Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

9 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Konkurs Jesień 2010
DeyV

Grupa: Zarząd

Jeśli macie jakieś pytania lub sugestie -piszcie śmiało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

News na wortalu: http://wortal.php.pl/Wortal/Aktualnosci/Wy...2010-rozpoczety

Pełna treść ogłoszenia

Treść zadania: http://wortal.php.pl/phppl/Wortal/Polcode-...ntest-PHP-10.09

Pliki do pobrania:
Zadanie Konkursowe i Regulamin
Go to the top of the page
+Quote Post
phpion

Grupa: Moderatorzy

Mam pytanie odnośnie paramatrów:
Kod
XXXK6XW4XXXXA1Z7XXXXX

W jednym zdaniu napisane jest:
Cytat
Wielkość liter nie ma znaczenia.

Poniżej mamy określone jakie parametry będą zaszyte w powyższym ciągu, np.:
Cytat
kolumny – kodowany jako litera „K” i liczba, K16 oznacza 16 kolumn

Czy dla tych 4 parametrów (K, W, A, Z) wielkość znaków również nie ma znaczenia? Czy dotyczy to tylko znaków będących "zasłoną dymną"? Generalnie chodzi mi o to czy zakodowany ciąg może mieć postać:
Kod
XXXk6Xw4XXXXa1z7XXXXX

czyli parametr liczby kolumn to k, a nie K.

Przy okazji drugie pytanie: jakim narzędziem będzie sprawdzana wydajność danego skryptu? Nie jest to chyba tajemnica, a pozwoliłoby lepiej przygotować swoją pracę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

I jeszcze jedno: czy zostaną upublicznione czasy osiągnięte przez wszystkie zgłoszone prace? Wydaje mi się, że byłoby to bardzo na miejscu.

Ten post edytował phpion 21.10.2010, 14:05:58
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

A ja mam pytanie czy ekipa php.pl (modzi, admini, opiekunowie etc.) liczą się za współpracowników mentax.pl? w końcu mentax jest własicielem domeny a co za tym wszystkich usług php.pl
+Quote Post
DeyV

Na pytanie pierwsze - czekamy na decyzję twórcy zadania.

Co do pytania kwiateusza - cała ekipa php.pl - z wyjątkiem osób oficjalnie zatrudnionych w mentax.pl na etat, lub biorących udział w tworzeniu / ocenianiu zadań konkursowych - w pełni oficjalnie MOŻE brać udział w tym i we wszystkich innych konkursach organizowanych na łamach php.pl
+Quote Post
phpion

Cytat(DeyV @ 21.10.2010, 21:04:38 ) *
Na pytanie pierwsze

Były jeszcze 2 i 3 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
flashdev

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Cytat(DeyV @ 21.10.2010, 12:56:07 ) *

Cytat
Konkurs rozpocznie się 19 października

Dopiero się rozpocznie? Czyli przedwczoraj? A dzisiaj (21 października) pojawił się news.
Czegoś tu nie rozumiem (IMG:style_emoticons/default/wacko.gif)
+Quote Post
DeyV

19 to literówka. W regulaminie jest oficjalnie - 21.

Oficjalne wyniki wszystkich działajacych prac zostaną opublikowane.

Co do narzędzia - nie sądzę, by to miało znaczenie. Postarajcie się jak możecie najlepiej - dodam tylko, że już się dziś pojawiły pierwsze prace... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Daimos

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
Też chciałem się zapytać, czy wszystkie czasy zostaną upublicznione, a może by tak listę na bieżąco? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) No ale ostatecznie w dniu rozstrzygnięcia, bo fajnie by było zobaczyć na którym jest się miejscu, jeśli nie w top 3
+Quote Post
Capellini

-----

Na początku są trzy testy poprawnościowe (sprawdzające poprawność), a później są wydajnościowe (sprawdzające wydajność). Jak rozumiem, przy testach wydajnościowych nie jest sprawdzana poprawność zatem proponuję sprawdzić, czy ktoś sprytny nie napisał takiego kodu, który działa tylko dla małych danych - coś w stylu:

Kod
if(dane < 100)
  // normalne działanie programu
else
  // wypisz jakis wynik bez zadnych obliczen

Tylko, że to oczywiście może być dużo głębiej zakopane w kodzie, tak że nikt się nie zorientuje, że to tak działa.

2. Jak długi maksymalnie może być zaszyfrowany ciąg (ten w stylu: IGSDGDFGSASGGHFK)?

Ten post edytował Capellini 24.10.2010, 09:46:59
+Quote Post
szczeku

-----

Mam pytanie co do niezaszyfrowanego ciągu znaków, czy znaki wypełniające są w pełni losowe czy moze wykluczone są te opisujące parametry czyli K W A lub Z?
+Quote Post
dr_bonzo

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Mialem wlasnie o to samo pytac - o max dlugosc ciagu wejsciowego i losowe znaki wypelniajace.
+Quote Post
Daimos

-----

może zbierzmy wszystko do kupy, żeby pytania nie przepadły na tle innych postów, a pozwolę sobie odpowiedzieć na 2, bo wynikają chyba jasno z opisu zadania:
1.Jak długi maksymalnie może być zaszyfrowany ciąg (ten w stylu: IGSDGDFGSASGGHFK)?
Nie było określone minimum, ani maksimum, było też dodane, że znaki mogą być, ale nie muszą, więc pewnie trzeba zrobić dla każdej ilości znaków, nawet zerowej
2.Mam pytanie co do niezaszyfrowanego ciągu znaków, czy znaki wypełniające są w pełni losowe czy moze wykluczone są te opisujące parametry czyli K W A lub Z?
Przecież napisane jest, że będą to "litery" więc KWAZ też może się pojawić

niech ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę, w końcu to nie ja jestem organizatorem, ale chyba wszystko jasno wynika z treści (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
więc zostają jeszcze pytania
3.Czy wszystkie czasy zostaną upublicznione?
i chciałem dodać kolejne pytanie:
4.Czy dostaniemy jakąś odpowiedź po nadesłaniu zadania?
Np. że program przeszedł testy, działa, spełnia warunki itp, czy zero odzewu?

Ten post edytował my salsa 24.10.2010, 14:02:34
+Quote Post
szczeku

-----

Co do pierwszego pytania to jednak moim zdaniem jest minimum tj. 8 znaków no bo muszą zostaś określone parametry dla tych prostokątów. W opisie zadania jest :

Pominąć można sprawdzanie poprawności podanych parametrów,
gdyż przyjęto założenie, że wszystkie przekazane do programu parametry będą
spełniały założone kryteria typu i zakresu wartości.

A więc napewno bedzie zaszyfrowany ciąg KxWxAxZx (x - jakaś wartość liczbowa).
Lecz lepiej niech wypowie się ktoś z organizatorów.

Ten post edytował szczeku 24.10.2010, 14:48:44
+Quote Post
dr_bonzo

-----

1.
Cytat
Nie było określone minimum, ani maksimum, było też dodane, że znaki mogą być, ale nie muszą, więc pewnie trzeba zrobić dla każdej ilości znaków, nawet zerowej

Maximum jest nieokreslone.

