaturze/myszce może na starość prowadzić do artretyzmu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Osobiscie po 16 latach przy klawiaturze/myszce/joysticku i kazdym innym manipulatorze jaki mi wpadł w ręce nie mam żadnych problemów. Nie używam, podkładek bo mnie wnerwiają, nie używam mousepada, no mnie wnerwia, nie używam łamanych i udziwnianych klawiatur. a o biurko opieram się w połowie długości przedramienia.
Z kąś tą historyjkę znam... Przed kompem spędziłem moich 11 lat... Jedyn co, to miałem przejściowe problemy z kręgosłupem, ale to przez nie wygodny fotel, który na szczęście już dość dawno temu zmieniłem... z całą resztą jest OK... [ot]A co do masarzów... Z wielką chęcią poszedł bym na masarz tajski ![]() -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już pewnie się zdecydowałeś na lekarza, ale jeśli nie to pomogę Ci:
podobe objawy miał mój znajomy i okazało się że to zespół cieśni nadgastka - bardzo nieprzyjemna i poważna sprawa, leczona operacyjnie. Do lekarza! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat Niue czepiasz się. A Bakuś się nie pomylił, on tylko lubi troche hardcore'u ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2003 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat zespół cieśni nadgastka
Ja mam klawiaturę pewnego znanego producenta :-) , która jest reklamowana właśnie pod kątem walki z tą dolegliwością (ukośny układ klawiszy) i w sumie jest lepiej. Poza tym trochę ruchu nie zaszkodzi ![]() -------------------- [size=10][b]koder.hk.pl llll
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proponuje znalesc sobie jakies male ciezarki i od czasu do czasu poruszac raczkami. Albo taka sprezyne do zaciskania dloni (niepamietam jak sie to nazywa) tez pomaga jak masz przemeczone rece od pisania.
Podnoszenie ciezarow (ciezarek jasne pelne ![]() -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 909 Pomógł: 0 Dołączył: 12.08.2003 Skąd: /var/www/wroclaw.php Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat hehehe... hardcore
![]() ![]() A tak co do błędów ortograficznych, to muszę przyznać, że ostatnio coraz częściej mam wątpliwości jak co się pisze :| -------------------- Powrót do przeszłości :)
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:24 |