Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL] Łączenie podobnych zapytań sql
Blackall

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Mój problem polega na tym, że mam do wykonania ogromną ilość (kilkadziesiąt, kilka setek i tak w kółko dla kolejnych danych) zapytań sql, które niewiele się od siebie różnią.
Póki co wykonuje je wlaśnie w pętli, jednak każdorazowe łączenie się z bazą powoduje spore obciążenie.. Nie da się ich jakoś połączyć? Goglowałem na prawde sporo ale nie potrafie nic znalezc, a dałbym sobie głowe uciąć, że słyszałem o tego typu optymalizacji..
Go to the top of the page
+Quote Post
nospor

Grupa: Moderatorzy

1) UNION
2) A moze napisz konkretnie co robisz to będzie nam zdecydowanie łatwiej ci pomóc

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
Blackall

-----

generalnie pobieram curlem stronę, na której wyszukuje informacji które mnie interesują. Takich informacji jest tam sporo, generalnie są to ceny wyciągane z kalendarza, czyli plus minus 300 wartości (bo kalendarz jest na rok).

Teraz chce dla każdego dnia dodać ceny do bazy.

A takich stron mam do przetworzenia ok 400 smile.gif

edit: udało sie w koncu znalezc dobre rozwiazanie.

Kod
INSERT INTO tabela (sta, sto)
SELECT 'aaa', 'bbb'
UNION ALL
SELECT 'aaa', 'ccc'
UNION ALL
SELECT 'aaa', 'dcc'

itd
smile.gif

ok, można to również zrobić przez insert into table (a,b,c) values ( ... ), (...), itd

teraz ciekawsze pytanie - jak poradzić sobie z updatem? Bo tu niestety ani nie działa sposób podobny do tego co napisałem wyżej, ani union all. Google też nie mówią nic.. :/

Ten post edytował Blackall 2.11.2010, 12:34:02
+Quote Post
wowo86

-----

nie wrzucaj insertów do bazy tymi unionami ;-) zrób normalnie insert into foo (kolumna) values (wartosc1), (wartosc2) itd.
z update'ami poczytaj o PDO i prepared statements. generalnie 300 zapytań do bazy to jeszcze żadne szaleństwo, chyba że masz słaby hosting ;-)
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:49