"Znaki moga byc a nie musza" - chodzi o to ze miedzy parametrami beda lub nie beda smieci, a parametry beda wszystkie w dowolnej kolejnosci (str. 4);
+Quote Post
krowal

-----

Cytat
2.Mam pytanie co do niezaszyfrowanego ciągu znaków, czy znaki wypełniające są w pełni losowe czy moze wykluczone są te opisujące parametry czyli K W A lub Z?

No właśnie, co jeśli po rozszyfrowaniu będzie takie coś:
k31xxk13w11sdwafq342a2dwdqdz9

Wtedy rodzi się pytanie, czy mam wybrać k3 czy k13 ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Dobrze byłoby uściślić tę kwestię (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował krowal 24.10.2010, 15:06:12
+Quote Post
Daimos

-----

Cytat(krowal @ 24.10.2010, 16:05:13 ) *
No właśnie, co jeśli po rozszyfrowaniu będzie takie coś:
k31xxk13w11sdwafq342a2dwdqdz9

Wtedy rodzi się pytanie, czy mam wybrać k3 czy k13 ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Dobrze byłoby uściślić tę kwestię (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

A czy wiesz co to znaczy LITERY? cyframi nie bedzie wypelnione, wiec K3K13 sie nie zdarzy
Cytat
Co do pierwszego pytania to jednak moim zdaniem jest minimum tj. 8 znaków no bo muszą zostaś określone parametry dla tych prostokątów. W opisie zadania jest :

Pominąć można sprawdzanie poprawności podanych parametrów,
gdyż przyjęto założenie, że wszystkie przekazane do programu parametry będą
spełniały założone kryteria typu i zakresu wartości.

A więc napewno bedzie zaszyfrowany ciąg KxWxAxZx (x - jakaś wartość liczbowa).
Lecz lepiej niech wypowie się ktoś z organizatorów.
Rozmawiamy o liczbie znaków wypełniających, a nie o całym ciągu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Można by usuwać pytania, które dotyczą czegoś, co jest opisane, bo chyba rozumienie treści też jest oceniane (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) W końcu inaczej program nawet nie zadziała (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ten post edytował my salsa 24.10.2010, 16:10:45
+Quote Post
rzymek01

-----

popieram @my salsa,
wg mnie wszystkie pytania dotyczące ścisle tresci powinny byc usuwane lub nie udzielane odpowiedzi, gdyż zrozumienie zadania tez jest częścią zadania samego w sobie. Jak tutaj wszystko ładnie wytłumaczymy to co za trudność będzie w napisaniu takiego algorytmu?

Przyłaczam się do prośby o opublkowanie czasów wszystkich nadesłanych poprawnych programów, żeby chociaż jak ktos nie zajmie miejsca w top3 mógł zobaczyć jak jego praca wypada na tle innych, w końcu też się męczył, żeby napisać program

Pozdrawiam
+Quote Post
phpion

Ponawiam swoje pytanie dotyczące wielkości liter w parametrach: np. czy liczba kolumn może być oznaczona jako K lub k, czy tylko K (analogicznie pozostałe parametry)?

Ten post edytował phpion 24.10.2010, 18:54:23
+Quote Post
rzymek01

-----

z tego co widzę odpowiedź jest w treści zadania
+Quote Post
phpion

Moim zdaniem nie jest to oczywiste.
Cytat
Parametry (kolumny, wiersze, minimum i maksimum) zostaną podane w postaci zaszyfrowanego ciągu znaków. W skład ciągu wchodzą jedynie litery i cyfry. Wielkość liter nie ma znaczenia.

Czyli: ciąg znaków to małe litery, duże litery oraz cyfry.

Poniżej mamy:
Cytat
kolumny – kodowany jako litera „K” i liczba, K16 oznacza 16 kolumn

Niby jednoznacznie jest napisane, że to litera K, ale w takim razie jakie znaczenia ma zdanie:
Cytat
Wielkość liter nie ma znaczenia

Przyjmując, że parametrem tym może być tylko i wyłącznie K, powyższe zdanie traci sens istnienia, bo (zakładając, że interesuje nas tylko parametr liczby kolumn) wszystkie pozostałe litery nie mają dla nas znaczenia. W takim razie co do tego ma wielkość liter (szukam K, każda inna litera (w tym k) mnie nie interesuje)? Jednak z drugiej strony po coś to zdanie zostało dodane do zadania i chciałbym się dowiedzieć jak to z tym jest.

// Edit:
Chyba doszedłem już do uzyskania odpowiedzi. Swoje przypuszczenia pozwolę zachować dla siebie, żeby potem w razie czego nikt nie miał do mnie pretensji.

Swoją drogą: mam nadzieję, że upublicznione zostaną podawane dane wejściowe oraz ewentualnie oczekiwanie rezultaty.

Ten post edytował phpion 24.10.2010, 20:07:57
+Quote Post
rzymek01

-----

Kluczem jest zdanie: Wielkość liter nie ma znaczenia, czyli k jest równoważne K
+Quote Post
Daimos

-----

Cytat(phpion @ 24.10.2010, 20:40:34 ) *
Moim zdaniem nie jest to oczywiste.

Czyli: ciąg znaków to małe litery, duże litery oraz cyfry.

Poniżej mamy:

Niby jednoznacznie jest napisane, że to litera K, ale w takim razie jakie znaczenia ma zdanie:

Przyjmując, że parametrem tym może być tylko i wyłącznie K, powyższe zdanie traci sens istnienia, bo (zakładając, że interesuje nas tylko parametr liczby kolumn) wszystkie pozostałe litery nie mają dla nas znaczenia. W takim razie co do tego ma wielkość liter (szukam K, każda inna litera (w tym k) mnie nie interesuje)? Jednak z drugiej strony po coś to zdanie zostało dodane do zadania i chciałbym się dowiedzieć jak to z tym jest.

// Edit:
Chyba doszedłem już do uzyskania odpowiedzi. Swoje przypuszczenia pozwolę zachować dla siebie, żeby potem w razie czego nikt nie miał do mnie pretensji.

Swoją drogą: mam nadzieję, że upublicznione zostaną podawane dane wejściowe oraz ewentualnie oczekiwanie rezultaty.

no tak, faktycznie tutaj zakręcili trochę, w związku z tym chciałem zapytać czy można nadesłać patcha do swojego rozwiązania, które już poszło? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)

Ten post edytował my salsa 24.10.2010, 22:03:42
+Quote Post
DeyV

Tak - można podesłać poprawioną wersję - jako odpowiedź będzie traktowana ostatnia otrzymana przez nas wersja pracy.

