![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 507 Pomógł: 2 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ma ktos jakis pomysl jak to wykonac.
Myslalem aby wyslac po urlu zmienne np.
i sprawdzac jaka to wersja i zwrotnie np. zwykla strona tekstowa z numerem wersji aktualnej i ciasteczkiem, ktore mozna pobrac program i wyswietlic na swojej stronie. Czy mysle logicznie? Moze macie inne pomsyly? Ten post edytował DannyM 2.11.2010, 10:09:23 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze ale zobacz
![]() <?php echo PHP_VERSION; ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 507 Pomógł: 2 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie o to chodzi. Nie chce sprawdzac wersje php tylko dac mozliwosc sprawdzania aktualnej wersji mojego programu klientom.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i chcesz coś takiego robić w urlu? po co?
Wyświetl wersję gdzieś w stopce lub nagłówku, albo umieść link do statycznej podstrony z numerem wersji |
|
|
![]()
|
|
Chce pobierac wersje np. na zasadzie rss lub aby ktos klikajac a klawisz sprawdz wersje dostal zwrotnie informacje o aktualnym numerze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 6 Dołączył: 26.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy zadziała ale oto mój pomysł:
Gdzieś na stronie osoby posiadajacej Twoj skrypt
Gdzieś zamieść taką notkę co będzie wyświetlało Twoją wersje zakładając że masz gdzieś w bazie podany nr wersji A tutaj w wersja.php coś co by sprawdzało
Nie dam głowy że mój pomysł wypali sam nie próbowałem jeszcze:/ |
|
|
![]()
|
|
Czyba jednak nie o to mi chodzi
![]() Sadze (nie sprawdzalem), ze moja pierwsza propozycja jest dobra. Z mojej strony kieruje na www.twoja-strona.com/wersja.php?wersja=1.1 (wysylam swoja werje np. formularzem) tu sprawdzam czy jest nowsza i zwrotnie daje np. $_SESSION numer werji ten parametr przyjmuje u siebie jako nowa wersje. PODKRESLAM, ZE TO TYLKO TEORIA ![]() Ten post edytował DannyM 2.11.2010, 16:53:31 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 20 Dołączył: 20.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Danny, a możesz bardziej opisać problem? Program ma być zainstalowany na komputerze użytkownika i łączyć się ze stroną internetową celem sprawdzenia wersji? W jakim języku jest napisany program? W jakim działa środowisku? Jeżeli dobrze Cię rozumiem, to najlepiej zrobić na serwerze plik XML-a, w stylu:
A programowi klienta zostawić parsowanie tego i otwarcie odpowiedniego linka. Poszukaj sobie o REST (których reprezentantem jest np. RSS) w PHP. -------------------- -wdev-
|
|
|
![]()
|
|
Mi sie wydaje, ze to jest bardzo prosta sprawa.
W naglowku zaznaczylem, ze chodzi o php. Wiekszosc programow na dowolnym systemie ma mozliwosc sprawdzania czy autor wydal nowa wersje bez koniecznosci przechodzenia na strone autora. Take cos chce wlasnie wprowadzic u siebie aby klient nie musial odwiedzac mojej storny tylko wiedziec, ze jego wersja jest stara lub, ze wyszla juz nowa ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązanie zaproponowane przez wdev jest najbardziej sensowne, ponieważ jest łatwe w przetwarzaniu i bardzo elastyczne.
Po stronie programu musisz na sztywno zakodować adres(y) pod którym dostępny jest XML określający aktualną wersję programu, pluginów etc.. W sumie nic nie stoi na przeszkodzie byś w żądaniu zawarł informacje o aktualnej wersji oprogramowania klienta. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:54 |