![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 1 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam 2 pytania;
1. jak można stworzyć przekierowanie w PHP na inna stronę z innej strony, ale żeby to przekierowanie nastąpiło kiedy użytkownik wybierze w downdroplist na jaką stronę chce i kliknie ok? 2. Co lepiej używać GET czy POST? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. przekierowanie tzn. link? bo ja przekierowanie tak pojmuję. chyba, że chodzi o automatyczne (np. po 5 sekundach).
2. $_POST[' '] ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 1 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.Nie chodzi mi o link.
2.A w czym POST jest lepszy |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Więc powiedz co masz na myśli mówiąc "przekierowanie".
2. $_GET przekazywany jest przez link, natomiast $_POST jest ukryty w nagłówku HTTP dzięki czemu możesz przekazać większą ilość danych. Cytat POST
Gdy wysyłasz dane metodą POST do skryptu PHP, zostaną one umieszczone w tablicy $_POST, która jest tablicą superglobalną, czyli można się do niej odwołać w każdym miejscu kodu bez dodatkowych zabiegów. W wersjach PHP starszych. niż 4.1.0 tablica ta nosi nazwę $HTTP_POST_VARS. Metoda POST nie narzuca ograniczenia ilości przesyłanych danych, dla tego jest z powodzeniem stosowana w ogromnej większości formularzy na stronach WWW. Dodatkowym jej atutem jest fakt, że podczas wysyłania danych użytkownik nie może podejrzeć ich treści, jak to ma miejsce przy stosowaniu metody GET. Ta właściwość POST czyni ją najlepszym rozwiązaniem także przy przesyłaniu danych autoryzacyjnych. Metoda ta służy także do uploadowania plików. GET Dane uzyskane z formularza przy użyciu GET umieszczane są w tablicy $_GET, lub $HTTP_GET_VARS w wersjach PHP starszych, niż 4.1.0. Tablica ta także jest superglobalem. Metoda GET różni się od POST tym, że posiada ograniczenie ilości przesyłanych danych. Są one umieszczane w adresie docelowego dokumentu. Jeśli więc wyślesz zmienną $imie i $nazwisko do skryptu "skrypt.php" używając GET, to zawartość pola formularza zostanie przesłana w adresie: "skrypt.php?imie=wartosc&nazwisko=wartosc". Adres dokumentu został oddzielony od parametrów znakiem zapytania, a same parametry oddziela od siebie znak ampersand ("&"). Widać wyraźnie, że ilość danych przekazywanych metodą GET jest ograniczona maksymalną długością odnośnika do skryptu. Ten post edytował modern-web 29.10.2010, 17:57:53 -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Źle sformułowałem pytanie. Nie chodzi mi o przekierowanie tylko o link, po prostu chce aby kiedy użytkownik kliknie ma zostać przeniesiony
|
|
|
![]()
|
|
Najprościej ![]() Oczywiście możesz dodać jeszcze class="", title="" itp... Wszystko zależy od Ciebie ![]() -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Więc spróbowałem z a href i nic. Mi nie chodzi o link(hiperłącze) ja chce aby jak ktoś wybierze coś downdroplist na przykład z pośród tych;
strona1.php strona2.php Jak wybierze np. srona1.php i naciśnie button "ok" to żeby od razu został przeniesiony. Próbowałem z form action ale jak wybiorę tą albo tamtą opcje i tak zostanie przeniesiony na ta samą stronę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 4 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
edit: @celbarowicz, imo moje rozwiązanie za pomocą $_GET jest bardziej przejrzyste ![]() Ten post edytował fr33d0m 31.10.2010, 11:41:15 -------------------- UWAGA! Stwierdzono naruszenie paragrafu §33 ustawy ACTA. Podpis użytkownika został usunięty.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dlaczego bawisz się BUTTONEM skoro modern-web napisał Tobie co masz zrobić. Klikaj w odnośnik-link.
jeszcze inaczej? plik mx.php
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:22 |