+Quote Post
zegarek84

-----

Cytat
Nasza modyfikacja ciągu FiB polega na tym, że pierwsze dwa elementy nie mają wartości 1 lecz inną, nieparzystą, np. 5...
3,5,7....
Cytat
Szyfrowanie ciągu zawierającego parametry
Do zaszyfrowania ciągu znaków zawierającego parametry używa się ciągu ModFib o bazie równej ilości znaków w szyfrowanym ciągu.
Dla naszego przykładu ciągu... będzie to 21, bo tyle znaków jest w tym ciągu...

tyle, że w przykładach odszyfrowywania, nie był użyty ROTModFib-4... więc pytanie czy podstawa mod fib to ma być długość znaków zaszyfrowanego ciągu?? czy trzeba sprawdzić wszystkie podstawy po kolei od 3,5,7 itd.(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) [tak na początku zrozumiałem...] - jednak wydajnościowo już na starcie była by to spora różnica... i jeśli podstawa modfib zależy od liczby znaków to czy ta liczba znaków zawsze będzie nieparzysta czy może też być parzysta??

byłbym wdzięczny za wyjaśnienie tej kwestii (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
dr_bonzo

-----

@zegarek84:
Cytat
Do zaszyfrowania ciągu znaków zawierającego parametry używa się ciągu ModFib o bazie równej ilości znaków w szyfrowanym ciągu.
+Quote Post
jasin

-----

To ja też zadam pytanie...
Czy wypisywanie prostokątów powinno być w określonej kolejności (np. najpierw spirala, wąż, wiersze)?
Po każdym prostokącie ma być znak nowej linii, czy po ostatnim też?
Pytam ponieważ nie znamy dokładnie w jaki sposób będzie sprawdzana poprawność rozwiązania zadania. Wynik będzie przekierowany do pliku i porównany ze wzorcem. Skoro tak to jednym ze sposobów sprawdzenia poprawności może być np. sprawdzenie crc32, md5 itp plików a w tedy te rzeczy, o które pytam mają znaczenie.

Pozdrawiam,
M.
+Quote Post
flashdev

X----

@jasin: Przeczytaj raz jeszcze specyfikację zadania. Tam są wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania.
Powód edycji: [hwao]: usunąłem Ci pusty quote
+Quote Post
radziopoke

-----

Mam kłopot odnośnie konsoli. Sam z niej nie korzystam i nie mam zainstalowane PHP na kompie.
Dokładnie pytanie związane z tą linijką:
Kod
php -f test.php I3OHUI5Y0UXU7VQS9U63C > test.txt

gdzie znajdę sposób jak pobrać argument, i czy
Kod
> test.txt
to samodzielnie zapisuje do pliku (jak tak to dokładnie co zapisuje) czy też jakąś trzeba to skonstruować?

Aktualnie nie będę instalował PHP specjalnie dla konkursu gdyż i tak miałem z nim ostatnio kłopoty na kompie.
+Quote Post
nospor

Cytat
Sam z niej nie korzystam i nie mam zainstalowane PHP na kompie.Aktualnie nie będę instalował PHP specjalnie dla konkursu
To jak ty chcesz napisać skrypt bez posiadania php? Wiem, ze na studiach pisze się na kartce skrypty, ale tutaj na konkurs to ma dzialac (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat
gdzie znajdę sposób jak pobrać argument

http://php.net/manual/en/reserved.variables.argv.php

Cytat
to samodzielnie zapisuje do pliku (jak tak to dokładnie co zapisuje)
tak, zapisze do pliku. Co? To co skrypt wypluje na ekran
+Quote Post
radziopoke

-----

Dzięki za szybką odpowiedź. Jak to ja mam własne sposoby (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) . za pomocą jakiej funkcji wypisać w konsoli tekst (czy zwykłe echo wystarczy) i czy \n w takim przypadku zadziała? I to mi by wystarczyło.

Ten post edytował radziopoke 28.10.2010, 11:01:28
+Quote Post
nospor

Jakiejś funkcji? Ech, jak ty chcesz ten konukurs przejsc (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
ECHO (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

echo "Pierwsza linia\ndruga linia\ntrzecia linia....";

(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
radziopoke

-----

może by tak dokładniej pisać zadania bo przez mały błąd w tekście zadania:
Kod
Przykład odszyfrowania za pomocą ROTModFib-3:
Ciąg znaków W K 1 8
ModFib-3 -3 -6 -9 -15
Rezultat T E S T

Przez ten fragment główkowałem się co jest nie tak. W końcu odważyłem się wpisać dłuższy tekst i o dziwo zadziałało dobrze. (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif)
I zauważyłem co jest nie tak Ciąg znaków jest zły po został zakodowany ROTModFib3 a powinno być 4 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mam nadzieję że więcej takich błędów nie napotkam bo chciałbym zdążyć na czas.
+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(radziopoke @ 28.10.2010, 13:43:19 ) *
może by tak dokładniej pisać zadania bo przez mały błąd w tekście zadania:
Kod
Przykład odszyfrowania za pomocą ROTModFib-3:
Ciąg znaków W K 1 8
ModFib-3 -3 -6 -9 -15
Rezultat T E S T

Przez ten fragment główkowałem się co jest nie tak. W końcu odważyłem się wpisać dłuższy tekst i o dziwo zadziałało dobrze. (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif)
I zauważyłem co jest nie tak Ciąg znaków jest zły po został zakodowany ROTModFib3 a powinno być 4 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Mam nadzieję że więcej takich błędów nie napotkam bo chciałbym zdążyć na czas.

Wprowadzasz w błąd innych uczestników konkursu. Rozumiem, że to Twoja taktyka na wygranie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
radziopoke

-----

Cytat(flashdev @ 28.10.2010, 13:47:19 ) *
Wprowadzasz w błąd innych uczestników konkursu. Rozumiem, że to Twoja taktyka na wygranie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Niby w jaki błąd sam sprawdź ciąg TEST ma jakby nie patrzeć 4 znaki czyli kodowanie musiało by być ROTModFib4. Czy się mylę a w przykładzie zostało użyte 3 dlaczego?
+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(flashdev @ 28.10.2010, 13:47:19 ) *
Niby w jaki błąd sam sprawdź ciąg TEST ma jakby nie patrzeć 4 znaki czyli kodowanie musiało by być ROTModFib4. Czy się mylę a w przykładzie zostało użyte 3 dlaczego?

Co do tego masz rację. Szczerze mówiąc nawet tego nie zauważyłem. Ale dla mnie w przykłądzie wszystko jest ok, ponieważ jest napisane, że jest to przykład odzszyfrowania przy pomocy algorytmu ROTModFib-3 i tak właśnie jest.
+Quote Post
dr_bonzo

-----

Cytat

Jest wprost napisane, ze masz ciag TEST i ze kodujesz ROTFLModFibem 3 (TRZY) i tyle.

To jest przyklad kodowania tekstu tym kodowaniem, a nie przyklad doboru bazy do kodowania na podstawie stringa wejsciowego.
+Quote Post
radziopoke

-----

tylko teraz przeczytałem jeszcze coś i same z sobą się to kłuci, może jakieś rozwiązanie tego:
Kod
Zmodyfikowany ciąg Fibonacciego ModFib
Nasza modyfikacja ciągu Fib polega na tym, że pierwsze dwa elementy nie
mają wartości 1 lecz inną, nieparzystą, np. 5.

i:
Kod
Szyfrowanie ciągu zawierającego parametry
Do zaszyfrowania ciągu znaków zawierającego parametry używa się ciągu
ModFib o bazie równej ilości znaków w szyfrowanym ciągu.

jeżeli ciąg ma parzystą liczbę znaków to co w takim wypadku po to nigdzie nie zostało napisane?

