![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mój problem polega na tym, że mam do wykonania ogromną ilość (kilkadziesiąt, kilka setek i tak w kółko dla kolejnych danych) zapytań sql, które niewiele się od siebie różnią. Póki co wykonuje je wlaśnie w pętli, jednak każdorazowe łączenie się z bazą powoduje spore obciążenie.. Nie da się ich jakoś połączyć? Goglowałem na prawde sporo ale nie potrafie nic znalezc, a dałbym sobie głowe uciąć, że słyszałem o tego typu optymalizacji.. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) UNION
2) A moze napisz konkretnie co robisz to będzie nam zdecydowanie łatwiej ci pomóc -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
generalnie pobieram curlem stronę, na której wyszukuje informacji które mnie interesują. Takich informacji jest tam sporo, generalnie są to ceny wyciągane z kalendarza, czyli plus minus 300 wartości (bo kalendarz jest na rok).
Teraz chce dla każdego dnia dodać ceny do bazy. A takich stron mam do przetworzenia ok 400 ![]() edit: udało sie w koncu znalezc dobre rozwiazanie. Kod INSERT INTO tabela (sta, sto) SELECT 'aaa', 'bbb' UNION ALL SELECT 'aaa', 'ccc' UNION ALL SELECT 'aaa', 'dcc' itd ![]() ok, można to również zrobić przez insert into table (a,b,c) values ( ... ), (...), itd teraz ciekawsze pytanie - jak poradzić sobie z updatem? Bo tu niestety ani nie działa sposób podobny do tego co napisałem wyżej, ani union all. Google też nie mówią nic.. :/ Ten post edytował Blackall 2.11.2010, 12:34:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 1 Dołączył: 1.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wrzucaj insertów do bazy tymi unionami ;-) zrób normalnie insert into foo (kolumna) values (wartosc1), (wartosc2) itd.
z update'ami poczytaj o PDO i prepared statements. generalnie 300 zapytań do bazy to jeszcze żadne szaleństwo, chyba że masz słaby hosting ;-) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:49 |