Ten post edytował radziopoke 28.10.2010, 13:05:39
+Quote Post
dr_bonzo

-----

Heh, ciekawa uwaga.
Moze po prostu dostarcza nam stringi o nieparzystej dlugosci (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i problem znika
+Quote Post
radziopoke

-----

Jeszcze jedno pytanie. Normalnie jak w konsoli się wyświetla to jest Enterem, a jak zapisze do pliku to zamiast Enter-a jest kwadracik jak zrobić by w pliku też był enter. Oczywiście uwzględniając tekst w pliku z trescią konkursu.
Kod
Jedyny akceptowalny znak nowej linii użyty zarówno w kodzie jak i w wyświetlanym wyniku działania programu jest LF ("\n").

Lub gdzie znajdę na to sposób?
czy mogę użyć "\r\n" czy to już odpada z konkursu?

Ten post edytował radziopoke 28.10.2010, 17:35:03
+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(radziopoke @ 28.10.2010, 18:30:39 ) *
Jeszcze jedno pytanie. Normalnie jak w konsoli się wyświetla to jest Enterem, a jak zapisze do pliku to zamiast Enter-a jest kwadracik jak zrobić by w pliku też był enter. Oczywiście uwzględniając tekst w pliku z trescią konkursu.
Kod
Jedyny akceptowalny znak nowej linii użyty zarówno w kodzie jak i w wyświetlanym wyniku działania programu jest LF ("\n").

Lub gdzie znajdę na to sposób?

Pewnie pracujesz na Windows`ie i korzystasz z notatnika. Otóż ten program nie radzi sobie z poprawną interpetacją znaku '\n'.
Dla swojej wygody jako znak końca linii stosuj ciąg "\r\n", lub zmień program. A co do konkursu to zastosuj się do opisu zadania.
+Quote Post
radziopoke

-----

czyli mam rozumieć że w Linux-ie normalnie to zaskoczy?
+Quote Post
dr_bonzo

-----

No pewnie. Uzyj edytora kodu, a nie notatnika. Notepad+, Jedit, eclipse, netbeans etc.
+Quote Post
radziopoke

-----

wprawdzie mówiąc nie ma znaczenia czy jest zapisywane przez notatnik czy przez odpowiedni program. efekt jest taki sam kwadraciki ale za to z \r\n działa bardzo dobrze.
+Quote Post
dr_bonzo

-----

Ile razy mamy ci wyjasniac ze Notatnik jest do dupy i nie rozumie co to samo "\n" i ze z "\r\n" sobie poradzi.
+Quote Post
ernie242

-----

Witam,

Cytat
13.Rozwiązania należy przesyłać na adres: konkurs@

Macie może pomysł w jakiej formie załączyć plik *.php (w regulaminie nic o tym nie ma)? Goły skrypt ? Spakowany ? A jeżeli tak to czym (zip, 7z, tar.bz )?

Ten post edytował ernie242 28.10.2010, 21:26:06
+Quote Post
iVorIus

-----

Co prawda w "Treści zadania", ale jest. Proszę:
Cytat
Warunki formalne jakie musi spełniać program
Program musi być napisany w języku PHP wersja 5.2.6. Kod programu należy
umieścić w jednym pliku o nazwie <nick>.php. Nazwa pliku może zawierać
jedynie litery (alfabetu łacińskiego), cyfry oraz znaki myślnika – i
podkreślenia _. Treść pliku programu musi rozpoczynać się od znacznika
otwierającego <?php, znacznik zamykający powinien zostać pominięty. Kod
programu należy poprzedzić wypełnionym nagłówkiem:
/**
* Polcode Code Contest PHP-2010.10
*
* Data: RRRR-MM-DD
* Nick:
* Nazwisko:
* Imię:
* Data urodzenia: RRRR-MM-DD
* e-mail:
*/
+Quote Post
ernie242

-----

Aj, bardzo przepraszam, nie wyraziłem chyba się jasno.

To oczywiście było w treści i mam to, a chodziło mi tylko o samo wysyłanie emaila na podany adres (i formę załącznika), czy też (mam nadzieję) jest to obojętne.
Ja bym wolał wysłać maila z załącznikiem 'ernie242.7z' (z ernie242.php) w środku, ale moja ostrożność wynika z tego, że różne rzeczy widziałem (jak choćby odpowiedź: "co to 7z (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ?").
+Quote Post
dr_bonzo

-----

@ernie242 - konkurs organizuja ludzie, ktorzy sa minimum zaawansowanymi userami komputerow.
ZIPa kazdy otworzy (7z jest raczej mniej popularny). Ja wyslalem jako zwykly zalacznik, plaintext.
+Quote Post
ernie242

-----

@dr_bonzo
Ok, dziękuję za odpowiedź (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
radziopoke

-----

Wiem, że może bawię się w szczegóły ale mam pytanie: Czy po każdym prostokącie,szczególnie chodzi mi tu o ostatni czy po nim również musi być znak "\n" i dodatkowa linia czy tylko "\n". Może jest to szczególe nie wiadomo na jakiej zasadzie będą sprawdzali poprawność wykonania zadania. Bo mogą porównywać pliki swoje z plikami naszymi czy są identyczne i ten jeden enter może przypadkowo wykluczyć z konkursu. Gdyż troszkę w to wątpię czy powiedzmy będą sprawdzać "na piechotę" np. spiralę złożoną z 20 kolumn i 20 wierszy i do tego mającą cyfry od 0-9. Sam to sprawdzałem ale dojechałem do trzeciego okrążenia i się zgubiłem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Więc w sprawie tego ostatniego prostokąta to maja być dwa("\n" i pusta linia) czy jeden enter("\n") bo w konkursie pisze:
Kod
Oczekuje się, że program wyświetli trzy składające się z cyfr prostokąty. Każdy
wiersz prostokąta zakończony będzie znakiem nowej linii. Po każdym
prostokącie znajdować się będzie jeden dodatkowy znak nowej linii.
+Quote Post
qba10

Skąd: Bryńsk k. Lidzbarka Welskiego (nie mylić z Warmińskim)

-----

Mam pytanie bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem....
Zakodowany ciąg podany jako parametr trzeba odszyfrować funkcją ROTModFib-X gdzie X to liczba znaków w ciągu?

Cytat(radziopoke @ 30.10.2010, 14:44:38 ) *
Wiem, że może bawię się w szczegóły ale mam pytanie: Czy po każdym prostokącie,szczególnie chodzi mi tu o ostatni czy po nim również musi być znak "\n" i dodatkowa linia czy tylko "\n". Może jest to szczególe nie wiadomo na jakiej zasadzie będą sprawdzali poprawność wykonania zadania. Bo mogą porównywać pliki swoje z plikami naszymi czy są identyczne i ten jeden enter może przypadkowo wykluczyć z konkursu. Gdyż troszkę w to wątpię czy powiedzmy będą sprawdzać "na piechotę" np. spiralę złożoną z 20 kolumn i 20 wierszy i do tego mającą cyfry od 0-9. Sam to sprawdzałem ale dojechałem do trzeciego okrążenia i się zgubiłem (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

Więc w sprawie tego ostatniego prostokąta to maja być dwa("\n" i pusta linia) czy jeden enter("\n") bo w konkursie pisze:
Kod
Oczekuje się, że program wyświetli trzy składające się z cyfr prostokąty. Każdy
wiersz prostokąta zakończony będzie znakiem nowej linii. Po każdym
prostokącie znajdować się będzie jeden dodatkowy znak nowej linii.

No ja tak to rozumie, że po każdym prostokącie masz dać znak \n żeby te prostokąty były od siebie oddzielone pustą linią
+Quote Post
dr_bonzo

-----

@radziopoke: w zalaczonym cytacie masz precyzyjna odpowiedz na swoje pytania.
+Quote Post
radziopoke

-----

Cytat(qba10 @ 30.10.2010, 16:03:22 ) *
Zakodowany ciąg podany jako parametr trzeba odszyfrować funkcją ROTModFib-X gdzie X to liczba znaków w ciągu?

tak w funkcji funkcją ROTModFib-X, X to liczba znaków parametru(ciagu)

Ten post edytował radziopoke 30.10.2010, 17:13:32
+Quote Post
ernie242

-----

Cytat(dr_bonzo @ 28.10.2010, 23:59:13 ) *
@ernie242 - konkurs organizuja ludzie, ktorzy sa minimum zaawansowanymi userami komputerow.
ZIPa kazdy otworzy (7z jest raczej mniej popularny). Ja wyslalem jako zwykly zalacznik, plaintext.

A dostałeś może jakieś potwierdzenie, że Twój mail dotarł? Cokolwiek?
+Quote Post
oizdar

-----

Czytam tak sobie, te różne wątpliwości ale wciąż nie znalazłem odpowiedzi na jedno pytanie które co jakiś czas się powtarza.
Jak jest kodowany ciąg?
Wiemy, że wykorzystuje do tego celu ciąg fibonacciego którego początkiem jest liczba nieparzysta, jednakże nigdzie nie jest napisane że na 100% będzie to ciąg o parzystej długości.
więc w jaki sposób należy go zakodować np dla ciagu o parzystej liczbie znaków powiedzmy 42 (fib 41 czy 43 (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ).

Jest szansa uzyskania na to odpowiedzi??
Bardzo mi zależy aby jako początkujący programista sprawdzić swoje umiejętności, ale nie chciałbym odpaść na starcie przez taką niejasność.
Proszę nie powtarzać argumentów ze wcześniejszych wypowiedzi gdyż żaden mnie nie przekonuje...

Nie ma stu procentowej pewności że każdy podany ciąg będzie miał nieparzystą liczbę znaków dla przykładu:

Cytat
(A1Z7 – parametry występują bezpośrednio po sobie). Również przed i za wszystkimi parametrami znaki wypełniające nie są obowiązkowe.

czyli istnieje możliwość że będą zaszyfrowane same dane (8 lub 10 znaków i co należy w takiej sytuacji zrobić)
+Quote Post
Pawel_W

-----

Cytat(oizdar @ 31.10.2010, 12:48:07 ) *
czyli istnieje możliwość że będą zaszyfrowane same dane (8 lub 10 znaków i co należy w takiej sytuacji zrobić)

jak to co, rozkodować... (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif)
+Quote Post
oizdar

-----

proponuje na przyszlosc przeczytac caly post i nie wyciagac pojedynczego zdania z kontekstu (IMG:style_emoticons/default/dry.gif)

Chodzi mi o to z jakiego ciagu fibonacciego skorzystac
np dla ciagu o dlugosci 10 bedzie to 9 czy 11, pytanie dotyczy rowniez innych ciągów o parzystych dlugosciach
+Quote Post
radziopoke

-----

Cytat(oizdar @ 31.10.2010, 13:48:07 ) *

No pewnie, że mogą być zakodowane same dane oczywiście z poprzedzającymi je odpowiednie litery oznaczające co to mają być za dane np: K14W6A1Z5 (oczywiście to ten rozkodowany ciąg (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) po zakodowaniu wyglądał by tak TJV56JAHW (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) )

A co to pytania o długości parzyste ciągu to nic nie wiadomo. Mogę tylko przypuszczać, że podany ciąg będzie miał nieparzystą ilość znaków (gdyż w zadaniu nie zostało ustalone jak ma się zachowywać program z parzystą ilością znaków).
+Quote Post
oizdar

-----

Cytat(radziopoke @ 31.10.2010, 15:29:05 ) *
A co to pytania o długości parzyste ciągu to nic nie wiadomo. Mogę tylko przypuszczać, że podany ciąg będzie miał nieparzystą ilość znaków (gdyż w zadaniu nie zostało ustalone jak ma się zachowywać program z parzystą ilością znaków).

Przypuszczać to również mogę że nasze skrypty powinny zachowywać się jak przykład kodowania zawarty w zadaniu dla ciagu 4-ro elementowego gdzie wykorzystano fib-3 jednakże czy jest szansa aby się ktoś z góry wypowiedział(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif)

Ten post edytował oizdar 31.10.2010, 17:01:14
+Quote Post
qba10

-----

Cytat(radziopoke @ 30.10.2010, 17:11:56 ) *
Cytat

tak w funkcji funkcją ROTModFib-X, X to liczba znaków parametru(ciagu)

Tutaj już masz odpowiedź. Dla potwierdzenia możesz sobie odkodować ciąg zakodowany w zadaniu kokursowym
+Quote Post
Pawel_W

-----

Cytat(qba10 @ 1.11.2010, 01:13:54 ) *
Tutaj już masz odpowiedź. Dla potwierdzenia możesz sobie odkodować ciąg zakodowany w zadaniu kokursowym

ciąg zakodowany w zadaniu konkursowym ma nieparzystą ilość znaków, więc proszę, nie rób siana, jak nie wiesz o czym teraz dyskutują... (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
ADeM

-----

Masz w treści zadania napisane, o ile się nie mylę, że przyjmujemy, że wszystkie dane będą poprawne i nie trzeba ich sprawdzać.
+Quote Post
phpion

Dziś naszło mnie pytanie, czy podsyłane przez nas rozwiązania są jakkolwiek weryfikowane pod kątem ich "prawdziwości". Znając dane osobiste innych uczestników (data urodzenia, adres e-mail) można przecież łatwo podłożyć komuś świnię podsyłając własną (słabą) pracę. Nie bardzo mam pomysł jak się przed tym zabezpieczyć. Jedyna możliwość to np. wysłanie na adres uczestnika wiadomości z aktualną wersją skryptu*. W przypadku nieprawidłowości możnaby wówczas wrócić do właściwego rozwiązania zadania. Nie możnaby jednak dokonywać żadnych zmian, a jedynie uznać jako obowiązujące jedno z wcześniej podesłanych rozwiązań. Co Wy na to?

* Po przyjmowaniu prac, czyli od 4. listopada.

Ten post edytował phpion 1.11.2010, 13:58:37
+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(phpion @ 1.11.2010, 14:48:09 ) *

Myślę, że najprostszym rozwiązaniem tego problemu (w przypadku wiecej niż 1 rozwiązania) byłoby branie pod uwagę pracy wysłanej z adresu e-mail zarejestrowanego na forum. Po to chyba właśnie jest konieczność podania forumowego nick`a.
+Quote Post
phpion

No ale podszycie się pod dany adres nadawczy to nie jest jakieś super trudne zadanie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(phpion @ 1.11.2010, 15:29:12 ) *
No ale podszycie się pod dany adres nadawczy to nie jest jakieś super trudne zadanie (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ale stwierdzenie tego podszycia chyba* też nie jest? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Mam jeszcze 2 propozycję:
W takich skrajnych przypadkach o, których pisze @phpion można po prostu wybrać lepsze rozwiązanie.
Jeśli ktoś chciałby tak bardzo komuś pomóc, to proszę bardzo.

* chyba nie w przypadku każdej poczty, nie jestem pewny na 100%
+Quote Post
phpion

Cytat(flashdev @ 1.11.2010, 14:35:20 ) *
W takich skrajnych przypadkach o, których pisze @phpion można po prostu wybrać lepsze rozwiązanie.

No ale to by wymuszało sprawdzanie każdego nadesłanego rozwiązania. Jeśli ktoś robił 10 "patchy" to należałoby sprawdzić każdy z nich.

Mam jeszcze lepsze rozwiązanie! Umieszczenie na jakiejś stronie wszystkich nadesłanych rozwiązań! Dzięki temu będzie można również widzieć jakie prace nadesłała "konkurencja" oraz sprawdzić czy to na pewno jest to, co podsyłaliśmy. Później można na tej samej stronie umieścić uzyskane czasy. Kto będzie chciał to sobie we własnym zakresie sprawdzi uzyskiwane wyniki (czy są proporcjonalnie porównywalne). Same plusy! (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) a i umieszczenie rozwiązań na stronie nie powinno wymagać wiele pracy.
+Quote Post
radziopoke

-----

Coś czuję, że jak znajdzie się sytuacja, że wysłane zostaną prace o takich samych nickach to najpierw sprawdzą czy są z tego samego maila a jeżeli nie to jest już prawdopodobieństwo podszycia i praca powinna być wybrana ta która była zabrana z maila na którym również jesteśmy na tym forum. A tak w ogóle to kto będzie się w to bawił. Mi to nawet przez myśl nie przeszło, że ktoś by mógł aż tak oszukiwać. Chyba że masz co to tego jakieś plany? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
No ale mniejsza z tym. Po zakończeniu konkursu mają jeszcze 2 tygodnie na sprawdzenie wszystkiego i podanie wyników więc, ze spokojem powinno być ok (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

A co do długości ciągi jeżeli w zadaniu nie ma podane jak rozkodowywać ciąg parzysty to raczej muszą dać ciągi nieparzyste. Teraz było by trochę za późno jakby chcieli coś zmieniać. Dla mnie ten konkurs jest po tu by się wykazać bo formalnie nie jestem informatykiem, ale za to programowanie to moja pasja i warto by ją rozwijać.
+Quote Post
qba10

-----

Sorry, ale ja nie kumam jaką wy różnice widzicie w rozkodowaniu ciągu parzystego a nie parzystego ?
Przecież to jest identyczna zasada...
+Quote Post
pauluZ

-----

Ufff, przeczytałem cały wątek i nie widzę moim zdaniem jasnej odpowiedzi na dwa pytania:
1. Czy parametry (K,W,A,Z) mogą wystąpić pisane małymi literami?
2. Ponieważ ciąg znaków zakodowany może być dowolnie długi to czy ModFibX może być w związku z tym o bazie parzystej mimo że napisano iż pierwsze elementy ciągu mogą być "inne, nieparzyste"?

Ad.1 W poście #4 DeyV napisał:
Cytat
"Na pytanie pierwsze - czekamy na decyzję twórcy zadania. "

Więc czekamy ......

Ad.2 W treści zadania moim zdaniem tworzy się przez to sprzeczność
+Quote Post
Pawel_W

-----

Cytat(qba10 @ 1.11.2010, 18:53:38 ) *
Sorry, ale ja nie kumam jaką wy różnice widzicie w rozkodowaniu ciągu parzystego a nie parzystego ?
Przecież to jest identyczna zasada...

tak, ale jest napisane, że algorytm ModFibX ma się zaczynać od NIEPARZYSTEJ liczby, a nie otrzymaliśmy żadnej wskazówki dot. zachowania tego algorytmu w przypadku PARZYSTEJ liczby znaków...
+Quote Post
krowal

-----

Jak już qba10 napisał, a jaką widzicie różnicę w działaniu ModFib o parzystej podstawie od ModFib o podstawie nieparzystej ? Bo ja żadnej.
1. 22
2. 44 (22+22)
3. 66 (44+22)
4. 110 (66+44)
5. 176 (110+66)
7. 286 (176+110)
8. 462 (286+176)
9. itd....
+Quote Post
oizdar

-----

No różnicy niby nie ma ale w zadaniu jest zaznaczone że korzystamy z ModFib o podstawie nieparzystej. (wiec jest to polecenie w zadaniu)
+Quote Post
krowal

-----

Gdyby można było korzystać tylko z nieparzystego parametru dla ModFib to imo byłoby napisane jak zaokrąglić gdy parametr jest liczbą parzystą (w górę czy w dół), nie ma tego więc zapisem regulującym coś takiego jest:
Cytat

Takie jest moje zdanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
oizdar

-----

Cytat
Nasza modyfikacja ciągu Fib polega na tym, że pierwsze dwa elementy nie mają wartości 1 lecz inną, nieparzystą, np. 5.

Gdyby w tym zdaniu nie było słowa nieparzystą również nie miałbym żadnych wątpliwości, na błąd druku to nie wygląda, ale nie potrafie tego wyjaśnić...
+Quote Post
Seth

-----

Termin konkursu jest do 3.11 wlacznie? (czyli do 00:00 3.11)
+Quote Post
qba10

-----

Cytat

Termin konkursu jest do 3.11.2010 do godziny 23.59
O północy wyłączają emalia.
Jest napisane o tym w regulaminie

Cytat(krowal @ 2.11.2010, 11:00:24 ) *
Gdyby można było korzystać tylko z nieparzystego parametru dla ModFib to imo byłoby napisane jak zaokrąglić gdy parametr jest liczbą parzystą (w górę czy w dół), nie ma tego więc zapisem regulującym coś takiego jest:
Cytat

Takie jest moje zdanie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

@Krowal ma rację.
Po prostu nie dadzą ciągu parzystego i tyle.

+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(Seth @ 2.11.2010, 16:16:16 ) *

No właśnie to dosyć istotne pytanie. Sam nie ejstem pewny czy już mam wysyłać, czy pomęczyć ten kod jeszcze jutro.

ps. Wpadł ktoś na pomysł jak zoptymalizować pierwszy prostokąt? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pewnie i tak nikt nie powie, ale przecież nie mam nic do stracenia.
+Quote Post
damc

-----

Cytat
Termin konkursu jest do 3.11.2010 do godziny 23.59

To jest pewna informacja?
To znaczy, że mogę jutro też pisać?

Sorry, że zadaję być może głupie pytania, ale nie chcę przez to skopać.
+Quote Post
Pawel_W

-----

Cytat(flashdev @ 2.11.2010, 18:38:08 ) *
No właśnie to dosyć istotne pytanie. Sam nie ejstem pewny czy już mam wysyłać, czy pomęczyć ten kod jeszcze jutro.

ps. Wpadł ktoś na pomysł jak zoptymalizować pierwszy prostokąt? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pewnie i tak nikt nie powie, ale przecież nie mam nic do stracenia.

próbowałem wynaleźć jakiś algorytm, ale ciężko to wyliczyć, bez wrzucania do tablicy chyba się nie obejdzie... na chama mógłbyś szukać zależności, ale trzeba rozpatrzyć kilka możliwości, m.in. dla parzystej i nieparzystej wysokości

Ten post edytował Pawel_W 2.11.2010, 19:59:52
+Quote Post
qba10

-----

Cytat
13.Rozwiązania należy przesyłać na adres: konkurs@polcode.com w terminie: do 3 listopada 2010, do godziny 23:59. Decyduje godzina otrzymania maila. 4 listopada o godzinie 00:00 konto mailowe zostanie zablokowane.

cytat z regulaminu.
Dla niedowiarków:
http://wortal.php.pl/var/upload/regulamin.doc
+Quote Post
ayeo

-----

Ja mam pytanko takie formalne. Po każdym prostokącie trzeba dać znak nowej linii - po każdym czyli po ostatnim też (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czyli prawidłowy plik dla testowego kodu powinien wyglądać tak?

(IMG:http://b4.s3.quickshareit.com/zrzutekranu20101102godz5140pngdb3c4.png)

Pozdrawiam!
+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(Pawel_W @ 2.11.2010, 19:58:56 ) *
próbowałem wynaleźć jakiś algorytm, ale ciężko to wyliczyć, bez wrzucania do tablicy chyba się nie obejdzie... na chama mógłbyś szukać zależności, ale trzeba rozpatrzyć kilka możliwości, m.in. dla parzystej i nieparzystej wysokości

Nawet nie chodzi mi o rozwiązanie, bo kto wie ten na pewno się nie podzieli i słusznie.
Tylko chodzi o to, czy ktoś na to wpadł, bo tak to nawet nie ma co wytężać umysłu. Ten pierwszy prostokąt, może zadecydować o zwycięstwie.

Cytat(ayeo @ 2.11.2010, 21:55:53 ) *

(IMG:http://img5.imageshack.us/img5/42/konkurss.png)
Ja zrobiłem tak i wydaje mi się, że z treści wynika, że tak być powinno. Chociaż nie wiem, czy ma ta jakiekolwiek znaczenie, ponieważ jeśli to zczytujesz scanf`em, to i tak nie ma różnicy.

@ayeo z trzecim prostokątem to troszkę zaszalałeś (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Ten post edytował flashdev 2.11.2010, 22:31:56
+Quote Post
ayeo

-----

Dzięki! To się nazywa fairplay (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(ayeo @ 2.11.2010, 22:36:16 ) *
Dzięki! To się nazywa fairplay (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)

Nie ma za co. Ja dzięki Tobie naprawiłem drugi, więc jesteśmy kwita (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
I tak bez pierwszego dupa blada (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
qba10

-----

Ma ktoś może, i chciałby udostępnić algorytm kodujący ciąg. Bo chce posprawdzać jeszcze mój algorytm, a mój algorytm kodujący ma błąd z którym nie mogę się na razie uporać ...
+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(qba10 @ 2.11.2010, 22:38:45 ) *
Ma ktoś może, i chciałby udostępnić algorytm kodujący ciąg. Bo chce posprawdzać jeszcze mój algorytm, a mój algorytm kodujący ma błąd z którym nie mogę się na razie uporać ...

No prosze Cię, przecież algorytm jest napisany w instrukcji zadania (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
qba10

-----

Chodziło mi o już napisany algorytm, ale sobie już poradziłem. Miałem głupi błąd w tablicy znaków...
+Quote Post
bnkwsk

-----

Może ktoś podać, ile czasu wykonuje się jego skrypt dla parametrów takich, jak przykładowe w specyfikacji zadania? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Mierzone za pomocą odpowiedniej funkcji PHP w obrębie skryptu. Mile widziana byłaby informacja, w jakim środowisku skrypt był uruchamiany. Wiedzielibyśmy wtedy, ile mamy do nadrobienia, albo, że już nie musimy. (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
rzymek01

-----

Cytat(flashdev @ 2.11.2010, 22:33:34 ) *
Ten pierwszy prostokąt, może zadecydować o zwycięstwie.

no prosze Cię (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

policz sobie złożoność obliczeniową swojego programu a na pewno nie wyjdzie Ci to, że o zwycięstwie decyduje jakikolwiek z prostokątów, (oczywiście przy sprawdzaniu programu na "dobrych" testach)

PS. dobrze, że można jeszcze jutro wysyłac, bo cały czas się zastanawiam nad tym,, czy moja własna funkcja jest szybsza od pewnej wbudowanej... i przyznam się szczerze ilekroć liczę róznicę czasów nawet dla miliona wywołań obu funkcji, to wyniki są raz takie, a raz siakie i już mnie cholera trafia, w przypadku c/c++ mierzone czasy są dokładne, a dla PHP nie mogę znaleźć dobrego rozwiązania dla mierzenia czasu...

Ten post edytował rzymek01 2.11.2010, 23:23:55
+Quote Post
qba10

-----

Cytat(rzymek01 @ 2.11.2010, 23:21:39 ) *

policz sobie złożoność obliczeniową swojego programu a na pewno nie wyjdzie Ci to, że o zwycięstwie decyduje jakikolwiek z prostokątów, (oczywiście przy sprawdzaniu programu na "dobrych" testach)

PS. dobrze, że można jeszcze jutro wysyłac, bo cały czas się zastanawiam nad tym,, czy moja własna funkcja jest szybsza od pewnej wbudowanej... i przyznam się szczerze ilekroć liczę róznicę czasów nawet dla miliona wywołań obu funkcji, to wyniki są raz takie, a raz siakie i już mnie cholera trafia, w przypadku c/c++ mierzone czasy są dokładne, a dla PHP nie mogę znaleźć dobrego rozwiązania dla mierzenia czasu...

Pamiętaj że w normalnym środowisku w którym na codzień pracujesz na czas wykonywania skryptu wpływ mają też inne programy.
Ja do testowania wydajności używam 1000 wykonań pętli w trybie tekstowym ubuntu (mniej uruchomionych procesów => dokładniejszy czas)
Różnica czasów w skryptu w takim środowisko nie przekracza 0.02s
Do sprawdzania czasu używam gotowej funkcji xdebug_time_index()
+Quote Post
flashdev

X----

Od tego właśnie zacząłem podchodząc do tego zadania. A raczej od oszacowania a nie liczenia. Ale jeśli Ty wiesz jak to policzyć, to chętnie poszerzę swoje horyzonty.

I tu nasuwa się pytanie, a może raczej sugestia do organizatorów konkursu o której napisaniu noszę się z zamiarem już od pewnego czasu.
W instrukcji jest napisane: "Program będzie uruchamiany tylko i wyłącznie z poziomu konsoli, z podanym
jednym parametrem, [...]".
Otwieranie pliku w taki sposób to każdorazowy odczyt z dysku pliku php, i nie tylko. A jak wiadomo dysk twardy (przynajmniej taki tradycyjny) cechuje się sporą losowością w czasie dostępu. Wyniki są bardzo niejednoznaczne, nawet jak uruchamiam program po 1e3 razy to wychodzą duże rozbieżności w policzonej średniej. Nie wiem czy da się technicznie rozwiązać, ale może w środowisku testowym pliki będą np. pobierane bezpośrednio z ramu, albo dysku flash i problem zniknie.

U siebie natomiast korzystam z funkcji require, a przed nią instrukcji:
  1. $argv = array('', 'I3OHUI5Y0UXU7VQS9U63C');

Zmierzone czasy (już dla 20 pomiarów) wtedy wyglądają dużo lepiej:
Kod
av:    0.00063    sd:    0.00019
av:    0.00064    sd:    0.00021

Gdzie:
av - średnia
sd - odchylenie standardowe

Ciekawi mnie jak to zostanie rozwiązane w przypadku oceny prac?

Ten post edytował flashdev 2.11.2010, 23:56:11
+Quote Post
damc

-----

Niech ktoś z organizatorów udzieli odpowiedzi na pytanie:

Ile ma być \n na końcu?

I nie odpowiadajcie "masz w treści zadania", bo to nie jest konkurs czytania ze zrozumieniem, a ja nie miałem 50 punktów na egzaminie gimnazjalnym humanistycznym w gimnazjum.

Co do tego, czy prostokąty będą odgrywały rolę - to zależy, jak długi będzie maksymalnie ten zaszyfrowany ciąg, bo nie jest podana żadna maksymalna długość.
+Quote Post
hwao

Developer

Na wszelki wypadek podepnę tez tutaj, bo widzę dużo ludzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Cytat
Uwaga, Uwaga.

Jeśli jeszcze ktoś nie zauważył, to dziś mamy już 3 listopada. A to oznacza, że termin oddawania prac konkursowych zbliża się nieubłaganie ku końcowi.

Dlatego przypominamy wszystkim, by Ci, którzy jeszcze nie wysłali swoich prac, a mają taki zamiar, pośpieszyli się - by zdążyć do godziny 00:00 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Źródło: http://wortal.php.pl/Wortal/Aktualnosci/Wy...0_koniec_bliski

+Quote Post
Daimos

-----

Cytat(damc @ 3.11.2010, 14:34:41 ) *
Niech ktoś z organizatorów udzieli odpowiedzi na pytanie:

Ile ma być \n na końcu?

I nie odpowiadajcie "masz w treści zadania", bo to nie jest konkurs czytania ze zrozumieniem, a ja nie miałem 50 punktów na egzaminie gimnazjalnym humanistycznym w gimnazjum.

Co do tego, czy prostokąty będą odgrywały rolę - to zależy, jak długi będzie maksymalnie ten zaszyfrowany ciąg, bo nie jest podana żadna maksymalna długość.

Miałeś w treści zadania i konkurs dotyczy też myślę czytania ze zrozumieniem, bo po co programować, kiedy nie rozumie się instrukcji?
+Quote Post
phpion

Jak na razie nikt z Organizatorów nie ustosunkował się do mojej sugestii dotyczącej upublicznienia wszystkich prac. Co Wy na to, by w dniu jutrzejszym zamieścić tu swoje rozwiązania? Moglibyśmy już na dzień dobry w domowym zaciszu sprawdzić jak wypadamy na tle innych. Troszkę zabiłoby to emocje w oczekiwaniu na oficjalne wyniki, ale co tam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
flashdev

X----

Cytat(phpion @ 3.11.2010, 15:51:46 ) *
Jak na razie nikt z Organizatorów nie ustosunkował się do mojej sugestii dotyczącej upublicznienia wszystkich prac. Co Wy na to, by w dniu jutrzejszym zamieścić tu swoje rozwiązania? Moglibyśmy już na dzień dobry w domowym zaciszu sprawdzić jak wypadamy na tle innych. Troszkę zabiłoby to emocje w oczekiwaniu na oficjalne wyniki, ale co tam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Pod warunkiem, że odgadniemy jakie testy przygotowali dla nas szanowni organizatorzy konkursu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
phpion

No ale jakiś poglądowy obraz wydajności będziemy mieć. Ja mogę upublicznić swój kod, ale nie chciałbym wyjść na pajaca, który zrobi to sam (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
ADeM

-----

Ja w sumie mogę podać swój amatorski kod (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
Wstyd straszny, ale przynajmniej zobaczę jak inni robili ;]
+Quote Post
sever88

-----

Cytat(ayeo @ 2.11.2010, 21:55:53 ) *
Ja mam pytanko takie formalne. Po każdym prostokącie trzeba dać znak nowej linii - po każdym czyli po ostatnim też (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czyli prawidłowy plik dla testowego kodu powinien wyglądać tak?

(IMG:http://b4.s3.quickshareit.com/zrzutekranu20101102godz5140pngdb3c4.png)

Pozdrawiam!

Regulamin mówi:
Cytat
Oczekuje się, że program wyświetli trzy składające się z cyfr prostokąty. Każdy wiersz prostokąta zakończony będzie znakiem nowej linii. Po każdym prostokącie znajdować się będzie jeden dodatkowy znak nowej linii.

To jest napisane jednoznacznie, ostatni prostokąt to też prostokąt więc po nim też powinna następować dodatkowa linia.
IMO powinno być tak jak na Twoim obrazku. Wydaje mi się że to i tak nie będzie miało znaczenia, nie powinni nikogo dyskwalifikować za taki formalny szczegół.

Szkoda, że nie można liczyć na potwierdzenie otrzymania pliku, z doświadczenia wiem że załączniki *.php są często blokowane przez skrzynki (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
+Quote Post

9 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.09.2025 - 06:48